Home » Kamelot – 013 (Tilburg) 14/09/2018

Kamelot – 013 (Tilburg) 14/09/2018

door Maurice Tonies
382 views 8 minuten leestijd

Al ruim vijfentwintig jaar dendert de Amerikaanse metalformatie Kamelot over de vele bühnes. Waar heeft de band in al die jaren wel niet een optreden gegeven? Hoe uniek is het dan ook dat Kamelot de 013 heeft uitgekozen voor het opnemen van hun nieuwe liveregistratie? Alle fans hebben zich dan ook verzameld in een lange rij voor de zaal in Tilburg en er is geen kaartje meer te koop. Haalt Kamelot alles uit de kast voor deze opnames? Wordt het een hele speciale avond?
Ondanks het vroege tijdstip is iedereen al behoorlijk op tijd bij het poppodium in Tilburg. Terwijl er nog fans in de rij staan buiten om binnen te komen mag de Duitse folkmetalband Leaves’Eyes het bal openen. De band kan normaal gesproken groots uitpakken, maar vandaag heeft de formatie zo’n vijfentwintig minuten om de boel op stelten te zetten. Rockportaal zag Leaves’Eyes een paar maanden geleden nog in Doornroosje en weet dat de Vikingen een grote invloed hebben op hun muziek en ook vandaag wordt de avond geopend met een aantal Vikingen op het podium. Het is een mooi schouwspel en laat exact zien waar de band hun inspiratie vandaan haalt. Het draait bij deze band om zangeres Elina en zanger Alexander die om de beurt de 013 opzwepen. Hetzij door de gebaren, danwel de kreten, waarbij het vooral een feest is Alexander “Hey Hey Hey” te horen scanderen. Hun moeite wordt beloond en een uitverkocht 013 laat de vuisten de lucht in gaan. De band krijgt door de krappe speeltijd niet veel tijd om veel nummers te spelen, maar men heeft een goed uitgebalanceerde setlist in elkaar gezet. Zo promoot men met opener Sign Of The Dragonhead het nieuwe album, krijgt men met de single Riders On The Wind de handen op elkaar en sluit men met Swords in Rock een prima performance af, waarbij de Vikingen nogmaals op het podium mogen. Na het optreden maakt de band nog snel een groepsfoto op het podium en moet men snel offstage, want de volgende act staat alweer te popelen.
Het is een strak tijdschema in 013 vanavond, er wordt dan ook hard gewerkt om Maiden UniteD op tijd te laten beginnen. Het project met onder andere Within Tempation-bandlid Ruud Jolie vertolkt nummers van Iron Maiden, maar heeft het repertoire overgoten met een akoestisch jasje. Op de achtergrond hangt een gigantische backdrop met daarop de afbeelding van een zeppelin. De zeppelin heeft te maken met het recent uitgebrachte Empire Of The Clouds-album. Allereerst wordt dit album compleet gespeeld en Tilburg ziet het schouwspel wat gelaten aan. Dit album bevat geen meezingers en hierdoor verslapt misschien ietwat de aandacht. Dit is meer iets voor de puristen die horen hoe goed de band dit album ten gehore brengt. Een technisch hoogstandje vindt dan ook plaats in 013. Muzikaal klinkt het als een klok, maar wordt niet door iedereen begrepen. Na het spelen van Empire Of The Clouds krijgt Maiden UniteD het publiek wat meer met zich mee door het spelen van klassiekers zoals The Trooper, The Evil That Men Do en het afsluitende Wasted Years. Uit volle borst wordt er meegezongen en eindelijk lijkt de missie van de band geslaagd. Na een stevige openingsact en een rustigere opvolger lijkt dan ook 013 klaar voor het echte werk!
Een flinke crew is op het podium heen en weer aan het lopen om de laatste verrichten te doen, voordat de Amerikanen mogen beginnen. Er wordt een gigantisch doek voor het podium gehangen en al snel wordt duidelijk waar dit voor dient. Tijdens de opening van Kamelot horen we de band en zien we allerlei visuals op het doek geprojecteerd worden. Als het doek wordt neergelaten barst het applaus los en zien we Kamelot op het podium staan. Er wordt afgetrapt met Phantom Divine en de band doet dit op fantastische wijze. De band heeft voor deze speciale video-opnames van alles uit de kast getrokken en de eerste pyro’s zijn al direct een feit. Ondanks dat Kamelot niet wou dat er foto’s en video’s worden gemaakt lijkt het voor veel fans toch lastig om de eerste momenten van de show niet vast te willen leggen.
De pyro’s blijven nog even aan en we zien een band die zelf ook vol vuur een show opent. Binnen no time heeft Kamelot de 013 in zijn achterzak. Overal gaan de vuisten de lucht in en wordt er volop meegezongen. Veel fans hebben dan ook naar deze speciale show uitgekeken en we mogen wel stellen dat er heel wat die-hards in de zaal staan. Tourshirts uit 2000 zijn geen unicum vanavond. Niet alleen de fans gaan uit hun dak, ook de band zelf staat met een grote glimlach op het podium. Dit heeft niets met de opnames van het concert te maken, het zijn muzikanten op het podium en geen acteurs.
Kamelot richt zich al snel tot het publiek om iedereen te bedanken voor de komst en de support in al de afgelopen jaren. Ze geven aan het fijn te vinden om in ons land te spelen en te herinneren dat het altijd volle bak is. Daar is geen woord aan gelogen, het 013 staat tot aan de nok toe gevuld en elk nummer wordt door de fans van woord tot woord meegezongen. Het is niet alleen Kamelot die we horen en zien vanavond. Er zijn gastoptredens aangekondigd en in de openingstrack kwam Lauren Hart, de zangeres van Once Human al voorbij en niet veel later zien we dat tijdens My Confession ook Eklipse van de partij is. Zo is er kosten nog moeite gespaard om er een speciale avond van te maken. Het begint echter wel allemaal bij de basis en wat staat Kamelot er een mooie show van te maken. Geen wonder dat iedereen uit zijn dak gaat, wat een geweldenaars op het podium. Strakke gitaarsolo’s, prima drumwerk en een frontman die in zeer goeden doen is, wat kan een 013 zich nog meer wensen?
Nou, een optreden van Charlotte Wessels bijvoorbeeld! De zangeres van Delain komt Kamelot versterken tijdens Under Grey Skies en zorgt voor weer een hoogtepunt van deze show. Het blijft dan ook moeilijk om als toeschouwer de telefoon met rust te laten. Braaf wachten totdat de show echt uitkomt is er even niet bij. Het zal voor de technici die zich bezighouden met de beelden toch al een flinke klus zijn om alles mooi vast te leggen. Zo zien we af en toe wat stagehands bijspringen op het podium en ook zullen de co2 kanonnen het beeld er niet altijd duidelijker op maken. Met goed knip- en plakwerk zie je daar ongetwijfeld straks niks meer van.
Wat je wel zal zien is dat Kamelot het publiek meekrijgt door mee te zingen en te laten springen. Van voor- tot achteraan gaat de zaal uit zijn dak en de letter “oooooooo” klinkt uit vele kelen evenals het scanderen van de bandnaam. De 013 is in de greep van de Amerikanen, die ook toezien hoe met het gastoptreden van Alissa White-Gluz, de zangeres van Arch Enemy er weer een mooi moment passeert. Zo kent deze show vele mooie momenten, maar vindt men collectief de drum- en keyboardsolo net iets te lang duren. Dat de band dit daarna helemaal goedmaakt met een lang uitgesponnen Forever, daar hoor je niemand over klagen, evenals het kinderkoor in het afsluitende Burns To Embrace.
Ook aan speciale avonden in 013 komt een einde, maar niet voordat Kamelot Tilburg van een toegift heeft voorzien. Voor de allerlaatste maal mag iedereen heerlijk losgaan op Liar Liar, waarin wederom een belangrijke rol is weggelegd voor Alissa. Een uitzinnig 013 kan dan ook terugkijken op een geweldige show en we kunnen niet wachten totdat de opnames worden uitgebracht. Ongetwijfeld zie je dan ook de review van Kamelot – Live in 013 terug op Rockportaal.nl!
Foto’s door Monica Duffels – Rockportaal.nl


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00