Home » Leaves'Eyes – King Of Kings

Leaves'Eyes – King Of Kings

door Wendy Steenmans
173 views 7 minuten leestijd

leaveseyeskingofkingsrpLeaves’ Eyes, wie kent deze symfonische metal band rondom front vrouw Liv Kristine en front viking Alexander Krull nu niet? Het is lastig om rond deze band omheen te kunnen. Al jaren timmeren zij flink aan de weg naar hun roem en dat doen ze met verve. Op 11 september 2015 zullen zij hun nieuwste plaat “King Of Kings” presenteren via Suburban Records. Met dit nieuwe, monumentale epos laat de band meer dan ooit horen dat ze een leidende band in hun genre zijn. Met King Of Kings ontwaakt de band de duizend jaar oude legende van Noorwegens eerste koning “Harald Fairhair” Voor de koren hebben zijn kosten nog moeite gespaard om dit goed aan te pakken. London Voices ensemble die bekend zijn om hun samenwerkingen met bekende filmproducties als Star Wars, Lord Of The Rings en Harry Potter verzorgen de gigantische koren op het album. Eén ding is zeker, welkom aan de Vikingen!
King Of Kings telt maar liefst 11 tracks die ons meevoeren terug in de tijd. Laten we eerlijk zijn, dat is waar Leaves’Eyes altijd al heeft om gedraaid. Het tot leven brengen van oude mythen en sages en dit dan in folk stijl. We beginnen het album met “Sweven”, de intro van het album. De engelen stem van Liv werkt prima met de dreunende trommels. Fijne opener om vloeiend over te gaan tot de Titeltrack van het album “King Of Kings”. Gelijk bij de eerste tonen hangt er iets droevings over dit nummer. De hoge stem van Liv, waar zij duidelijk nog harder aan heeft gewerkt, en de achtergrond koren toveren meters hoge kippenvel op mijn armen.
“Halvdan The Black” hebben we vorig jaar al live mogen horen op Metal Female Voices Fest. Dit nummer is me al die tijd nog bijgebleven en spookt met regelmaat door mijn hoofd sindsdien. De balzende hoorn en diepe grunts van Alex bij aanvang van het nummer voorspellen heel wat geweld. Gedaan met de rust op het album en gas op de krukas. Beukende drums en strakke gitaarriffs staan hier centraal. Ook hier werkt het achtergrondkoor prima samen met de stem van Liv in de refreinen die uitermate uitnodigen om te staan springen in het publiek of in ieder geval met je voet het ritme mee te tikken op de grond. De duistere grunts van Alex geven hier absolute meerwaarde en geven het nummer nog meer power. De track staat als een huis en raast als een malle voorbij! Van dit nummer is al een tijdje een video clip te vinden op Youtube.
Verder met “The Waking Eye” waar deze week een video clip van verscheen. Het nummer pakt het iets rustiger aan. Het nummer luistert makkelijk weg en vertelt het verhaal van Haralds moeder die een droom heeft over een tuin waar een boom heel erg hoog groeit tot in de hemel. Maar ook de vader van Harald heeft een visioen over een jonge man met lange haren die zijn krullen over het hele land verspreid. Ze besluiten om naar een ziener te gaan met hun dromen om te kijken wat ze betekenen.
Even een korte intermezzo met “Feast of the Year”. Middeleeuwse tonen worden gecreëerd met trommels en doedelzakken. Je waant je zo in een middeleeuws cafe. Ook hier gaat de intermezzo feilloos over in het volgende nummer “Vengeance Venom”. Vrolijke fluiten en rollende trommels aangedikt met elektrisch geweld maken dit een vrolijk, folklorisch en makkelijk in het oor liggend nummer wat uitermate uitnodigt om meerdere pilsjes op te drinken en een dansje te wagen om de zwiepende haren niet te vergeten. Drink mijn broeders, drink mijn zonen, vul je drinkhoorn! Maak je klaar voor het feest van het jaar!
“Sacred Vow” is het zevende nummer. Tijd voor wat meer geweld zonder het echte Leaves´Eyes gevoel te missen. Snelle riffs wisselen elkaar af met wat rustiger werk, hier en daar wordt een strakke gitaar solo ook niet vergeten. Dit alles maakt het een uitermate fijn nummer om naar te luisteren. Echte ear candy. Uiteraard mag een liefdes verhaal niet ontbreken en dat is Sacred Vow zeer zeker wel. Harald is inmiddels koning en hij wil graag met de jonge prinses Gyda trouwen. Uiteraard is dat niet zo simpel als nu. Gyda wil dat Harald uitgroeit tot de enige koning van Noorwegen. Harald vervult haar wensen, de heilige gelofte volgt.
Met “Edge Of Steel” haalt Leaves’Eyes hun eerste gast tevoorschijn op hun album. Met twee toppertjes in dit genre die de handen in elkaar slaan kan dit nummer niet mis gaan. Simone Simons (Epica) die een duidelijke aanwinst is voor dit nummer zet het nummer nog meer kracht bij. Kracht heeft het nummer ook nodig aangezien het nummer ons rechtstreeks meeneemt naar Haralds slagveld. Het slagveld is haast voelbaar. Op een bijna mars achtige manier dreunt het nummer voort. We are the wariors, we marching forward. Zwaarden omhoog en klaar voor de aanval! Ook hier mag Alex zijn grubnts weer uit zijn broekzak toveren. Erg toepasselijk voor dit nummer.
Tijd om het weer iets rustiger aan te doen met “Haraldskvaeôi”. Je waant je zo in in één van de films van Lord Of The Rings of The Hobbit. Mooi nummer met een heel andere atmosfeer dan de eerdere nummers op het album. Het heeft iets dromerigs door de fluisterende stem van Liv. Deze track zou zeker niet misstaan als soundtrack van The Hobbit. Juist door de rust in dit nummer is het een fijne adempauze. Al is de boodschap in dit nummer best droevig wat ook goed voelbaar is.
Tijd voor de het volgende nummer en weer een gast. Niemand minder dan Lindy-Fay Hella (Wardruna) vergezelt Leaves’Eyes bij het nummer “Blazing Waters”. Hier mag Alex weer laten horen wat hij in zijn mars heeft. Net als Halvdan The Black en Vengeance Venom beukt en rockt dit nummer de pan uit. Het is dan ook goed mogelijk dat liefhebbers van pagan en viking metal dit nummer erg kunnen waarderen. Deze keer wordt het verhaal verteld over de beslissende en laatste slag in Hafrsfjord. Ook hier hebben de duistere grunts van Alex een leidende rol. Heerlijk nummer. Met zijn ruim zeven minuten is dit ook het langste nummer op het album.
Als laatste vinden we “Swords In Rock” op het album. Het geluid van een getrokken zwaard voorspelt onheil. Niets is minder waar. Het nummer ontpopt zich in een prima folklorisch dansbaar nummer wat vraagt om het vertellen van het verhaal van Harald I.
Het album om kort te gaan: Leaves’Eyes weet met elk album weer nieuwe sages en mythes tot leven te brengen. Ook ontdekken ze steeds weer nieuwe feels voor nummers waardoor elk album weer een juweeltje is om naar te luisteren. Leaves’Eyes blijft groeien ook al denk je dat dat niet meer mogelijk is. Ze weten zich steeds weer te overtreffen. Liv heeft ook zichzelf weer weten te overtreffen en zingt nog strakker dan op eerdere albums. Vooral de hoge noten worden nog beter en zuiverder geraakt. Ook haar bereikt lijkt ruimer geworden wat weer mogelijkheden bied voor volgende albums. Ook Alex heeft op dit nieuwe album een duidelijkere grunt rol gekregen dan op eerdere albums. Wat mij betreft lag dit al in de lijn der verwachting en mag dit nog vaker gaan gebeuren in de toekomst. Kortom een heerlijk album wat stuk voor stuk aan pareltjes bevat. Elk nummer vertelt weer een apart verhaal wat samen één geheel vormt. Een afwisselend album wat niet saai wordt ook al heb je hem al helemaal grijsgedraaid. Voor wie van Vikingen, mythes, sages, strakke riffs, beukende drums, strakke zang, diepe grunts, gigantische koren en symfonische rock en metal houd zal dit zeker een album zijn wat in de smaak valt.
Line up:
Liv Kristine – zang
Alexander Krull – zang
Throsten Bauer – gitaar en basgitaar
Pete Streit – gitaar
Joris Nijenhuis – drums
Tracklist:
Sweven
King Of Kings
Halvdan The Black
The Waking Eye
Feast Of The Year
Vengeance Venom
Sacred Vow
Edge Of Steel
Haraldskvaeôi
Blazing Waters
Swords in Rock
Label: Suburban Records

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00