Home » Kovacs – 013 (Tilburg) 10/12/2016

Kovacs – 013 (Tilburg) 10/12/2016

door Maurice Tonies
207 views 4 minuten leestijd

Sinds het verschijnen van haar album Shades Of Black in 2015 heeft zangeres Kovacs volop getourd. Aan deze succesvolle Shades Of Black-tour komt vandaag een einde. Nog eenmaal zullen de nummers van dit album centraal staan tijdens het optreden. Het is niet alleen het afscheid van deze tour, maar ook het afscheid van een aantal bandleden. Kovacs zal verder gaan in een nieuwe formatie, waarmee in Londen een nieuw album zal worden opgenomen. Voorlopig kunenn we dan ook voor de laatste keer van haar kunsten genieten in een goedgevuld 013.
the-howlin-17Als supportact is de band The Howlin ingeschakeld. Deze formatie bestaat sinds 2011 en laat het publiek genieten van soul, funk en rock, waarbij de blikken vooral zijn gericht op zanger Joel Gaerthe. Deze persoonlijkheid heeft een dijk van een stem, maar dat mag ook gezegd worden over de zangeres die de band in de gelederen heeft. Ze zijn naar de grote zaal van 013 gekomen om hun ep This Road te promoten en alvast het publiek op te warmen voor Kovacs. In beide opdrachten slaagt de band vol verve en langzamerhand wordt het steeds drukker. Zanger Joel swingt volop en is een druk baasje en zorgt er wel voor dat hij de aandacht krijgt. Hij schroomt zich niet om de bandnaam regelmatig te noemen, want zo blijft deze bij iedereen wel hangen. Om te bewijzen dat het niet allemaal om hem draait verlaat de frontman voortijdig het podium, zodat de band rustig kan uitjammen.
Terwijl de zaal goed is volgelopen is het tijd voor Kovacs. Allereerst mag de band een intro spelen, waarna zangeres Sharon zich ook op het podium in 013 komt melden. Sharon mag dan wel niet de grootste zangeres zijn qua lengte, maar wat heeft deze dame een bereik. De zaal raakt in trance en ook vandaag worden de songs van Shades Of Black perfect uitgevoerd. Eerder werd het album al omschreven als filmmuziek en dat klopt. Het zou prima onder een Bond-film passen en daarbij doet het stemgeluid van Sharon een extra duit in het zakje. De perfect uitgevoerde Grace Jones-cover Strange is slechts een onderstreping van de vorm van Kovacs. Het is echter een speciale avond in 013. Voor de allerlaatste keer speelt Kovacs met haar huidige band. Bijna heel haar band neemt afscheid en zo zal Sharon terugkeren in een nieuwe bezetting. De zangeres vertelt dan ook volop hoe Kovacs ooit eens is begonnen, maar kennelijk heeft ze haar verhaal niet heel goed voorbereid. Het loopt niet allemaal even soepel en ze barst in lachen uit. Ze wou eigenlijk over elk bandlid wel iets vertellen, maar haar voormalige relatie met bandlid Ruud blijft keer op keer terugkomen.
kovacs-13Haar verhalen op het podium falen dan ook openlijk en duren hierdoor veel te lang. Als vervolgens de show weer verder gaat is het alsof er daarvoor niks is gebeurd. Muzikaal is Kovacs een formatie om door een ringetje te halen. 013 wordt getrakteerd op een heerlijke duistere show met een frontdame in topvorm. Haar stemgeluid gaat door merg en been en weet iederen te raken. Naast de eigen nummers weet ze ook met de Screamin’Jay Hawkins-cover I Put On Spell On You het publiek te betoveren, wat ook meteen een hoogtepunt is van dit optreden. Ondertussen is er al druk gewerkt aan een nieuw album en vandaag krijgt 013 een primeur. Twee nieuwe nummers passeren de revu en we zien twee personen Kovacs versterken. Is dan onder andere Estelle Stijkel een van de nieuwe bandleden van Kovacs?
Na ongeveer een uur verlaat Kovacs het podium, maar het publiek wil natuurlijk meer. Hier wordt gehoor aan gegeven en de band keert graag terug om nog een paar nummers te spelen. Volgens het aangekondigde tijdschema zou Kovacs nog ongeveer een half uur spelen, maar men komt vandaag bedrogen uit. Het tijdschema is wat ruim uitgemeten. Gelukkig ontbreekt de single Diggin’ niet en kunnen we nog even genieten van de kunsten van Sharon en haar band. Kovacs beleeft in 013 vanavond niet de vlekkeloze afsluiter die de Shades Of Black-tour zich had kunnen wensen. Heeft het vertrek van de bandleden hier toch mee te maken en is de magie die zo’n anderhalf jaar heeft geduurd toch een beetje uitgewerkt? We zijn dan ook heel nieuwsgierig hoe de toekomst er voor Kovacs uit gaat zien…..


 

Foto’s door Wendy Steenmans – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00