Home » Lemmy Lives (Effenaar) 30/12/2016

Lemmy Lives (Effenaar) 30/12/2016

door Maurice Tonies
205 views 4 minuten leestijd

De wereld werd op 28 december 2015 opgeschrikt door het overlijden van rockicoon Lemmy Kilmister. De frontman van Motörhead kampte al eerder met gezondheidsklachten en uiteindelijk werd een agressieve vorm van kanker hem fataal. Motörhead was een grote inspiratiebron voor velen en ook in de Nederlandse muziekscene was de band enorm populair. Onder de noemer Lemmy Lives brengen een aantal muzikanten een muzikale ode aan de overleden frontman en hierbij mag natuurlijk Rockcity Eindhoven niet worden overgeslagen!
De bezoekers van de kleine zaal van de Effenaar komen bij binnenkomst meteen in de juiste sfeer. Het favoriete whiskeymerk van Lemmy geeft een rondje weg en terwijl velen staan te wachten op het begeerde drankje trapt in de zaal Snakebite Love het spits af. De gelegenheidsformatie heeft nummers van Motörhead met een akoestisch sausje overgoten, maar beleeft een zware avond. Het geluid is verre van perfect en regelmatig blijkt het rumoerige publiek de boventoon voeren. Akoestische nummers blijken toch niet zo te werken in een zaal waar iedereen komt voor de hardere gitaren. Ook alsdoet zangeres Micky (End Of The Dream) nog zo haar best, het optreden komt niet van de grond. Misschien ligt dat ook aan de opstelling op het podium, waarbij de rest van de bandleden simpelweg op een rijtje naast elkaar zitten. Iets meer aankleding had mogelijk een beter resultaat opgeleverd.
De Lemmy Lives-tour is een kleine clubtour en wordt elke avond gepresenteerd door Dikke Dennis. De avonden presenteren lijken hun tol geeist te hebben, want vanaf het eerste moment blijkt de gastheer zijn stem volledig kwijt te zijn. Gelukkig heeft Dennis geen grote rol en is het snel genieten beblazen van de muziek. De Amsterdamse band Death Alley, met vandaag de drummer van Birth Of Joy in de gelederen mag het spits afbijten. Meteen is te horen wat een rasmuzikanten dit zijn. Het afgelopen jaar hebben ze zich al bewezen en ook vandaag verkeren ze in bloedvorm. De muziek van Motörhead zit ze als gegoten. Het is niet alleen de zanger van Death Alley die we vanavond te horen krijgen. Een willekeur van artiesten komt Death Alley versterken door een nummer voor haar of zijn rekening te nemen. Zo ziet de kleine zaal van de Effenaar dat Heideroosjes-frontman Marco Roelofs zijn energieke sprongen over het podium niet is verleerd en dat de punksong R.A.M.O.N.E.S. hem op het lijf geschreven staat. Motörhead heeft in de loop der jaren zich in heel wat stijlen bewezen. Naast Hardrock en Metal zijn ook Blues en Punk vertegenwoordigd op de vele albums. Vandaar dat elke gastartiest wel ergens verwantschap heeft met de muziek.
De kleine zaal van de Effenaar geniet dan ook van de vertolkingen van de vele Motörhead-songs. Zo hoort men rockchick Ryanne van Dorst (Ella Bandita) tekeer gaan en brengt Dave Vermeulen (Voltage) samen met Charlotte Wessels (Delain) een rustige ode aan de overleden frontman. Soms reageert het publiek wat aan de tamme kant en heeft men wat behoefte aan wat hardere nummers. En die komen er! Als Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock) Killed By Death met Death Alley meespeelt slaat de vlam in de pan. Voor dit soort nummers is men naar de Effenaar gekomen. De klok staat op rock en ook de bijdrage van Janneke Nijhuijs (The Deaf) mag er zijn. De vuisten gaan dan ook regelmatig de lucht in en de haardossen wapperen voltallig. Na ongeveer een uur verlaat Death Alley het podium, maar daar laat presentator Dikke Dennis het niet bij zitten: “Willen jullie meer of minder Motörhead? Mooi, dan ga ik dat regelen”.
In het toegift speelt Death Alley allereerst zelf de Hawkwind-klassieker Silver Machine en bewijst wederom hun klasse. Vervolgens mag Marco Roelofs nog een duit in het zakje doen met Overkill en dan begint het einde van de avond in zicht te komen. Iedereen die Motörhead eens in actie heeft gezien weet dat de band na Overkill altijd afsluit met die andere grote hit. Eerder deze avond bracht Peter van Elderen al een aparte versie van Ace Of Spades ten gehore maar nu mag hij zich weer op het podium komen melden samen met gastheer Dikke Dennis. Aangezien “de nachtegaal” zijn stem behoorlijk kwijt is vertolken ze samen de Nederlandse versie Schoppenaas en gaat de zaal nog eenmaal helemaal los! Frontman Lemmy mag dan zijn heengegaan, de muziek zal altijd blijven bestaan!
Foto’s door Patrick Spruytenburg – Rockportaal.nl


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00