Home » Fabulae Dramatis – Solar Time's Fables

Fabulae Dramatis – Solar Time's Fables

door Filip van der Linden
140 views 2 minuten leestijd

Fabulae Dramatis is een Belgische progressieve metalband die avant garde koppelt aan symfonische elementen en zelfs wat ronduit klassieke muziek in zijn oeuvre smokkelt. Toch op hun tweede album Solar Time’s Fables, de opvolger van hun debuut Om.
 
Solar Time’s Fables opent met Agni’s Dynasty. De band mengt heel wat stijlen in dat ene nummer, schijnbaar zonder de controle te verliezen. Van een heel klassieke heavymetalintro met een diepe, mannelijke grunt gaat het naar cleane vocalen, screams en hoge uithalen, om ook nog eens een engelachtige vrouwenstem op het voorplan te laten treden in een Enya-momentje. De rollercoaster gaat daarna naar een deathmetalstukje met daarna een gitaarsolo die vaag doet denken aan 80’s hair metal. De openingstrack is daarmee als het visitekaartje voor het vervolg van het album: complex en mysterieus.
 
Het album heeft door zijn gedurfde aanpak wel een paar luisterbeurten nodig, net zoals je Zappa of Beefheart ook niet in één keer doorslikt. Bij de eerste beluistering heb je geheid het idee dat er te veel bochten gemaakt worden, maar na een paar keer luisteren is net dat de sterkte van dit album. De ene keer is een song als geheel meeslepend (zoals op Stone), dan weer heel dynamisch (Heresy), bijzonder technisch (Coatlicue, Serpent Skirt) of dramatisch (Sati). Elke track prikkelt je op een andere manier en vouwt zich open als een aaneenschakeling van scènes uit een film.
 
Soms leunt het tegen een metalopera aan, zoals Therion dat vroeger deed, dan weer hoor je een echo van Nightwish. In Sirious Wind duikt zelfs een saxofoon op, wat best opmerkelijk is voor een metalband. Maar daar blijft het niet bij. Er komen ook nog een sitar, een accordeon, een djembé en een orbi (een soort handpan) langs in de speeltuin van Fabulae Dramatis. Een pluim alvast voor de productie en geluidsmix, want elk idee, elke stem en elk instrument krijgt evenveel kansen om te schitteren.
 
Wie open staat voor wat experimenten in zijn metal, zal zeker zijn gading vinden op Solar Time’s Fables. Het is boeiend, intrigerend en het verveelt voor geen minuut.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00