Home » Diamond Head + Saxon – 03/10/2022 013 (Tilburg)

Diamond Head + Saxon – 03/10/2022 013 (Tilburg)

door Jochem van der Steen
416 views 3 minuten leestijd

In het weekend stonden beide bands nog op het Keep It True festival in Würzburg. Waarschijnlijk de reden dat het niet zo druk is in 013, ook al hebben deze heren toch een behoorlijke staat van dienst. Dat mag de pret niet drukken voor de veelal oudere metalheads die naar Tilburg zijn getrokken.

Ik ben vast niet de enige die Diamond Head heeft leren kennen doordat Metallica ze regelmatig als invloed noemde en coverde. Als één van de grondleggers van de New Wave Of British Heavy Metal een belangrijke band in het genre dat al sinds 1976 op het podium staat. Kortom, een band die je als metal fan gewoon een keertje gezien moet hebben. Van de originele line-up zijn slechts Brian Tatler (gitaar) en Karl Wilcox (drums) nog over. Vocalist Rasmus Bom Andersen doet zeker niet onder voor originele vocalist Sean Harris en doet zijn uiterste best het in het begin wat tamme publiek op te zwepen en mee te krijgen om mee te zingen. Dat meezingen gebeurt mondjesmaat en niet erg uit volle borst. Meeste bijval krijgt de band dan toch wel bij de nummers die Metallica coverde (op The $5.98 E.P. – Garage Days Re-Revisited en Garage Inc), Helpless en Am I Evil. Zowel de oudere als jongere bandleden zitten vol energie en bewegen van links naar rechts over het podium wat de dynamiek er lekker in weet te houden.

Saxon doet het nog gewoon met dezelfde vocalist. Massief respect voor Biff Byford die nog gewoon zo klinkt als in 1977. Hij is nog behoorlijk fit ook, zo blijkt wel als hij het publiek even voordoet hoe ze moeten springen. Aangezien hun optreden in Parijs vanwege watersnood moest worden afgelast is dit de start van hun Europese Carpe Diem tour. Dat wil zeggen dat de setlist heel anders is dan die tijdens het Keep It True festival. Ze brengen een stuk meer nummers van het nieuwe album zoals Age Of Steam en Dambusters. Hoewel ze dus niet teren op oud succes komen wel de verplichte hits voorbij als Dallas 1 PM, Heavy Metal Thunder en natuurlijk Wheels Of Steel. Leuk is ook dat Broken Heroes, een nummer dat ze al lang niet meer live hebben gebracht in de setlijst is opgenomen. Als eerste toegift horen we The Pilgrimage en 747. Helaas hapert het geluid nogal bij deze nummers. Er komt nog een tweede toegift met Princess en Denim and Leather. Bij dat laatste nummer gooit een fan zijn denim battlejacket het podium op. Het blijkt Biff prima te passen en hij trekt het gedurende het nummer even aan, tot groot vermaak van de fans. Als je zo lang meedraait zou je denken dat een optreden een saaie routine begint te worden. Niet voor Saxon! Het spelplezier springt er van af. Het is aan alle kanten te zien dat deze heren gewoon niets liever doen dan op het podium staan. En dat maakt het voor de fans dan ook elke keer weer de moeite waard en wat bijzonders.

Foto’s: Dirk van den Heuvel

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00