Home » Cradle Of Filth + Moonspell – Patronaat (Haarlem) 02/02/2018

Cradle Of Filth + Moonspell – Patronaat (Haarlem) 02/02/2018

door Monica Duffels
252 views 5 minuten leestijd

De bands Cradle Of Filth en Moonspell stonden al eerder gezamenlijk op de planken en ik kan me nog herinneren dat ik er ook bij was en het indrukwekkende combinatie vond. Alweer 9 jaar geleden. Toen ik las dat ze wederom samen op tour zouden gaan en hierbij ook Nederland aan zouden doen, legde ik dit meteen vast in mijn agenda. Beide bands hebben recent nieuw materiaal uitgebracht. Muzikaal gezien borduurt dit aardig voort op datgene dat we al gewend zijn van ze maar zijn origineel en gevarieerd genoeg om een redelijk constante fanbase te behouden. Bij het Patronaat is het in ieder geval al aardig druk.
Als eerste verschijnt special guest Moonspell uit Portugal op de planken. Eigenlijk is de band gewoon co-headliner, gezien de vergelijkbare hoeveelheid fans voor zowel Cradle Of Filth of Moonspell. Zanger Fernando Ribeiro maakt een indrukwekkende entree, gehuld in een lange cape en lantaarn in de hand. Tezamen met een backdrop met een ruïne van een kerk geeft dit ons het gevoel geheel teruggeworpen te zijn in de tijd. En wel in het jaar 1755 om precies te zijn, toen de hoofdstad van Portugal, Lissabon, werd getroffen door een van de meest verwoestende aardbevingen in de geschiedenis. Het nieuwe album van Moonspell, uitgekomen in november 2017, is hier aan gewijd en de teksten zijn volledig in het Portugees. Het klassieke, bombastische intro van dit album, Em Nome Do Medo knalt nu door de speakers en het eerste deel van de set bestaat uit nummers van het nieuwe album. Hoewel ik en velen met mij, geen woord Portugees kunnen verstaan, krijgen we door de krachtige en beeldende performance van Fernando toch een aardig beeld van wat voor een drama zich in die tijd moet hebben afgespeeld. Dan komt Fernando nog op met een pest masker en een kruis met laserverlichting om het show-element compleet te maken. Hoewel de overige bandleden er ook niet bepaald als zoutzakken bij staan en hun onmisbare bijdrage leveren aan het muzikale gedeelte, blijft Fernando toch de grote front- en showman. Uiteraard is er ook nog ruimte voor de grote hits, zoals Opium en wordt er afgesloten met het nummer Full Moon Madness waarbij Fernando een extra setje drumstokjes ter hand neemt en samen met drummer Mike Gaspar heerlijk tekeer gaat op het drumstel. Na een uur te hebben gespeeld zit hun set er helaas alweer op en krijgt de band een staande ovatie van het hele publiek.
Een half uurtje later is het podium gereed voor de Britse band Cradle Of Filth. Deze extreme metalband draait inmiddels ook alweer behoorlijk wat jaren mee, en wel vanaf 1991. De band is inmiddels vaak van bandleden gewisseld, maar frontman Dani Filth is altijd de constante factor gebleven. Ook hij is inmiddels een dagje ouder en ben benieuwd of hij nog net zo manisch op het podium is als voorheen. Al tijdens het intro wordt deze twijfel onmiddellijk weggenomen en gaat de beuk er meteen in met de snelle gitaar- en drumriffs van Gilded Cunt . In dit nummer komen de kenmerkende grunts en ijzingwekkende screams van Dani meteen tot hun recht. Wellicht is het om deze redenen dat er niet gekozen is om de set te openen met een nummer van het nieuwe album Cryptorania: The Seductiveness Of Decay. Daarnaast ziet Dani er nog eens vervaarlijk uit met zijn gebruikelijke schmink op zijn gezicht en gehuld in een donkere outfit met spikes. Eigenlijk valt het wel op dat er sowieso niet veel nummers van het nieuwe album worden gespeeld tijdens deze nota bene “Cryptorania tour”. Ook de gitaristen hebben zo hun eigen manier van performen. Zo maakt Richard Shaw wat houterige bewegingen en met zijn zwart omrande ogen komt hij over als een zombie. En Marek Smerda laat het publiek graag zien wat hij allemaal met zijn gitaar kan. Het publiek vindt het allemaal prachtig en zingt en grunt mee en er ontstaat soms een kleine moshpit. De achtergrondzangeres en toetseniste Lindsay Schoolcraft heeft helaas vocaal gezien niet zo’n grote rol tijdens de show. Achteraf hoorde ik dat zij de vorige dag in de 013 in Tilburg samen met Moonspell het nummer Scorpion Flower had vertolkt. Na ruim een uur is het alweer tijd voor de toegift, maar de show is nog lang niet voorbij en Lindsay krijgt eindelijk even een grotere rol qua zang in de nummers Nymphetamine en Her Ghost In The Fog. Na bijna 2 uur is de show ten einde en kunnen de fans van zowel Moonspell als Cradle Of Filth terugkijken op een zeer geslaagd avondje extreme en bombastische metal.
Setlist Moonspell: Em Nome Do Medo – 1755 – In Tremor Dei – Desastre – Night Eternal – Ruínas – Opium – Evento – Todos Os Santos – Alma Mater – Full Moon Madness
Setlist Cradle Of Filth: Ave Satani (intro tape) – Gilded Cunt – Beneath The Howling Stars – Blackest Magick In Practice – Heartbreak And Seance – Bathory Aria: Benighted Like Usher / A Murder Of Ravens In Fugue / Eyes That Witnessed Madness – Dusk And Her Embrace – The Death Of Love – You Will Know The Lion By His Claw – Encore: A Bruise Upon The Silent Moon (intro tape) – The Promise Of Fever – Achingly Beautiful – Nymphetamine (Fix) – Her Ghost In The Fog – Born In A Burial Gown – Blooding The Hounds Of Hell (outro tape)


 


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00