Home » Matt Simons – Effenaar (Eindhoven) 30/10/2015

Matt Simons – Effenaar (Eindhoven) 30/10/2015

door Maurice Tonies
161 views 5 minuten leestijd

De bekendheid van Matt Simons begint steeds groter te worden in Nederland. Zo scoorde hij een hit door een soapserie,trad hij op in het voorprogramma van Racoon en was hij op diverse festivals te bewonderen. De Amerikaan is weer in ons land en doet nu een aantal eigen shows. Na een tryout in W2 Poppodium te Den Bosch is nu het tijd voor het echte werk. Een bijna uitverkochte Effenaar in Eindhoven wacht……
IMG_0058-BorderMakerAan Brendan James de eer om de avond te mogen openen. Ook de supportact van vanavond komt uit de Verenigde Staten en het blijkt dat de twee heren al samen met elkaar door The States hebben getourd. Toen was Matt Simons de supportact en nu zijn de rollen omgedraaid. Brendan James is een goedlachse verhalenverteller die vanachter de toetsen het publiek op een voortreffelijke wijze van muziek voorziet. Om de nummers wat extra aankleding te geven heeft Brendan ook een drummer meegenomen waardoor het geheel wat minder kaal overkomt. Tijdens zijn optreden vertelt hij met regelmaat waar hij zijn inspiratie vandaan haalt en waar zijn muziek over gaat. De liefde blijft een goede inspiratiebron voor veel muzikanten. Echter hoeft dit niet altijd op een zwaarmoedige toon te worden uitgedragen. Deze vrolijke singer-songwriter weet het publiek binnen een korte tijd voor zich te winnen. Het uptempo-geluid zorgt ervoor dat je geboeid blijft luisteren naar deze performer. Als zanger Brendan vertelt dat hij vader is geworden klinkt een meeleven “aaaaaaaaah” uit het publiek. Brendan blijkt gecharmeerd van deze reactie en deze horen vervolgens veel vakar vanavond. Het optreden van ongeveer een half uur vliegt dan ook om. Hier willen we best wel eens wat meer van horen!
En dan is het tijd voor de zanger waarvoor velen buiten in de rij hebben gestaan en sommigen zelfs al een tijdje voor de deur hebben gelegen. Luid gejuich klinkt vanuit de zaal van de Effenaar en Matt Simons verschijnt het podium. Hij neemt plaats achter zijn piano en trapt af met It’s Not Enough, waarbij de band halverwege invalt. Deze, wat later blijkt, Nederlandse begeleiding geeft de nummers wat extra glans, alhoewel de sympathieke Amerikaan vanachter de piano het publiek in zijn eentje ook prima kan vermaken. Net zoals bij de supportact weet Matt Simons de menigte met gemakt voor zicht te winnen. Hij is een ware entertainer en tijdens de verhalen die vertelt tussen de nummers door blijkt het publiek ook nu weer “aaaaaaaah” te roepen. Matt lacht het even weg en speelt heerlijk door. Vandaag krijgt de Effenaar een setlist voor de kiezen met zoals nummers van het huidige album Catch & Release, maar ook oudere tracks mogen niet ontbreken.
Zijn band is een prima aanvulling en zelf blijkt Matt ook een goede saxofonist te zijn. Hoewel hij weinig vanachter zijn piano ontsnapt zijn de momenten dat hij de saxofoon ter hand neemt een heel aangename afwisseling.  Met zijn sterke songs weet hij het publiek te raken en wat klinkt een nummer zoals Tonight heerlijk door deze grote zaal. Het publiek smult en houdt zich niet in om even een foto te maken van deze artiest. Ook wordt er her en der druk gedanst in de zaal, maar ook vallen stelletjes elkaar in de armen. Iedereen beleeft een show van Matt Simons op zijn/haar manier.
MATT_SIMONS_800_500Met een nagenoeg uitverkochte zaal is het lastig om werkelijk iedereen stil te krijgen, maar halverwege set lukt het hem alsnog. Tijdens een rustig  gevoelig nummer wat hij in zijn eentje speelt achter zijn piano is het bijna muisstil. Op deze manier komen zijn songs vele malen harder binnen. Zijn geweldige stemgeluid en charmante houding verklaren ook het feit dat hij zo populair geworden is in Nederland.  Of zit het toch in het feit dat er zoveel bezoekers juichen als ze de eerste tonen van With You herkennen? Matt is een echte performer, die met vermakelijke verhalen de lachers op zijn hand krijgt. Zo vertelt hij dat hij een nummer gaat zingen die in Amerika onder de “R-Rated” nummers vallen, maar hij weet van Nerderland dat een beetje vloeken of obsceen taalgebruik niet erg is. Hij heeft dan ook donders goed in de gaten wat hij kan maken in ons land.
Als de bezoekers vanavond in de reguliere set nog niet zijn overtuigd van de klasse van deze muzikant, dan gebeurt het alsnog in het toegift. Allereerst komt hij terug het podium om slechts gewapend met ukelele onversterkt  Catch & Release te spelen. Met de lichtinstallatie die vanavond achter de band staat opgesteld kunnen ook letters worden gespeld, waardoor woorden uit het nummer zoals Raason en Love heel mooi op de achtergrond sieren. Zelfs een hartje ontbreekt niet. Daarna sluit de band zich weer bij hem aan en hij kondigt aan een cover te gaan spelen, die hij eerder bij 3FM gedaan zou hebben. Sexy Als Ik Dans van Nielson is door hem vertaald en krijgt een geweldige uitvoering. Misschien zelfs wel beter dan het origineel en veel stralende gezichten vanuit het publiek zien de verrichtingen van deze Amerikaan. Er wordt volop gedanst en meegezongen. De menigte straalt en dat mag ook van Matt gezegd worden, die de gehele avond met een brede glimlach op het podium staat. Dat is de plek waar hij graag staat en vervolgens staat er nog een nummer op het menu. Onder luid gejuich neemt hij afscheid van het publiek en kondigt aan om nog even te komen signeren. Dit is niet tegen dovemansoren gezegd. De rijen beginnen zich al direct te vormen……
Wegens een defect aan de camera zijn er helaas geen foto’s gemaakt van Matt Simons.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00