Home » Insanity + Burgerkill – De Bank (Eindhoven) 21/10/2018

Insanity + Burgerkill – De Bank (Eindhoven) 21/10/2018

door Jochem van der Steen
171 views 2 minuten leestijd

Tijdens de Dutch Design week is het oude ABN Amro gebouw in Eindhoven een broedplaats van creativiteit. Vanavond in de vorm van lekkere harde muziek. Een dergelijke, originele plek voor een optreden van de twee West-Javaanse bands die ik dit jaar voor het eerst ontdekte moest wel een gedenkwaardige avond opleveren.
Insanity staat officieel te boek als een grindcore band, maar dat etiket is wat te beperkend. Dit is gewoon metal met een eigen smoel. Het is hard, het beukt en zit vol energie. En de mannen van deze band interesseert het niet dat het publiek op dat moment nog maar ontzettend beperkt is. Ze geven alles. Er zit een sterke groove verstopt tussen de grind elementen die ervoor zorgt dat het geluid een stuk toegankelijker is dan je misschien zou denken.
Burgerkill mag hier niet bepaald de meest bekende band zijn, in hun thuisland hebben ze hun sporen meer dan verdient. Al sinds 1995 zijn ze het gezicht van metal in Indonesië. In 2013 wisten ze zelfs de Metal Hammer Metal As F*ck Golden God Award binnen te halen en hun nieuwste album verdiende een plaatsje in de Metal Hammer Top 50 beste platen van 2018.  Er is intussen ook al iets meer publiek bijgekomen. Niet dat dit veel uit lijkt te maken voor frontman Vicky. Hij weet namelijk duidelijk hoe je ook een kleine zaal mee kunt krijgen door gewoon van het podium af te stappen om net die extra connectie met het publiek te maken. Hij hoeft niet eindeloos te vragen om participatie van het publiek, nee hij vuurt gewoon zijn eigen energie af en het publiek weerkaatst die. Ondanks het kleine aantal toeschouwers ontstaat er kortstondig gewoon even een kleine, vriendelijke en energieke mosh pit.
Voor mij springt naast natuurlijk frontman Vicky ook de bassist er uit. Zelden heb ik een bassist zo’n coole poses op het podium zien aannemen als Ramdan. Die man is gewoon de verpersoonlijking van metal.
Het is verrassend ook hoe goed hun mengeling van death en thrash metal klinkt in deze grote ruimte met relatief weinig bezoekers. Wat dat betreft ook complimenten voor de geluidsman. Daarnaast geeft het aan dat deze ruimte gewoon erg geschikt is voor metalconcerten.
Wat deze avond als geen ander voor mij heeft laten zien dat metal een universele kracht is, iets voor alle landen, een soort van taal die iedereen met hart voor goede stevige muziek kan spreken.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00