Home » Darker Half – Classified (EP)

Darker Half – Classified (EP)

door Maurice van der Zalm
149 views 2 minuten leestijd

cover darker half classifiedHet Australische Darker Half weet even van geen ophouden. Ondertussen heeft het kwartet in het voorprogramma van Helloween gespeeld en hebben ze menig zaal in Oost-Europa dit jaar al op zijn kop gezet met de progressieve powermetal. Begin februari maakt ik nog kennis met de band met het uitbrengen van hun vijfde studioalbum Never Surrender.
Slechts drie maanden later volgt de EP Classified alweer. En het is geen EP met left-overs van het laatste album. De vijf nummers op het album klinken fris en vol en liggen sterk in het verlengde van het album. Aliens Exist is een echt pittig powermetalnummer met fraai, stevig en snel drumwerk van Dom Simpson. Ondertussen zet Vo Simpson meteen de toon met zijn karakteristieke (falset) stemgeluid en doet gitarist Jimmy Lardner-Brown er nog een schepje bovenop met een lekkere gitaarsolo.
In Heaven’s Falling verschuift het geluid van de band wat meer van de powermetal naar de old-school heavy metal. Ook hier is het drumgeluid goed aanwezig, vooral na de gitaarsolo van Jimmy mogen drummer Dom en bassist Simon Hamilton heel even op de voorgrond hun ding doen alvorens het geheel terugkeert naar de basis. De overgang van Heaven’s Falling naar The Deal verloopt naadloos en geeft het geluid een andere dimensie. Het ritme is goed afwijkend en zowel ritme als het stemgeluid van Vo doet sterk denken aan een band als Yes. Het nummer is goed opgebouwd en heeft verschillende onderdelen die goed op elkaar afgestemd zijn. In dit nummer wordt tevens de tweede zanglaag van Simon Hamilton netjes neergezet. Het lijkt of alles toch wel klopt in de zeven minuten dat het nummer duurt.
Voice Of The Dead ligt in het verlengde van Heaven’s Falling. Voice Of The Dead heeft een beetje dat slordige dat ook op het album naar voren kwam en wat het geluid van Darker Half ook wel weer interessant maakt. Het nummer klinkt wat minder vol van de rest, maar dat is ook gewoon een kwestie van de volume en bassknop op de versterker wat aanpassen.
De afsluiter Genesis/Genocide is van de hand van bassist Jimmy Lardner-Brown. Het tempo is goed en er is een duidelijk couplet en refreinstuk dat aanspreekt.
Classified mag dan heel kort na het album op de markt komen. De vijf nummers zijn wel degelijk de moeite waard en zijn een duidelijk vervolg op het album. Voor liefhebbers van heavy-metal/powermetal is Darker Half zeker de moeite waard.
YouTubekanaal
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00