Home » Mattanja Joy Bradley – Effenaar (Eindhoven) 16/05/2013

Mattanja Joy Bradley – Effenaar (Eindhoven) 16/05/2013

door Patrick Spruytenburg
222 views 5 minuten leestijd

3FM Serious Talent On Tour brengt vanavond 2 bands naar de Effenaar die momenteel volop in de spotlights staan: The New Shining en Mattanja Joy Bradley. Dat ze momenteel in de spotlights staan wil niet zeggen dat ze nieuw zijn in de muziekwereld, integendeel. Beiden timmeren ze al een tijdje aan de weg en hebben ze een reputatie opgebouwd. Gaan ze deze reputatie vanavond opnieuw waarmaken in de bij aanvang niet bomvol maar wel gezellig druk volgelopen kleine zaal van de Effenaar?
20130516-thenewshining-004The New Shining is geen onbekende voor me: bijna precies 3 jaar geleden heb ik ze al eerder gezien als support act voor Mothers Finest. Dat ik me dat nog vrij goed kan herinneren betekent dat de band een bovengemiddelde indruk op me heeft achtergelaten. Die indruk wordt vrij snel opnieuw bevestigd als stipt op tijd het eerste nummer van de setlist over de PA aanzwelt.
Staat mij nog een stevig rockoptreden band (de band provileert zich ook als een rockband), valt de toevoeging van de akoestische gitaar meteen op: rock meets singer songwriter lijkt het wel. Dit strookt ook met het laatste dubbelalbum van de band Stripped / Full Circle: het eerste schijfje met akoestische nummers en het andere met elektrisch uitgevoerde. Twee verschillende wegen, twee verschillende geluiden. Ook op het podium: een pakkend geluid van een strak optreden verpakt in aansprekende nummers waarin variatie als een grote rode draad door het optreden geweven is. Een band die intussen zo’n 7 jaren bestaat maar waarvan individuele ervaringen nog veel verder terug in de tijd gaan zet een zeer mooie openingsact neer. Geen support act, want van een headliner is vanavond eigenlijk geen sprake. Maar iemand moet wel de opener zijn…
Lang geleden werd er op de redactie waar ik toen werkte een schijfje uitgedeeld met de mededeling er absoluut eens naar te luisteren. Zo gezegd zo gedaan, resulterend in een “hey, maar dat klinkt verdomde lekker” na het uitsterven van het laatste nummer. Ik het het over een alpha kopie van Trinity van Karma Bonita, een muzikaal project van Mattanja Joy Bradley. Niet lang daarna begeef ik mij met een schrijfster op weg naar het interview, waar ik in levende lijve kennis maak met de spontane en zeer gepassioneerde Mattanja.
20130516-mattanjajoybradley-013Karma Bonita bestaat intussen niet meer, maar de passie voor muziek is er nog steeds: Mattanja vertolkt de rol van zangeres en boegbeeld in Bradley’s Circus, een rootsrock formatie die het niet erg vind om rockabilly, maar ook vleugjes country en bluegrass tot een smakelijk geheel te vermengen. Vanavond staat ze echter zichzelf te vertegenwoordigen tijdens de CD-presentatie van haar nieuwe album, waarvan het nummer Beautiful Imperfections een flinke hit is op 3FM, de zender die haar ook tot Serious Talent uitriep.
Wat na een paar nummers opvalt is dat de sound van Mattanja solo weer totaal anders is dan de afgelopen keren dat ik haar met Bradley’s Circus heb zien spelen: wat we vanavond voorgeschoteld krijgen is stevig in de rock geworteld, waarbij subtiele ballads zeker niet geschuwd worden. Maar haar muziek afdoen als rock alleen doet het optreden geen eer aan: wat ze ook nu weer doet is vele muzikale invloeden in haar composities betrekken. R’n’R / sixties / blues: het ligt er zeker niet dik bovenop maar is wel zeker aanwezig.
Leuk momentje in het optreden is als ze haar gitaar aan het stemmen is terwijl ze het nummer Wash me momma aan het introduceren is. Het stemmen lukt niet meteen, een lachbui volgt en uiteindelijk lukt het pas bij de derde keer om niet in de lach te schieten. Het geeft een persoonlijk nummer ook een heel persoonlijk tintje. Ze heeft duidelijk de nodige podiumervaring, maar een optreden wordt niet even snel emotieloos en op de automatische piloot afgeraffeld.
Het is niet eerlijk om alle credits naar deze schone blonde te laten gaan: subtiel rondom haar aanwezig zonder een dominante rol op te eisen staan een aantal zeer bekwame muzikanten die wezenlijk aandeel hebben in een pakkend optreden. En last but not least heeft Mattanja full-time concurrentie van iemand anders die druk bezig is om aandacht voor zich op te eisen: hondje Opa welke altijd aanwezig is loopt vrij op het podium rond en komt er na een tijdje achter dat de aandacht van de bezoekers toch eigenlijk veel leuker is dan dat bot naast de drums…
2 maal een Serious Talent op het podium. 2 maal verdiend, want zowel The New Shining als Mattanja Joy Bradley hebben m.i. wel degelijk een toegevoegde waarde aan de grote poel van bands die ons landje rijk is: ze steken beiden duidelijk ver boven de 13-in-een-dozijn bandjes uit. Heel ver…
Setlist Mattanja Joy Bradley: people grinning in your face – snow angels – beautiful imperfections – ready for you – lie in your love – wake me up – keep on rollin’ – she wants to have the world – wash me momma – hurricane – little baby – I don’t need it – queen of the highway.


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00