Home » Come As You Are 2023 (Effenaar) 07/10/2023

Come As You Are 2023 (Effenaar) 07/10/2023

door Maurice Tonies
1,5K views 9 minuten leestijd

Onder de noemer Come As You Are viert de Effenaar al jarenlang de liefde voor gitaarmuziek. De alombekende songtitel voert je terug naar de jaren ’90. Er komen artiesten uit die periode voorbij, maar ook is er nieuw talent wat weldegelijk deze stijl in het DNA heeft zitten. Tijd om te gaan rocken, tijd voor Come As You Are 2023!

Bij binnenkomst in de grote zaal blijkt dat de vroege starttijd van half vijf er niet voor zorgt dat er geen publiek op de been is. De zaal is nagenoeg al helemaal gevuld als Mayleaf het spits mag afbijten op dit evenement. Mayleaf is dat ultieme voorbeeld dat de grunge nooit zal sterven, de Tilburgers hebben de gitaarrock rijkelijk omarmd en laten dat vanaf de allereerste seconde tot aan het slotakkoord niet meer los. Ook hun backdrop bevat die duidelijke knipoog naar Nirvana, een va de pioniers van de Grungerock. Het is dan ook tijd voor scherpe gitaren, galmende stemmen en de nodige lading drums. De vlam slaat dan ook direct in de pan, het publiek in de Effenaar zit meteen in de goede vibe, vuisten de lucht, meeknikken en zowaar zien we her een der de eerste moshers. Het half uurtje speeltijd vliegt dan ook voorbij en we kijken er dan ook naar uit om deze band nog vaker aan het werk te zien.

Wie vandaag alle acts op Come As You Are wil bewonderen zal menigmaal de trappen op en af gaan in de Effenaar. In zowel het café, de kleine zaal en de grote zaal staan er optredens op het menu. Na de slottonen vindt er dan ook regelmatig een volksverhuizing plaats. Terwijl dan ook Cloud Cafe hun bekendste nummer als setopener hebben gespeeld loopt de kleine zaal alsmaar voller. De Amsterdammers tappen uit een ander jaren ’90-vaatje, maar passen perfect bij deze programmering. Evenals bij Mayleaf heeft ook Cloud Cafe een frontdame en het is haar taak om de Effenaar te komen vermaken met haar band. Dat lukt Cloud Cafe vol verve. Een vermakelijke set klinkt door de kleine zaal in Eindhoven en we worden meegenomen op een zweverige trip en heerlijke baslijntjes.

Een band die vandaag niet mag ontbreken is Tramhaus. De Rotterdammers zijn bezig aan een flinke opmars en overal waar de postpunkers komen krijgen ze een positieve recensie achter hun naam staan en dat is vandaag niet anders. De grote zaal hebben ze binnen no time in hun achterzak en continu wordt het publiek opgejaagd, het scheurt, kraakt, piept en komt tot bombastische uitbarstingen. Tramhaus weet hoe je een show opbouwt en de boel op zijn kop zet en muzikaal klopt het ook nog allemaal. Zoals het hoort hebben de teksten een politieke lading, maar of daar de Effenaar zich echt druk om maakt blijft een raadsel. De muziek wordt door de menigte omarmd, de Effenaar is nu  echt los en de moshpits zijn steeds meer waarneembaar. Eigenlijk zoals het hoort bij een dagje vol met grunge toch?

Het café/restaurant is vandaag het toneel voor een aantal solo-optredens. Artiesten komen hier om setjes te spelen met akoestische songs uit hun carrière of een paar covers aan het publiek in Eindhoven voor te schotelen. Simone Hulsbeek, de zangeres van Cords vertelt een aantal verhalen over haar tijd met de Cords, over het opnemen van een album in een studio, waarnaast in hetzelfde complex Michael Jackson aan het werk was, maar ook horen we wat nummers van haar band. Ook speelt ze graag wat covers uit de grunge-tijd en dan mag Courtney Love’s Hole niet vergeten worden. Eindhoven zingt graag mee met Doll Parts en ook andere covers zorgen voor wat open keeltjes. Het blijft echter wel een komen en aan gaan tijdens dit optreden, waardoor ook het geroezemoes bijna niet verzwakt. Dit overkomt ook Remi, de zanger van Green Lizard, die ook op ditzelfde plekje van zich mag laten horen. Het is alweer bijna 25 jaar geleden dat Green Lizard hun hoogtepunt beleefden, maar tijdens Come As You Are is duidelijk dat het publiek de grote hits niet is vergeten. Uit volle borst worden de hits Turn Around en Autumn vol overgave meegezongen. Remi weet dan ook hoe hij het publiek kan vermaken en het half uurtje wat hij mag spelen vliegt dan ook al snel om. Het zou dan ook voor een volgende editie niet misstaan als dit soort optredens in de kleine zaal worden neergezet.

In de grote zaal heeft de crew van Come As You Are het maar druk. Continu wordt er hard gewerkt om de vele acts op tijd op het podium te krijgen. Er staan ook zoveel toffe bands op het menu, waaronder Wijhe’s trots Paceshifters. De formatie rondom de gebroeders Dokman staan al jarenlang garant voor stevige rockshows en ook vandaag stellen ze ons niet teleur. Al vroeg in de set spelen ze hun bekendste nummer Drone en dat doet de koppen knikken in de grote zaal. Echt grote hits hebben deze heren in al die jaren niet echt afgeleverd, maar toch mochten ze al mee op tour met Wolfmother en Therapy? Het kost de heren dan ook geen moeite meer om het publiek voor zich te winnen. De rauwe zangstem blijft een belangrijke pijler voor de band en het heerlijke gitaarspel doet de rest. Dat geldt eigenlijk ook voor Black Box Revelation. De Belgen zijn ook al jarenlang onderweg en hebben ook niet echt een grote hit op hun naam staan. Vandaag blijkt dat dat ook niet altijd nodig is, Eindhoven is helemaal los en geniet ook van het optreden van deze heren, die naast de garagerock ook nog eens voor een vleugje blues zorgen tijdens deze editie van Come As You Are.  Het powertrio speelt een degelijke set en jut het publiek graag nog een keertje op. Dat is dan ook aan Black Box Revelation wel besteed, ook deze groep is al jaren onderweg.

Optredens van Claw Boys Claw stellen nooit teleur en niet voor niets prijken deze heren net zoals in 2017 op de lineup van Come As You Are. Alle blikken zijn gericht op podiumbeest Peter Te Bos die met zijn 73-jarige leeftijd nog steeds als een jonge god over het podium dendert. Claw Boys Claw heeft trouwe fans en niet voor niets zijn er vandaag veel shirts met het bekende bandlogo te zien. Vanaf de eerste tonen bewijst het gretige Claw Boys Claw dat ze na al die jaren nog lang niet aan pensioen toe zijn. Ze strooien met publieksfavorieten en zorgen er voor dat de ene na andere moshpit ontstaat. De formatie blijft het publiek opstuwen en wat zijn ze dan ook in vorm, wat is John Cameron toch een meesterlijk gitarist. Natuurlijk mag de hit Rosie niet ontbreken en zorgt dat deze net zoals Superkid en So Mean de menigte compleet voor de bijl laat gaan. Als de band om half elf eigenlijk al het podium moet verlaten zetten de rockers alsnog een nummer in en een stagemanager wijst dan ook herhaaldelijk op zijn horloge. Claw Boys Claw laat zich hierdoor niet uit het veld slaan en gaat voor een laatste maal helemaal los.

Deze editie van Come As You Are zorgt voor de nodige nostalgie. Daar doen La Grunge in de kleine zaal schraag een schepje bovenop. La Grunge is een damesformatie die alle vrouwen uit de jaren ’90-rock laat horen. Denk daarbij aan hits van No Doubt, The Cardigans, Republica, Tracy Bonham, Hole en vele anderen. Het is een ware trip down memory lane met deze dames, die met een grote glimlach op het podium staan. Heerlijke klassiekers schallen door de kleine zaal en uiteraard worden deze graag door het publiek meegezongen. Stiekem vergeten pareltjes komen ineens weer bovendrijven en waarempel kennen we de teksten ook nog. Soms duurt het even voordat La Grunge een volgend nummer inzet, maar dat maakt niet uit, de gezellige sfeer blijft fier overeind.

We sluiten vandaag af met de band  van zanger Andy Cairns. Niemand minder dan Therapy? komt zich vandaag melden in Eindhoven. Natuurlijk waren deze heren in de jaren ’90 al enorm populair en beleefden hoogtijdagen met de albums Infernal Love en Troublegum, maar anno 2023 maken Therapy? ook nog eens nieuwe muziek. Zo versteen er dit jaar het zestiende studioalbum Hard Cold Fire, waarvan de mannen een paar nummers spelen, maar het draait bij Therapy? voornamelijk om de klassiekers en die krijgen we vandaag voldoende te horen. Wat is het heerlijk om mee te kunnen zingen met al die pareltjes uit de jaren ’90. Muzikaal is alles dik in orde en frontman Andy is ook nog eens goed bij stem. Therapy? is blij weer in ons land te zijn en dragen graag wat nummers op aan hun vrienden van de Paceshifters. Natuurlijk staat Diane op de setlist en wordt in de rockversie gespeeld. Telefoons gaan in de lucht evenals vele vuisten, ieder beleeft muziek op zijn/haar manier. Richting het einde van de set trakteert Therapy? Eindhoven op nog meer klassiekers en tijdens Potato Junkie is het zelfs tijd voor een drumsolo. Nadat we tijdens Died Laughing en Screamager onze keeltjes al schor hebben gezongen na deze lange dag mogen we voor een laatste maal helemaal los gaan. Na een geweldige versie van Nowhere neemt Therapy? afscheid van Come As You Are en ook wij gaan na deze lange festivaldag voor een laatste maal de trappen af, ditmaal naar de uitgang van de Effenaar.

Come As You Are… tot volgend jaar!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00