Home » DOOL – 013 (Tilburg) 18/03/2018

DOOL – 013 (Tilburg) 18/03/2018

door Maurice Tonies
187 views 4 minuten leestijd

Sinds het verschijnen van het debuutalbum Here Now, There Then is het hard gegaan voor DOOL. De band rondom zangeres Ryanne van Dorst stond al op menig festival, waaronder een geweldig optreden op de vorige editie van het Roadburn Festival. Nu keert de formatie terug naar Tilburg om te laten horen waartoe de band allemaal in staat is. Over bekendheid hoeft DOOL niet te klagen, de Jupilerzaal staat mooi gevuld, laat het mooie avondje maar komen!
Alvorens we kunnen horen of we Ryanne op een grappige anekdote kunnen betrappen is het aan het Oostenrijkse Harakiri For The Sky om de zaal op te warmen. De band is de afgelopen tijd met DOOL op tour door Europa en vandaag is Tilburg aan de beurt. De Jupilerzaal wordt getrakteerd op een flinke dosis blackmetal, waarbij de teksten over depressies en wanhoop centraal staan. Harakiri For The Sky laat binnen no time horen hoe technisch hun muziek in elkaar zit en dat blackmetal ook zwaar melodisch kan zijn, maar als zanger JJ zijn strot opentrekt barst het geweld ineens los. De double bass klinkt door de zaal en de boomlange zanger brult zijn teksten. Het is echter jammer dat JJ zo eentonig van stemgeluid is, waardoor het nogal op elkaar begint te lijken. Harakiri For The Sky speelt lange nummers en tussendoor wordt er niet gesproken door de frontman. Soms pakt de band even een ademmoment alvorens men een nieuw nummer inzet , maar voor de rest gaan de Oostenrijkers er continu tegenaan. Aangezien het voorprogramma een uur lang mag spelen kun je bijna spreken van een double bill en de band gebruikt dan ook de volledige speeltijd. Na het optreden snakt het publiek even naar een adempauze en verlaat Harakiri For The Sky zonder een woord te hebben gezegd het podium.
De kleine zaal in 013 is ondertussen dan ook goed opgewarmd als DOOL mag beginnen. Vandaag trapt de Rotterdamse formatie rondom zangeres Ryanne van Dorst af met The Alpha, afkomstig van het debuutalbum Here Now, There Then en meteen hoort het publiek dat het bij deze band wel goed zit. Ryanne wordt vergezeld door een aantal mannen die stuk voor stuk wel weten wat ze allemaal uit hun gitaar weten te halen. Vanavond zullen er ongetwijfeld heel wat nummers van het debuutalbum klinken, maar er zijn ook nieuwe nummers beloofd. DOOL speelt een heerlijke set en na een paar nummers richt zangeres Ryanne zich tot het publiek, maar hoe vaak ze ook al op een podium heeft gestaan, een praatje maken blijkt nog steeds lastig. Als een paar bezoekers iets richting het podium roepen is Ryanne meteen van slag: “Hey joh, je moet niet allemaal dingen naar mij gaan roepen, want dan weet ik ook het allemaal niet meer.” DOOL laat zich echter niet van slag brengen en speelt onverstoord door. De bandleden hebben dan ook de nodige ervaringen opgedaan in bands zoals GOLD, The Devil’s Blood en natuurlijk Ella Bandita.  Het gitaargeweld klinkt heerlijk in het gehoor en het publiek smult van de vooral lange composities. DOOL is niet van de korte nummers en halverwege de set klinkt het tien minuten durende Vantablack, waarbij er eigenlijk geen eind aan mag komen. Wat weet DOOL de zaal goed in te pakken.
Het gitaargeweld is om door een ringetje te halen, maar ook over de vocalen hoeft men niet te klagen in 013. Het stemgeluid van Ryanne past prima bij de muziek en DOOL is zelden op een foutje te betrappen. Tussendoor grijpt zangeres van Dorst het moment aan om voorprogramma Harakiri For The Sky te bedanken voor de afgelopen tour en kondigen aan zo samen met ze bier te gaan drinken in de backstage. DOOL heeft echter nog een paar nummers in petto voor de bezoekers in Tilburg, waarbij Killing Joke-cover Love Like Blood er voor zorgt dat menig keeltje even open gaat en er volop wordt meegezongen. Ook grijpen velen dit moment aan om even een stukje te filmen voor het thuisfront. DOOL sluit vanavond het optreden af met Oweynagat en daarna zit het optreden er in Tilburg erop. DOOL hoeft niet aan een toegift te doen, de krachtige set van de band volstaat, maar stiekem hopen we alweer op een nieuw album, want de nieuwe nummers van vanavond smaken naar meer……
Archieffoto door Monica Duffels – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00