Home » De Staat – 013 (Tilburg) 22/11/2019

De Staat – 013 (Tilburg) 22/11/2019

door Maurice Tonies
375 views 5 minuten leestijd

De beats van Hoedenplank klinken en dat kan maar het vorige bezoek van De Staat aan 013 is alweer 10 jaar geleden. Er is sindsdien veel gebeurd rondom de formatie van Torre Florim. De Staat bracht een aantal albums uit en tourde door binnen- en buitenland. Op de afgelopen eidtie van Lowlands schopten de heren uit Nijmegen het zelfs tot headliner. Dat de show in Tilburg dan ook is uitverkocht is dan ook niet heel verrassend.
Terwijl de grote zaal van 013 langzaam volloopt mag het Londense Another Sky het spits afbijten. Meteen vanaf het begin zijn de blikken gericht op zangeres Catrin Vincent, die vooral opvalt door het aparte stemgeluid. Sommigen zijn aan het twijfelen, horen we nu een man of een vrouw aan het werk? Another Sky is enorm blij om te mogen openen voor De Staat en schotelt de zaal in Tilburg een show voor die sterk doet denken aan grote namen uit de Britse muziekindustrie. Zo horen we het trippy gehalte van Massive Attack voorbijkomen, maar ook zijn er vleugjes Radiohead die de klok slaan. Hoewel Another Sky met een aantal personen op het podium staat blijft zangeres Catrin het enige bandlid wat alle aandacht opeist en volop in beweging is. De overige muzikanten doen simpelweg hun plicht, maar blijven ietwat op hun eilandje staan. Wel weet de groep uit Londen een vermakelijke set neer te zetten en als aan het einde van het optreden de zaal goed is volgelopen kan men terugkijken op een prima show.
Het grote publiek is natuurlijk naar Tilburg gekomen om hun helden van De Staat aan het werk te zien. Sinds het verschijnen van hun laatste album Bubble Gum is De Staat volop aan het touren en keer op keer weet men een compleet nieuwe show in elkaar te draaien. Zo was er op de vele festivals waar de band te zien was een gigantisch scherm aanwezig, waarop van alles te zien was. Wat hebben de heren tijdens deze clubshow allemaal bedacht? Als rond de klok van negenen de lichten doven in 013 komt onder luid gejuich De Staat het podium bestormen. Vol overgave gaat de band uit Nijmegen van start. De grote zaal is vanaf de eerste tonen van Me Time in de greep van Torre en de zijnen. In een hoogdravend tempo zweept men het publiek op en de frontman is direct heer en meester. Zijn volgelingen in het publiek eten uit zijn hand. Teksten worden letterlijk woord voor woord meegezongen en de danspasjes op Input Source Select liegen er niet om. Vele fans hebben naar deze show uitgekeken en laten zich helemaal gaan.
Natuurlijk ligt de focus op het spelen van nummers van het recente Bubble Gum-album, maar ook is men de nummers van weleer niet verleerd en trakteert het publiek op klassiekers Old MacDonald Don’t Have No Farm No More en Make Way For The Passenger. De bezoekers gaan uit hun dak, het continu opstuwende karakter van deze show heeft de gewenste uitwerking. Even mag het publiek op adem komen door naar het dansje op Pikachu te kijken om vervolgens op Mona Lisa weer verder te dansen. Tijdens de show op Lowlands had De Staat een verrassing voor het publiek in petto door Rico & Sticks uit te nodigen. De beats van Hoedenplank klinken en dat kan maar èèn ding betekenen, ze zijn ook hier van de partij! De grote zaal ontploft en deint mee op de beats van het eerder genoemde nummer en opvolger Gekke Gerrit. Samen met De Staat zetten een 013 nogmaals op zijn kop. Onlangs verscheen hun recente samenwerking 0.0 op vinyl en uiteraard mag dit nummer dan ook niet ontbreken vanavond. Vervolgens verlaten de rappers uit Zwolle de bühne en vervolgt De Staat hun optreden. Men blijft het publiek opzwepen en als men na het spelen van Get On Screen de eerste tonen van Witch Doctor herkent weet men wel hoe laat het is. Overal gaat de mensenmassa op en neer. Vanaf het balkon is het dan ook een mooi schouwspel. De tonen van de grootste hit van De Staat blijkt overigens ook de afsluiter van de reguliere set, maar natuurlijk zit er nog een toegift in het verschiet.
In dit toegift opent men met oudje Devil’s Blood en ondanks het hoge tempo van de show zijn de heren zelfs na anderhalf uur spelen op geen foutje te betrappen. Tijdens de shows op de festivals was er een groot scherm te zien op het podium ,maar in 013 is gekozen voor een grauwe lichtshow die perfect blijkt aan te sluiten bij de show van De Staat. Wie de band eerder gezien heeft weet dat Torre tijdens Help Yourself met een camera zichzelf en het publiek in beeld brengt, maar zonder scherm hoeft hij dit trucje niet uit te voeren. Wel laat hij een paar fans de woorden Help Yourself meezingen, wat voor een komisch effect zorgt. De Staat zweept met afsluiter KITTY KITTY de zaal nog eenmaal op en voor een laatste maal gaat het publiek helemaal los. De Staat is dan ook de absolute baas in de Brabantse concertzaal en vele fans lopen dan ook met een bezweet shirt richting de garderobe. Out of the Bubble Gum, maar volop nagenietend van de sterke performance van De Staat!
Foto’s door Patrick Spruytenburg – Rockportaal.nl


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00