Home » Dauwpop 2015 (Hellendoorn) 14/05/2015

Dauwpop 2015 (Hellendoorn) 14/05/2015

door Maurice Tonies
244 views 14 minuten leestijd

Elk jaar kijkt Rockportaal eigenlijk al uit naar Hemelvaartsdag. Op deze dag herrijst midden in de bossen van Hellendoorn het festival Dauwpop. De organisatie weet keer op keer een sterk en vooral gevarieerd programma neer te zetten. De afgelopen jaren waren daar al artiesten te bewonderen zoals Triggerfinger, Kaiser Chiefs, The Wombats, The Cult, Truckfighters en Seasick Steve, maar ook voor de editie van 2015 hebben ze het goed voor elkaar. Rockportaal duikt de bossen in, Rockportaal meldt zich voor Dauwpop 2015!
We blijken niet de enige te zijn die weten dat het een mooi festival betreft. Al dagen hangt het bordje uitverkocht bij de ingang en dat zie je meteen al bij de rij voor het parkeren. Het heeft wat voeten in aarde en vergt wat geduld, maar gelukkig is het droog en hoeven we niet te vrezen voor een onbegaanbare parkeerweide na afloop van het festival. Door het lange wachten missen we wel het begin van het festival, maar we hoeven niet te treuren. Er zit nog veel moois in het verschiet.
Dotan - Dauwpop (Hellendoorn) 14/05/2015Rockportaal trapt vandaag af in de Main Stage waar Dotan zich mag komen melden. Hoewel de singer/songwriter al jaren bezig is brak hij bij het grote publiek afgelopen jaar pas definitief door. De grote tent staat dan ook ramvol als Dotan onder luid gejuich het podium betreedt. Dotan heeft een flinke band meegenomen en dat is niet voor niets. Ze blijken verschillende instrumenten te kunnen bespelen en ook fungeren de stemmen van de muzikanten als meerstemmige achtergrondkoortjes. De nummers van zijn album 7 Layers staan ook vandaag centraal op Dauwpop. Op dit sferische album hoorden wel al vele koortjes en deze worden live ook perfect uitgevoerd. Het liveoptreden van Dotan wordt echter na een aantal nummers wat saai, omdat de nummers simpelweg veel op elkaar lijken. De uispringende singles Fall en Hungry worden door het publiek uitbundig meegezongen, maar het onbekendere materiaal lijk voor velen een aanleiding om met elkaar verder in gesprek te gaan. Ook geluiden van een ander podium verstoren de rustige show in de grote tent. Dauwpop krijgt een primeur van een nieuw nummer. Een enthousiaste Dotan geeft aan blij te zijn om weer in Hellendoorn te staan en hoopt dat iedereen Diamonds In A Box een mooi nummer vindt. Aan het applaus te horen valt het goed in de smaak, maar waar iedereen echt op wacht is afsluiter Home. De grootste hit van Dotan zorgt dan ook voor het grootste applaus en meezingmoment van deze show.
Foxygen - Dauwpop (Hellendoorn) 14/05/2015
Ook ontbreekt dit jaar boerenschuur The Barn niet. Dauwpop weet hier elke keer een verrassend programma neer te zetten en vandaag is Foxygen de eerste act die we hier zien. Het is heel erg druk op het podium en er wordt nog hard gewerkt om alles klaar te maken voor de show, die eigenlijk al had moeten beginnen. Als eenmaal alles in gereedheid is gebracht zien we waarom men ze druk is geweest. Drie danseressen in foute outfits komen tevoorschijn en rechts van de barrier duikt ineens de zanger van de Amerikaanse formatie op. Vervolgens slaat de vlam in de pan en is het ware chaos op het podium. Frontman Sam France gaat als een grote stuiterbal op en neer. Geen moment staat hij stil en dat mag ook van de danseressen gezegd worden. Er valt dan ook genoeg te zien en te horen, want de Indierock die Foxygen laat horen komt verdomd heerlijk binnen. Soms is het ook gewoon een bak herrie, maar deze past prima bij de dynamiek van de show. Wat een frontman heeft deze groep, die bezig is met een afscheidstour. Hij beklimt de barriers, duikt richting het publiek en danst er vrolijk op los. Er bestaan geen grenzen of Foxygen gaat hier wel overheen. Het publiek gaat behoorlijk los en springt net zoals de groep heel wat op en neer. En wie niet springt kijkt wel naar de verrichtingen van de dames die volgens een strak regime de danspasjes afwerken. Het publiek waardeert de show ten zeerste en laat goed van zich horen. De eerste dynamische show van vandaag is een feit.
20150514__5Naast de optredens op de vele podia er is nog veel meer te beleven op Dauwpop. Je kan naar de kapper, een potje Rummikubben, kaartjes versturen, een terrasje pakken en ook is er voor de inwendige mens het nodige te verkrijgen. Ook de aankleding is op en top verzorgd. Zo zijn de verschillende bars en eettentjes mooi aangekleed en de kleurrijke bordjes dragen hun steuntje hieraan bij. Zelfs bij de vuilnisbakken staat een bordje met de tekst “zooi”. Het zit soms in de kleine dingen en dat is waar Dauwpop goed in is. De schitterende bosrijke omgeving zou er eigenlijk voor mogen zorgen dat het festival Bospop zou mogen heten, maar helaas, zo heet een festival in Limburg al. Terwijl we het terrein verkennen horen we op de achtergrond Douwe Bob het publiek in de grote tent vermaken. Dauwpop kent helaas op het laatste moment nog een afmelding. Kensington is door stemproblemen afwezig en hierdoor heeft de organisatie nog even snel wat wijzigingen op het schema doorgevoerd en Douwe Bob weten te strikken voor een optreden.
John Coffey - Dauwpop (Hellendoorn) 14/05/2015
In The Barn wacht alweer het volgende feest. John Coffey heeft zich de afgelopen tijd al bewezen er een groot feest van te kunnen maken. Hun reputatie is ook bekend bij het publiek in The Barn, want de boerenschuur staat ramvol als de intromuziek klinkt. De opzwepende klanken van de trompet passen prima als introductie voor deze mannen. Als de trompet zwijgt trekt John Coffey alle registers open. The Barn barst uit zijn voegen en de grondplaten dienen met extra schroeven te worden vastgezet. Wat een energie spat er vanaf dit podium. Ja, het is waar! John Coffey is zo’n band die “the next best thing” kan gaan worden. Zanger David brult, springt en gaat er helemaal voor. Wat een energieke frontman huist er in deze band. Als na een paar nummers de fotografen de fotopit hebben verlaten wordt de barrier door de frontman helemaal vrijgegeven. “Hiervoor is een barrier, voel je vrij, doe er mee wat je wil”. Dit laat het publiek zich niet nog een keer zeggen en menigeen waagt een duik en laat zich door de menigte voortbewegen. Het gaat er hard aan toe in The Barn en sommige festivalbezoekers klimmen de paal in en hangen in de nok. Wat kan John Coffey de tent letterlijk kapot spelen. Hun energieke sound zet aan tot razernij en ook op het podium blijft iedereen in beweging. De brede glimlach is eigenlijk bij elk bandlid aanwezig en in een rap tempo komt veel muziek van hun laatste album The Great News voorbij. Het publiek zingt en schreeuwt mee, het materiaal is bekend. Niet alles loopt vandaag helemaal gesmeerd. Vol enthousiasme beklimt de bassist Dave de barrier en gaat pijnlijk onderuit. Hij belandt vol op zijn rug, maar speelt vrolijk door, alsof er niet gebeurd is. Het zal de adrenaline zijn, want het zag er stiekem best naar uit. Niets kan deze mannen dan ook stoppen, slechts de klok die het einde van een show aankondigt….
Afterpartees - Dauwpop (Hellendoorn) 14/05/2015
Dauwpop heeft oog voor nieuw Nederlands talent en in de King King staan de Afterpartees geprogrammeerd. De mannen op het Excelsior-label zijn gespecialiseerd in catchy popliedjes met een vleugje garage. Hun album Glitter Lizard leverde de Limburgers geen windeieren op. De band staat op vele festivals en vandaag horen we waarom. Hun catchy nummers doen het heerlijk op Dauwpop en in de King King ontaard een springfeestje. Ook buiten deze “kerk” staat nog veel mensen te kijken naar de verrichtingen van de band. Overal een enthousiast publiek hoeven de bands overigens allemaal niet te klagen. Meespringen, de vuisten de lucht in, beuken, een pit bouwen of braaf meezingen, men is overal voor in. Het is ook een ideale festivaldag. De zon laat zich af en toe zien, maar in de King King gaat het helemaal los. Het enthousiasme is ook bij de Afterpartees aanwezig en dat is niet vreemd, wat is het druk bij deze show. Er staat weinig garage op het programma en de liefhebbers hebben hier ongetwijfeld naar uitgekeken en men krijgt waar men zo naar verlangde. Is het alleen niet heel vroeg voor een afterparty?
Masters of Real - Dauwpop (Hellendoorn) 14/05/2015
Op Dauwpop komen veel muziekstijlen aan bod. Bij stonerliefhebbers gaat het hart sneller kloppen bij de naam Masters of Reality. Deze Amerikaanse stonergiganten hebben de weg naar Hellendoorn gevonden en mogen The Barn verblijden met hun muziek. De show gaat wat rustig van start, zanger Chris Goss laat zich niet jagen, maar bouwt de show steeds meer op. Wat nonchalant staat hij op het podium en kijkt soms wat geërgerd naar de zijkant. Hij is niet geheel tevreden over het geluid en hier wordt meteen aan gewerkt. Ook het publiek laat zich horen en als een bezoeker “LOUDER” roept wordt hier glimlachend door Goss gehoor aan gegeven. Hij loopt naar zijn versterker en draait zijn volume flink omhoog. Vanaf dat moment wordt de show ook harder en ontaard een ware stonerparty. Wat een geweldige gitaristen heeft Masters Of Reality toch. En het lijkt allemaal zo gemakkelijk. Vooral de blik van Goss die rustig een sigaret opsteekt tussen de nummers schudt heel wat moois uit zijn mouw. Een stonerconcert kent nummers van een behoorlijke speellengte, maar helaas kent Dauwpop een tijdschema waaraan men zich dient te houden. Met regelmaat vraagt Chris hoeveel tijd er nog over is en een jammerlijke blik bevestigt dat hij graag wat langer zijn kunsten zou willen laten horen. Gelukkig gaat Masters Of Reality er nog even helemaal voor en het publiek is klaar voor een flinke beukpartij. Wat dan ook langzaam op gang kwam eindigt alsnog in een spektakel. Helaas is een tijdschema onverbiddelijk en daar moeten ook stonergiganten uit de Verenigde Staten zich aan houden. Als de presentator nog vraagt of men meer Masters Of Reality wil krijgt hij daar een massale ja op. Vervolgens komt hij met de mededeling dat dit niet mogelijk is en krijgt zelfs van Goss de middelvinger gepresenteerd. Even was er de hoop dat er nog meer te genieten zou zijn in The Barn….
Thyphoon - Dauwpop (Hellendoorn) 14/05/2015
Het blokkenschema is vandaag door de afmelding van Kensington ietwat door de war geschopt. Hierdoor is er een mooi spot ontstaan voor Typhoon, die ineens de avondprogrammering komt opvrolijken. Typhoon maakt een immens grote succesvolle tour mee met zijn album Lobi Di Basi. Elk festival toverde hij al om in een dansfeest en ook vanavond missen de vrolijke klanken hun uitwerking niet. Echter gaat het niet van leien dakje vandaag. Hebben de bezoekers van Dauwpop zich simpelweg te veel verheugd op de show van Kensington? Het zou best kunnen, want met regelmaat was het afzeggen van een van de headliners het gesprek van de dag. Desalniettemin zet Typhoon een te gekke show neer met zijn band. Het draait bij deze formatie niet alleen om de grote man zelf, maar de band om zich heen is van onschatbare waarde. De strakke drums, de gitaren en de blazers maken het samen. Tel hierbij de energie op die het publiek naar het podium laat toestromen en het feest is compleet. Het duurde misschien vandaag wat langer om de tent plat te spelen, maar uiteindelijk lag ook Dauwpop aan zijn voeten.
20150514__6De zomerse vibe wordt in de King King al snel omgezet in gitaargeweld. Nog maar net terug uit Los Angeles en nu aanwezig op Dauwpop zijn de mannen van de Paceshifters. De formatie uit Wijhe heeft er voor gezorgd dat het ramvol staat voor het podium. Niet gek, want de mannen hebben een behoorlijke live-reputatie. De band speelt hard en vol overgave. Wat een energie! Met regelmaat zoeken de broers de rand van het podium op om vervolgens ook nog overheen te willen gaan. Het is genieten om de Paceshifters bezig te zien en van voor tot achter gaan de vuisten de lucht in. De setlist bestaat uit nummer uit het gehele oeuvre, maar ook wagen ze zich aan cover. Hoewel wagen… ze hebben Aneurysm van Nirvana al veel vaker laten horen, wat hebben de Paceshifters zich dit nummer meester gemaakt.  Het publiek kan ook niet genoeg krijgen van de show en hoewel de festivaldag er el een heel eind opzit beschikt men nog over een extra vaatje energie. Speciaal bewaard voor de Paceshifters!
En dan zit Hemelvaartsdag er op het hoofdpodium van Dauwpop bijna op. Dauwpop gaat er uit met een knaller. Niemand minder dan rockdiva Anouk komt Hellendoorn verblijden met een bezoek. Sinds het uitbrengen van haar eerste album Together Alone is het enorm hard gegaan voor deze artiest. Anouk is een zangeres met meerdere gezichten. Ze heeft door de jaren al bewezen te kunnen rocken, de blues te doen klinken, een vleugje soul toe te voegen en soms een brave ballad te zingen. Ook heeft ze de reputatie om wat inspiratieloos over het podium te lopen, maar de dame met een behoorlijke status komt overal mee weg. Anouk is dit jaar weer op festivaltour en vele fans zijn hier wel blij mee. Vanavond krijgt Dauwpop een best-of setlist voor hun kiezen, waarbij de grote hits Girl, Nobody’s Wife en R U Kiddin’ Me natuurlijk niet mogen ontbreken. Tussen de nummers door sjokt Anouk wat op het podium en moet met regelmaat bijkomen. Ze geeft toe een slechte conditie te hebben en hier aan te gaan werken, maar haar optreden blijft fier overeind. De diva heeft alles goed op orde, maar waarom ze wederom geen fotografen in de pit duldt is onduidelijk. Ze heeft een reputatie waarbij alles letterlijk aan haar reet mag roesten en ze zich nooit druk maakt om wat de media van haar vindt. Maar een fotootje voor de pers is ons niet gegund. Ze zal het wel niet meer nodig hebben zullen we maar denken…..
Dauwpop heeft er wederom een schitterende editie opzitten. Maar liefst 10.000 bezoekers hebben zich in Hellendoorn prima weten te vermaken met muziek in allerlei stijlen. In de bossen was genoeg te beleven, waarbij Rockportaal zelfs de Dance Kuil en Down The Glory Hole niet eens hebben bezocht. Met het uitverkopen van Dauwpop was het behoorlijk druk op het terrein en ook het parkeren duurde hierdoor behoorlijk lang. Mogelijk kunnen ze hier volgend jaar wat meer rekening mee houden, want Rockportaal houdt de jaarlijkse traditie graag hoog en kijkt alweer uit naar Dauwpop 2016!
Foto’s: Marc Koetse – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00