Home » Bruce Soord with Jonas Renkse -Wisdom Of Crowds

Bruce Soord with Jonas Renkse -Wisdom Of Crowds

door Maurice van der Zalm
260 views 3 minuten leestijd

cover bruce soord jonas renkse wisdow of crowdsVoorman Bruce Soord van The Pineapple Thief schreef de negen nummers voor Wisdom Of Crowds met de stem van Jonas Renkse in zijn gedachten. En hoewel beide bands na de releases van hun cd’s flink aan het werk waren, konden de beide heren een moment vinden om de nummers voor Wisdom Of Crowds op te nemen. Vergelijkingen met The Pineapple Thief en Katatonia zouden voor de hand liggen, maar ik heb het gevoel daarmee de schoonheid van de negen composities geen recht aan te doen. Raakvlakken met de bands zijn er zeker, maar eventuele verwijzingen naar de Dave Mathews Band en Sybia zouden ook getrokken kunnen worden.
Wisdom Of Crowds is bovenal een prachtige cd waarbij de stem van Jonas Renkse centraal staat en de sfeer van de nummers ingetogen, misschien zelfs integer genoemd mogen worden. De vaak minimale ritmesectie geeft in combinatie met het stemgeluid van Jonas iets hypnotiserend aan het geheel. Het progressieve kantje is er echter ook nog altijd. Zeker in één van mijn favoriete nummers op de cd, Frozen North, worden akoestische gitaar, viool en bijna fragiele zangstukken  afgewisseld met zwaar ingezette muziekstukken waarbij Bruce de gitaar flink laat gieren.  Deze variatie in sereniteit en bombasme komt ooknaar voren in The Light. Hoewel de gitaar in dit nummer minder wreed wordt beroerd is het in de vorm van een solo goed getimed. Ook titelnummer Wisdom Of Crowds wordt gekenmerkt door prachtig gitaarwerk. Tussendoor ligt de basis van veel nummers bijna in het industriële spectrum. In Radio Star ligt er een pulserende elektronische beat ten grondslag aan het nummer. Dit elektronische karakter komt ook terug in Stacked Naked dat een nogal duf elektronisch in zich heeft dat meermalen in het nummer naar voren blijft komen en wel uitstekend past in het geheel. Het ingetogen karakter van de nummers wil een bijna zwaarmoedige atmosfeer creëren in de rustigere nummers Pretend en Centre Of Gravity .
De eerste indruk die ik had bij de cd was niet heel positief. In eerste instantie leek de cd wat futloos en eentonig. Het ‘deuntje’ in Stacked Naked leek zelfs een beetje lachwekkend. Naarmate ik de cd meermalen heb beluisterd, ontkom ik niet aan de schoonheid die de nummers omvatten en bijna als een mantra mijn trommelvliezen beroeren. Ik kan uiteindelijk alleen maar concluderen dat deze samenwerking een prachtige samensmelting is van talenten die misschien juist in deze bijzondere meteorologische zomer zeer bijzonder tot zijn recht komen. Geniet gewoon van een bijna minimaal instrumentarium, dat, aangevuld met de stem van Jonas Renkse en wat ambient-/metalinvloeden, een genot is om naar te luisteren.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00