Home » The Common Linnets – Paard van Troje (Den Haag) 10/12/2015

The Common Linnets – Paard van Troje (Den Haag) 10/12/2015

door Monica Duffels
310 views 4 minuten leestijd

The Common Linnets 10-12-2015 Paard 007 door Monica DuffelsIk zie dat er al een aardig lange rij mensen staat wanneer ik vanuit de tramtunnel naar boven loop en praktisch voor de deur van het Paard van Troje uitkom. Het concert van The Common Linnets is nog niet uitverkocht, maar het scheelt niet veel. Gewone voorbijgangers zien de drukte en zijn nieuwsgierig naar wat hier vanavond te zien is. Eenmaal binnen stroomt de zaal snel vol en is het 1e balkon geopend. Al snel wordt duidelijk dat het 2e balkon ook open moet en wordt er zo meer ruimte gecreëerd. Er is geen voorprogramma en The Common Linnets beginnen een half uur later dan op de site van Paard van Troje staat aangegeven. Wellicht is dat gedaan omdat het een tijdje duurt voordat iedereen binnen is.
De band The Common Linnets begon als een samenwerkingsproject van zangeres Ilse DeLange en zanger Waylon, die elkaar al kenden vanaf hun jeugd. Ze deelden dezelfde muzieksmaak (country, bluegrass, folk). Met het nummer Calm After The Storm vertegenwoordigden ze Nederland zeer succesvol op het Eurovisie Songfestival van 2014. Met Waylon botert het inmiddels al langere tijd niet meer en JB Meijers, tot dan toe gitarist bij De Dijk, heeft inmiddels zijn plaats ingenomen. Met daarnaast een aantal getalenteerde Amerikaanse muzikanten is The Common Linnets een volwaardige band geworden. Het succes lacht ze toe, ook tot ver over onze landsgrenzen. Van een tijdelijk project is allang geen sprake meer.
The Common Linnets 10-12-2015 Paard 002 door Monica DuffelsHet podium ziet er verzorgd uit en de achtergrond is gedecoreerd met mooie figuurtjes en de bandnaam in ledverlichting. De set begint met een van mijn favoriete nummers, het mysterieuze We Don’t Make The Wind Blow, die is gebruikt als titelsong van de eveneens mysterieuze serie Wayward Pines. De rest van de setlist is onderhoudend en gevarieerd. Het is een mix van pop, country, bluegrass en americana met een vleugje rock. Ilse DeLange is hier niet meer de enige frontvrouw, maar maakt echt onderdeel uit van een band, waarin de verschillende bandleden evenveel ruimte krijgen als zij. Met name JB Meijers, Jake Etheridge en Matthew Crosby trekken regelmatig de aandacht van het publiek. Ook hebben deze muzikanten ervaring met meer dan een instrument. Zo neemt Matthew de ene keer plaats achter de toetsen en neemt de andere keer de microfoon en gitaar ter hand. Jake kan ook goed zingen, speelt gitaar en mondharmonica. Soms wordt er solo gezongen en soms in harmonie. Er worden instrumenten gebruikt die veel in de countrymuziek worden toegepast. Zo bespeelt JB Meijers regelmatig de steelgitaar en maken andere bandleden weer gebruik van o.a. de pedalsteel, banjo en mondharmonica. Dan kondigt Ilse een hele speciale gast aan. Nee, niet Waylon, want die is toch echt passé, maar een zeer getalenteerde jonge muzikant, genaamd Midas. In 2016 zal zijn 1e album verschijnen en Ilse drukt het publiek op het hart dat ze The Common Linnets 10-12-2015 Paard 015 door Monica Duffelshem echt in de gaten moeten houden de komende tijd. “Opletten he!” zegt ze met haar aandoenlijke Almelose accent. Met een zachte, lichte stem zingt hij enkele zelfgeschreven singer-songwriter liedjes en begeleidt zichzelf op gitaar. Op enkele momenten begeleiden The Common Linnets hem met wat achtergrondzang en instrumenten. Inmiddels heeft men het behoorlijk warm gekregen op het podium en Ilse vraagt of ze er thee is, want ze heeft een droge keel. Vervolgens zegt ze dat ze toevallig zijn toegekomen aan het toepasselijke nummer Dust Of Oklahoma. Een tijdje later worden er twee microfoons kruiselings geplaatst en is meteen duidelijk dat het tijd is voor de songfestivalhit Calm After The Storm . Ilse en JB staan nu oog in oog met elkaar en hun versie doet de versie met Waylon helemaal vergeten. Dan verdwijnen de bandleden van het podium. Het “We want more” is niet van de lucht en de band komt tweemaal terug met een toegift.
 
Setlist: We Don’t Make The Wind Blow – Lovers & Liars – Hungry Hands – That Part – Better Than That – Soho Waltz – In Your Eyes – Walls Of Jericho – Caroline (met Midas) – Amy (met Midas) – Days Of Endless Time – Still Loving After You – Dust Of Oklahoma – Hearts On Fire – Waiting Game – Give Me A Reason – Time Has No Mercy – As If Only – Calm After The Storm – Encore: Proud – Runaway Man – Arms Of Salvation – Encore 2: Indigo Moon – Ohio (Neil Young cover)


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00