Home » Brian Jonestown Massacre – The Future Is Your Past

Brian Jonestown Massacre – The Future Is Your Past

door Filip van der Linden
1,K views 2 minuten leestijd

Wie is opgegroeid in de jaren ’90 of wie graag teruggrijpt naar die periode voor zijn favoriete rockmuziek, die kent misschien The Dandy Warhols. Die van onder meer Bohemian Like You en Every Day Should Be A Holiday. Toen The Dandy Warhols begonnen, was er ook Brian Jonestown Massacre. Een bevriende band die net zulke licht psychedelische retrorock maakte.

Dat was leuk: twee bands die elkaar inspireren en elkaar naar een next level loodsen. Het begon  mooi, met niets dan lofbetuigingen in elke richting. Later werd het minder fraai. The Dandy Warhols scoorden hits en deden grote tournees, terwijl Brian Jonestown Massacre steeds verder op de achtergrond geraakte. De liefde tussen de bands schoot erbij in. Nog voor beide bands zo goed als van het wereldtoneel verdwenen, schoten de verwijten alle kanten uit.

Vandaag maakt Brian Jonestown een voorzichtige comeback. De band werd opgepikt door de organisatoren van het Desertfest en ze kregen daar een prominente plek op de affiche in Antwerpen, hoewel de psychedelische en soms rammelende rock van deze band misschien niet voor elke geroutineerde Desertfest-fan zo hoog aangeschreven staat. Ze mochten ook nog eens mee op tournee met Mercury Rev en ze speelden in 2022 liefst twee keer in Nederland.

Inmiddels is er ook The Future Is Your Past, het nieuwe, twintigste album van Brian Jonestown Massacre. Opgenomen in een summiere driemansbezetting, maar met een rijke, gevulde en breed uitwaaierende sound. Er staan een paar absolute pareltjes op. The Light Is About To Change heeft alles om live uit te groeien tot een klassieker. Wat een spanning en intensiteit. Your Mind Is My Café is dan weer één brok vrolijkheid en optimisme.

Nothing Can Stop The Sound heeft in de vocalen en in de hele vibe van de song iets van postpunk. All The Feels en Fudge zijn heel aangename tracks met een volbloed retro-sound. Een andere track die net iets boven de middelmaat uitstijgt, is Do Rainbows Have Ends. Een paar keer slaat het trio de bal mis: Mother Of All Fuckers en Stuck To Yous kunnen beide op geen enkel moment overtuigen.

Op 17 februari kan je Brian Jonestown Massacre live zien in Groningen.

The Future Is Your Past is een blij weerzien en een lekkere brok retro-psych-rock. Voor de vinyl-kopers is er ook een versie waarvan je de hoes zelf kan inkleuren, potloodjes inbegrepen.

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00