Home » Kristoffer Gildenlöw – The Rain

Kristoffer Gildenlöw – The Rain

door Eric van den Bosch
203 views 2 minuten leestijd

Kristoffer Gildenlöw - The Rain coverVier jaar hebben we moeten wachten op een vervolg op Kristoffer Gildenlöws debuut Rust. Ging Rust nog over het ouder worden en de bepalende momenten in het leven, The Rain is een heus concept-album over dementie.
De meesten kennen Kristoffer Gildenlöw vooral als bassist van Pain Of Salvation, maar dat is al heel wat jaartjes geleden en in de tussentijd heeft Kristoffer, inmiddels woonachtig in Nederland, zich een plek verworven als sessiemuzikant. Het grappige is dat zowel Kristoffer als broer Daniël met Pain Of Salvation, eenmaal niet meer samen musicerend, min of meer dezelfde ontwikkeling doormaakten. Beiden maakten zich los van het metaletiket en maakten met Rust respectievelijk Road Salt One en Road Salt Two albums die het denken in genres volkomen loslieten. Kristoffer ging daarbij nog een stukje verder van de metal vandaan dan Pain Of Salvation. Je zou je zelfs kunnen afvragen of je het überhaupt nog progressieve rock zou moeten noemen.
Vermoedelijk zal Gildenlöw zelf zeggen dat dat er helemaal niet toe doet, en gelijk heeft ‘ie. Of het nou rock is of pop, of het progressief is of niet, samen met bijvoorbeeld Fredrik Hermansson (toetsen, ex-Pain of Salvation), Lars Erik Asp (drums, Gazpacho) en Paul Coenradie (gitaar, Valentine), maar ook strijkers als viool en cello, worden keer op keer composities in lagen opgebouwd, waarbij het bescheiden aantal noten omgekeerd evenredig is aan de melancholie die ze oproepen.
De dynamiek wordt bewaakt met stukken als de opbouw naar een climax in “Peripheral Memory”, koorzang(!) in “In The Evening” en het bluesy begin – je waant je even honderd jaar geleden in het Zuiden van de Verenigde Staten – van “Drizzle”. Dat is wat mij betreft ook het mooiste nummer van de hele plaat. Liefhebbers van bands als Gazpacho en iamthemorning en ja, ook Pain Of Salvation, zullen veel herkennen in de muziek op The Rain, terwijl Gildenlöw er met zijn fraaie bronzen stemgeluid een heel eigen draai aan geeft.
Net als Rust is The Rain een album dat je in zijn geheel moet beluisteren. Het is bovendien een perfect geproduceerd album dat alleen maar mooier wordt naarmate je er nauwkeuriger naar luistert. TV en smartphone uit, fluitende vogels op mute en alle aandacht op The Rain. Kippenvel!
[youtube id=”RIwZh6WEyfo”]
Kristoffer Gildenlöw website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00