Home » Delain / Autumn – Bibelot (Dordrecht) – 01/03/2019

Delain / Autumn – Bibelot (Dordrecht) – 01/03/2019

door marcel@rockportaal.nl
258 views 4 minuten leestijd

Op deze eerste dag van de meteorologische lente van 2019 mag ik naar Bibelot in Dordrecht voor een gig van Delain met als support een van mijn favo bands van dit moment Autumn.
Als ik ruim een half uur voor “Doors open” aan kom staan er al zeker 200 voor een groot gedeelte buitenlandse fans voor de deur van Bibelot. Dit geeft al aan hoe populair Delain ook buiten Nederland is. Voor Delain echter het podium zal bestijgen mogen we nog genieten van Autumn, de band komt hier vanavond vooral hun nieuwe album Stacking Smoke presenteren. Iets waar ik zeker naar uit kijk.
Het genre waarin Autumn zich beweegt, valt niet met één woord te omschrijven. Voor velen kenmerkt de muziek zich in gothic rock, maar naar eigen zeggen halen ze ook inspiratie uit folk, progrock, nu-metal en doom. Een lange pauze lijkt de band goed te hebben gedaan. Versterkt met twee nieuwe leden en de beschikking over maar liefst drie gitaristen. Met z’n zevenen past de band maar net op het niet al te grote podium van Bibelot.
 
Er wordt afgetrapt met de titeltrack van hun vorige album Cold Comfort dat inmiddels al weer 8 jaar oud is. Het geluid staat direct als een huis.
Hierna volgt het titelstuk van het nieuwe album Stacked Smoke, hierdoor is goed te horen dat de band toch weer een iets andere wat meer gelaagde sound heeft dan voorheen. De stem van Marjan Welman lijkt overigens echt gemaakt voor deze band, het klopt gewoon. Van het nieuwe album komen in de ruim drie kwartier durende set nog Blackout, Shift to Silence en Beacon voorbij, de afsluiter brengt ons terug naar 2005 met de eerste “single” van de band “Gallery of Reality”. Het had van mij nog wel een uurtje door gemogen en wat mij betreft wordt het sowieso de hoogste tijd voor een mooie headline tour langs vele Nederlandse poppodia.
 
De klok heit inmiddels 22 en Bibelot is er helemaal klaar voor, Delain bestormt het podium. Als eerste zien we drummer Joey de Boer (waarvan zijn roots in Dordrecht liggen) op het podium verschijnen. Wat nog wel grappig is om te vermelden is dat zijn vader op dat moment een verdieping lager achter de potten en deksels van VOF de Kunst op het podium zit. Delain opent met de track Go Away van het uit 2009 afkomstige April Rain, direct gevolgd door het splinternieuwe Masters of Destiny van de nieuwe EP Hunters Moon. Alhoewel het zeker niet aan de band ligt duurt het toch een klein half uurtje voor er echt chemie ontstaat tussen zangeres Charlotte Wessels en het Dortse publiek. Als het echter deint dan deint het goed, na enkele nieuwe en zeker ook gouwe ouwe nummers kan de band even op adem komen en flabergasted maar voldaan op het podium het Ole Ole Ole in ontvangst nemen dat niet meer lijkt te stoppen. Het podium wordt ook niet meer verlaten voor een zugabe, direct door naar de knallende bijna traditionele afsluiter The Gathering. Wat me vooral bij zal blijven van deze avond is de manier waarop vooral de dames van Delain contact leggen met hun fans. Het lijkt of ze iedereen persoonlijk kennen en iedereen krijgt dan ook een blik van (H)erkenning, heeeej, ben jij er ook weer, wat leuk. En het komt ook nog eens zeer gemeend over ! Chapeau, de fans smullen hier van en zullen zeker weer terug komen keer op keer. We ARE the others !!!!
En zo zit een heerlijk avondje Bibelot er al weer op, wil je Delain nog live zien boek dan snel kaartjes voor 20 april in De Boerderij te Zoetermeer. Daarna is het weer tijd voor een buitenlandse tour van ruim 50 shows over de hele wereld. Laat Delain maar schuiven….. 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00