Home » Hang Youth – Doornroosje (Nijmegen) 25/02/2023

Hang Youth – Doornroosje (Nijmegen) 25/02/2023

door Maurice Tonies
1,2K views 4 minuten leestijd

2022 was hét jaar voor het Amsterdamse Hang Youth. De punkers stonden op Pinkpop, Down The Rabbit Hole, Jera On Air en ook nog eens op Lowlands. Daarnaast wordt de formatie op handen gedragen bij demonstraties en laten daar nou net er heel wat van zijn geweest het afgelopen jaar. De regelrechte en makkelijk mee te zingen teksten missen dan ook hun boodschap niet. Hang Youth is enorm populair en ook in het ciubcircuit gaan ze enorm hard. Zo lonkt een uitverkochte zaal in Doornroosje….

Het zeer politiek bewuste Hang Youth heeft besloten om in plaats van het voorprogramma de gereserveerde tijd open te stellen voor een aantal sprekers. Zo komen er actievoerders van Extinction Rebellion aan het woord, is er een dame die pleit voor meer vrouwen in de politiek en ook is er een dame aanwezig die een nieuw socialistisch magazine heeft uitgebracht. Kortom allemaal sprekers met een politieke boodschap, iets waar Hang Youth zich ook mee bezig houdt.

Rond de klok van negen uur is het tijd voor Hang Youth en een uitgelaten publiek verwelkomt de formatie uit Amsterdam. De heren laten er geen gras over groeien en gaan vol bravoure van start. Met Je AKO-Ideologie is de allereerste track en er zullen er vanavond nog tientallen volgen. De punksongs zijn puntig, scherp en duren vaak nog geen minuut. De energie spat direct van het podium, de fans gaan uit hun dak en brullen elke song van woord tot woord mee. Alles en iedereen moet het ontgelden bij Hang Youth. Shell, Bill Gates, Apple, de tabaksindustrie, de mode-branch en uiteraard Mark Rutte en zijn VVD, het kapitalisme en ga zo maar door. Niet voor niets is deze band immens populair bij een groep zoals Extinction Rebellion. Nederland kent natuurlijk meer punkgroepen, maar die zijn niet zo regelrecht uitgesproken tegen het systeem zoals Hang Youth dat doet.

Het is een hele opgave om continu te kunnen schakelen van nummer naar nummer. Het enorm hoge tempo vraagt veel van de drummer, die na een tiental tracks even mag bijkomen. Hang Youth laat dan ook geen stiltes vallen, vraagt even of “Nimma” er zin in heeft en alles ok is. Het publiek heet er meer dan zin in, mosht er goed op los en ook zijn de stagedivers voldoende aanwezig. Wel krijgen de stagedivers het verzoek om niet met de schoenen naar voren het publiek in te duiken. Toch even brave jongens hè, die jongens van Hang Youth. Hang Youth heeft een duidelijke boodschap, maar soms mag een nummer net iets langer duren, werk iets langer aan een song om nog meer te imponeren. Kort maar krachtig is vaak wel erg kort en krachtig is het vaak door misschien onnodig vaak het woord kanker de revue te laten passeren. Kennelijk is dat taalgebruik hip in onze hoofdstad.

Hang Youth maakt zich ook druk over onze dijken, over de praktijken van Tata Steel, goede doelen, de overheid, Spotify en ga zo maar door. Niets wordt gespaard of er is wel een nummer over. Ondanks het hoge tempo zijn de teksten nog vrij goed te verstaan, Hang Youth doet goed hun best om vanavond nog meer zieltjes voor zich te winnen. Een grote groep komt zelfs op het podium meedansen en worden er niet eens door een security afgetrapt. Na een tijdje worden deze dansers bedankt en gaan ze terug de zaal in. Men grapt nog dat het een flashmob is, maar de kans is veel groter dat er een paar hebben gedacht hun kans erop te wagen en toen er een schaapje op het podium kwam waren het er ineens veel meer. Er kan en mag veel van Hang Youth, de feestvreugde is hoog. De grote publiekslievelingen moeten dan nog komen en deze zijn uiteraard voor het laatst bewaard, want natuurlijk moet de Belastingdienst het nog ontgelden en het ultieme meebrulnummer Leg De Zuidas In De As mag niet ontbreken. Na iets meer dan een uurtje en ongeveer vijftig nummers verder mag Doornroosje aan het zuurstof en bijkomen van een heel energieke show! Hang Youth trakteerde het publiek in Nijmegen op een aantal nieuwe songs, dus de heren zijn vast en zeker aan het broeden op nieuw materiaal. Wie gaat het in de toekomst nog meer ontgelden? We gaan het vanzelf zien, want Hang Youth gaan we nog vaak tegenkomen!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00