Home » Focus – W2 Poppodium (Den Bosch) 11/12/2015

Focus – W2 Poppodium (Den Bosch) 11/12/2015

door Maurice Tonies
152 views 4 minuten leestijd

Buiten bij de ingang van W2 Poppodium staat al een rijtje bezoekers te wachten. Het is behoorlijk regenachtig, maar dit mag de stemming niet drukken. Men is op tijd aanwezig om straks een goede plek te bemachtigen. Tijdens het wachten worden al flauwe grappen gemaakt. Straks wel “focussen” hè en kijken hoe de bekende frontman “van leer:” gaat. Kortom, iedereen is klaar voor een avond met Focus!
Als de W2 eenmaal geopend is stroomt de zaal al vrij snel vol. Wat opvalt is dat we vanavond niet bij een act aanwezig zijn die populair is bij de jeugdige bezoekers. Er zijn wel wat jonge bezoekers aanwezig, maar het grootste gedeelte is echt samen oud geworden met Focus. Men is al duidelijk nieuwsgierig naar wat de mannen gaan laten horen en als er bij de lichttafel al een setlist prijkt wordt er meteen een blik op geworpen. De lichtman doet al vrij snel de lichten doven….
Onder luid gejuich betreden de mannen van Focus het podium. Ieder bandlid neemt zijn plaats in, waarbij er achter het hammondorgel plek is voor frontman Thijs van Leer. Al heel wat jaren terug liet Focus voor het eerst van zich horen en trapt vanavond af met klassieker Focus I. Alle eventuele twijfels over de muzikale kwaliteiten van de mannen wordt binnen enkele minuten weggenomen. Focus legt anno 2015 de lat nog steeds hoog en vele nieuwkomers zullen nog niet aan deze heren kunnen tippen. Vanachter het hammondorgel leidt Thijs van Leer zijn formatie en speelt met regelmaat op zijn fluit, waar hij overigens klassiek in geschoold is. Ook gitarist Menno Gootjes laat een geweldig geluid horen, waardoor het al snel puur genieten is.
Focus doet niet aan een grootse podiumact, maar de laat de muziek voor zich spreken. Eigenlijk is er niet eens sprake van nummers, maar valt het repertoire eerder onder de categorie klassiek en daardoor zijn het stukken die Focus laat horen. Als de band Eruption aankondigt is het ruim twintig minuten genieten. De progrockers veroveren de zaal van W2 Poppodium en doet daar vervolgens met Sylvia nog eens een flinke schep bovenop. Het eerste gedeelte van de set is dan ook doorspekt met favorieten en vooral bij Sylvia is er ruimte voor kippenvel in de zaal. Focus speelt vanavond twee sets en na een uur is het tijd voor een pauze. Iedereen kan even bijkomen van het moois en even evalueren wat men allemaal heeft gehoord.
Ongeveer een half uur later gaat het optreden weer verder en komt de frontman wat meer aan het woord. Met regelmaat kondigt Thijs van Leer de stukken aan en vertelt zelfs van welk album de muziek komt. De nadruk ligt in het tweede gedeelte van de show wat meer op het album Focus X en dat is tevens het meest recente album. Zonder schroom kondigt de zanger aan dat dit album bij de merchandise-stand te koop is en er ook diverse andere items te scoren zijn, die na afloop met liefde voor u zullen worden gesigneerd., Na de korte verkoopspeech gaat Focus verder met hun optreden en wat wordt ons een geweldige show voorgeschoteld. Focus neemt de bezoekers mee op hun trip en elke muzikant krijgt een moment om een solo te laten horen. Zo draait het niet alleen om de verrichtingen van de frontman, maar ook om het gitaarwerk en het geweldige slagwerk van drummer Pierre van der Linden.
Na een tijdje wanen we ons even in de kerk door het klassieke spel van Thijs van Leer en dit blijkt een introductie voor het hoogtepunt van de avond. De bezoekers van de W2 laten van zich horen als Focus hun bekendste stuk Hocus Pocus inzet. Hocus Pocus is al door vele grote artiesten gecoverd en geniet een hoog aanzien,. Vele covers kwamen al schitterend uit de verf maar het ware spektakel is de versie van Focus zelf. Dit is het moment waarop iedereen losgaat en er meer gedanst wordt in de zaal. Hiervoor is men naar Den Bosch gekomen, deze klassieker wil men live meemaken. Het applaus liegt er dan ook niet om.
Met het spelen van Hocus Pocus zit dan ook de reguliere show er op en heeft Den Bosch twee uur lang kunnen genieten van Focus. Er zit echter nog meer in het verschiet en nog eenmaal betreedt de formatie het podium om hun kunsten te vertonen. Met deze show doet Focus dan ook alle vooroordelen vervagen. Al bestaan ze al sinds 1969, ze vervelen geen moment en kunnen nog veel muzikanten van ze leren. Na de show grijpen veel fans dan ook nog even het moment om een handtekening te scoren en geniet de W2 nog even na! Hocus Pocus… dit was Focus!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00