Home » Idlewar – Cede

Idlewar – Cede

door Eric van den Bosch
246 views 2 minuten leestijd

Idlewar - Cede coverWaar gerenommeerde bands met veel moeite eens in de vijf jaar een plaat uitbrengen, is dit doodleuk album nummer vier in vier jaar voor Idlewar. Na Impulse, Rite en Fractured is er nu Cede. Net als de vorige drie in eigen beheer uitgebracht.
Eerlijk is eerlijk, nieuwe paden worden er niet bewandeld op dit album. Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat Idlewar al bij het debuut een herkenbare eigen stijl had, die inmiddels wel zo’n beetje is uitgekristalliseerd. Moddervette grooves worden gecombineerd met zware riffs en opvallende zang met meer soul dan je in eerste instantie zou denken. James Blake (bas en zang), Rick Graham (gitaar) en Pete Pagonis (drums) hebben hun eigen bluesrockdraai gegeven aan grunge en stoner, zoiets. Zeker, Soundgarden en Queens Of The Stone Age hoor je erin, zelf hoor ik ook steeds invloeden van de vroege King’s X, maar het geheel is onmiskenbaar Idlewar. Alle instrumenten, ook de gitaar, zijn in de eerste plaats bezig met het opbouwen van een groove, terwijl heel vaak zang en gitaar ook dezelfde lijnen volgen. Het heeft op de beste momenten bijna een hypnotiserend effect, als een muzikaal mantra.
De productie van Pagonis is weer om door een ringetje te halen. Heavy en toch subtiel en altijd in balans. Het zorgt ervoor dat die massieve sound je ook rustpunten geeft en geen aanslag op je gehoor wordt, ook na elf tracks en bijna drie kwartier niet. Mijn favorieten zijn My Hesitation (dat dalende loopje!) en Scratch, maar ik kan me goed voorstellen dat anderen andere favorieten hebben, omdat het zo dicht bij elkaar ligt in kwaliteit.
De heren doen nog een beroep op de luisteraars:”If you buy direct from our site we make more money/If you buy from Bandcamp we make money/If you buy from iTunes we make less money/If you only stream we’re fucked.” Kortom, beluister het vooral via streamingdiensten, maar als je het blijft beluisteren, doe dan Idlewar en andere ‘kleine’ bands recht en koop de fysieke cd of de digitale release. Idlewar is het iedere keer sowieso weer waard, ook op Cede weer.

Idlewar website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00