Home » Magic O Metal – Enter The Metal Realm

Magic O Metal – Enter The Metal Realm

door Maurice van der Zalm
291 views 6 minuten leestijd

Magic O Metal is een project van Sander Gommans, Scott Wenmakers en Menno Kappe waarin de voorliefde voor metal bovenaan staat en waar iedereen wordt uitgenodigd om de fantasie en creativiteit te delen. In deze review probeer ik duidelijk te maken wat Magic O Metal nu eigenlijk is.
Het concept
Sander Gommans (After Forever) heeft zich gebogen over een multi-mediaproject rond het principe van de metalmuziek. Hij creëerde een fictieve wereld die hij The Metal Dimension noemt en waarin (metal)muziek tot leven komt. Iedere metalcompositie die op aarde wordt gemaakt verrijkt The Metal Dimension met zijn creativiteit en fantasy en vult de Dimension met nieuwe wezens, landschappen en andere woorden. Daarbij lijkt het op alle metal op aarde geïnspireerd wordt door The Metal Dimension, zodat er twee richtingsverkeer ontstaat in het creatieve proces. De Metal Dimension is echter in groot gevaar en IcePick wil alles en iedereen in The Metal Dimension verwoesten. Picu, de leider en beschermer van deze wereld probeert met behulp van de Metal Twins Lexie (drummer) en Alex (gitarist) IcePick tegen te houden. Behalve dat het een heerlijk idee is, heeft hij met behulp van Scott Wenmakers en Menno Kappe (en een crowdfunding campagne) zijn idee verder vorm kunnen geven met naast het album een stripboek en een website waarin muzikanten en verder geïnteresseerden hun creativiteit kwijt kunnen. Daarmee is het niet alleen een mooi project voor (jong) volwassenen, maar is het ook een mooi platform voor de (metal) jeugd die hier serieus wordt genomen en de rijke fantasie kan delen met muziek, teksten en tekeningen.
Het album
Het verhaal van Enter The Metal Realm is niet hoogdravend, maar gemakkelijk te volgen (hoewel het in het Engels is) en stimuleert de creativiteit. De hoofdfiguren, het verhaal en de strijd worden in afzonderlijke composities neergezet met daar tussendoor de nodige instrumentale composities. Door het beluisteren van het album leer je de hoofdfiguren kennen en word je aan het einde uitgenodigd om deel te nemen aan de ‘Battle’ dat op de website doorgang kan vinden.
Muzikaal is Enter The Metal Realm een goed te volgen metalalbum waarop Sander heel ingenieus te werk is gegaan. Aan het begin word je uitgenodigd met Join The Show en maak je kennis met Picu in de gelijknamige compositie. Een compositie waarin Sander gebruik heeft gemaakt van een aantrekkelijk en eenvoudig metal zoals bijvoorbeeld Primal Fear of Dio dat weten neer te zetten. Rodney Blaze (Ayreon, Star One) vertolkt de stem van Picu en dat goed hij heel goed. De melodie is prettig en er wordt aardig gespeeld met tempowisselingen. Het daarop volgende Magic O Metal ligt mooi in het verlengde van Picu, met dien verstande dat het langzamer van aard is en wat meer grooved. Het refrein is er één om meteen mee te zingen. Subtiel ligt er in de basismetalmelodie een knipoog naar hiphopelementen en de nu-metal. Behalve dat het allemaal zo aanstekelijk klinkt, ligt daar ook wel de kracht van het album, want Sander heeft diverse metalgenres weten te verweven in de composities.
IcePick is natuurlijk wat zwaarder aangezet en biedt een thrashy gevoel hoewel het powermetalgenre ook tussendoor aanwezig is. En die powermetal krijgt nog meer vorm in de compositie Alex met Nick Holleman als Alex. Een veelzijdige zanger die je wellicht kent van Vicious Rumours, Sinbreed of van het volprezen Powerized. Hij is daarmee uitermate geschikt voor de powermetalbasis die in Alex ten grondslag ligt. Een lekker tempo, stevig drumritme en een fraaie melodie zorgt ervoor dat je al snel kan vereenzelvigen met Alex. Maar dat kon en kan ook in de compositie Lexie dat met Marina La Torraca meer richting de femalfrontedmetal neigt. Hoewel Lexie de drummer van de tweeling is, ligt het accent muzikaal wel meer op het gitaarwerk van Sander. Beide spelers in het verhaal worden ingeleid door de compositie The Metal Twins. Een goede compositie in een beproefde rock-/metalsetting waarin de rock uit het eind van de vorige eeuw mooi vertegenwoordigd is en daardoor de oudere rocker/metalliefhebber zeker aanspreekt.
Magic And Power zit wat dat betreft mooi tussen de inleiding en The Battle in. Volle koorzang, het gebruik van een orgel en sterke riffs en gitaarspel bieden hier een breed scala aan elementen die tezamen aantrekkelijk klinken.
In de afsluiter The Battle gaat Sander even lekker los in razendsnel gitaarspel op een manier die bij de metal van Malmsteen hoort. Het samenspel in zang tussen de afzonderlijke spelers inclusief IcePick geeft het verhaal net een beetje meer mee en doet je aan de boxen kluisteren.
Tussendoor zijn er de nodige instrumentale composities waaraan ook Ruud Jolie (Within Temptation) zijn bijdrage heeft geleverd. Through The Portal is naar mijn idee wel heel eenvoudig neergezet (qua gehoor) en spreekt iets minder aan omdat door de gekozen setting de spanning en het tempo er ook wel een beetje uitgaan. Aim For The Moon is al wat sneller en biedt net meer variatie in tempo hoewel ook hier voorspelbare stukken naar voren komen. Dat zorgt er wel voor dat het allemaal wat luchtig en herkenbaar blijft en voor jeugdige metalliefhebbers zeer zeker tot de verbeelding kan spreken. Heroes And Villains heeft meer contrasten en vertelt zo muzikaal meer een verhaal. Sander vergaloppeert zich echter niet in de variatie aan stijlen en emotie waardoor er een evenwichtige compositie overblijft.
De website
Op www.magicometal.nl kun je het verhaal digitaal volgen en krijgt het verhaal meer vorm in de aparte portals voor muziek, verhaal, kids en ouders. Er wordt uitgelegd welke karakters er in The Metal Dimension een rol spelen en je kunt meer leren over de personages zelf. Het interactieve gedeelte zit meer in de ‘Missies’ waar je voor wordt uitgenodigd. Eind februari word je gevraagd om Crowd Surfer een ‘gezicht’ te geven door middel van een tekening. Wie weet wordt ook Crowd Surfer in de toekomst een ‘bewoner’ van The Metal Dimension. Alles kun je digitaal opsturen en er worden nog wat tekentips gegeven over het gebruik van welk potlood.
Het team achter Magic O Metal wordt ook netjes uitgelicht en je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief.
Conclusie
Ik ben zeer onder de indruk van dit project. Muzikaal is het album lekker om naar te luisteren. Geen hoogdravende metal met complexe structuren of extremen, maar gewoon metal waarin jong en oud zich kunnen vinden. Ideaal gecomponeerd voor het doel om metal beschikbaar te maken voor iedereen. Het is tevens een album dat buiten dit project ook bijzonder aantrekkelijk is waarbij Picu, Magic O Metal en IcePick dan weer mijn voorkeur hebben. De bijbehorende website maakt het project extra aantrekkelijk, hoewel ook de website op zichzelf staand is en daarbij een mooi platform is voor metalliefhebbers van alle leeftijden die hun creativiteit en fantasy kunnen delen met anderen zonder daarbij muzikaal hoog geschoold te zijn. Uiteindelijk gaat het om de liefde voor metal en om het benutten van je creativiteit en daar voldoet de website naar mijn idee helemaal aan. Voor nu is de website nog gericht op Nederlandstalige liefhebbers, maar ik durf de gitaar van Sander erom te verwedden dat dit project het, zeker qua vormgeving, goed zou doen in Japan. En vergeet het stripboek natuurlijk niet.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00