Home » Memoriam + Sepiroth + Exoto – Elpee (Deinze, België)

Memoriam + Sepiroth + Exoto – Elpee (Deinze, België)

door Filip van der Linden
332 views 4 minuten leestijd

Memoriam slaagt erin om de Elpee in Deinze vier keer uit te verkopen in drie jaar tijd. Het is misschien niet de grootste venue in de Benelux, maar het getuigt toch van een loyaliteit bij de fans die bovengemiddeld groot is. Afgelopen weekend mocht het bordje met daarop uitverkocht opnieuw bovengehaald worden.
 
Exoto mocht vrijdag als eerste het podium op. Zanger Chris van Exoto was wat ziekjes, maar een support van Memoriam laat je niet zomaar schieten. De band had er best zin in en speelde heel strak en bevlogen. Van het publiek kreeg Exoto heel wat respect en zelfs Karl Willets en zijn crew stonden aandachtig te luisteren achteraan in de zaal. Hoewel ze al vroeg moesten beginnen, nam de meerderheid van de bezoekers de moeite om deze uit de doden herrezen oldschool-deathmetalband nog eens uit te checken.
 
Zowel de oude als de nieuwe fans werden op hun wenken bediend. Het oudere materiaal kwam vooral van Carnival Of Souls uit 1994, met Art Of Butchery, Ashes From The Past en Necromantic Love-affair. Ashes From The Past werd opgedragen aan de vroeg gestorven drummer Didier Mertens. Floating To Hell was dan weer een ode aan Bret Hoffmann van Malevolent Creation. Nog meer nieuwe nummers van de jongste EP waren Liquefy Your Ennemies, When No Dreams Remain en titeltrack Absolution In Death. We zien Exoto graag nog eens terug als Chris helemaal in goede doen is.
 
Net als voor Exoto was het voor Sepiroth de tweede passage in de Elpee in relatief korte tijd. Deze Nederlandse band mocht in 2018 ook al aantreden op 7 jaar Elpee (het kleinste driedaagse metalfest van de Benelux). In het begin van hun set sloeg hun brutale deathmetal nog goed aan bij het publiek, maar na een paar nummers was het toch vooral hard werken voor zanger Nico om iedereen bij de les te houden. Gelukkig kreeg hij hulp van bassiste Sonia Nusselder die geregeld met een welgemikte ‘Komaan’ en de vuist in de lucht de aandacht niet liet verslappen. Dat Nico (Toxocara en Fumes Of Decay) pas sinds deze zomer bij Sepiroth achter de microfoon staat, dat was er helemaal niet aan te merken.
 
Het zwaartepunt van de set lag met acht tracks bij het album Uninvolved, alweer uit 2015. Slechts twee tracks (Until Proven Guilty en Unending Echobrain) kwamen uit het nog oudere album Breaking The Code Of Silence. Met een nieuwe zanger en met vooral ‘oud’ materiaal in de set, lijkt het verstandig dat Sepiroth nu aan nieuwe nummers begint te werken, want in deze opstelling zit er wel pit in deze band.
 
Memoriam dan. Requiem For Mankind kwam eerder dit jaar uit en is het derde volledige album in evenveel jaar. Dit was voor heel wat reviewers hun beste tot dusver. Op het album ligt het tempo gemiddeld hoog en dat maakte dat er met het eerder midtempo oudere werk flink wat variatie zat in de set in Deinze. Uit Requiem For Mankind speelde Memoriam Shell Shock, Undefeated, Austerity Kills, Fixed Bajonets en de titeltrack. Uit The Silent Vigil was er As Bridges Burn en No Known Grave en For The Fallen was goed voor drie tracks: Resistance, Surrounded en Flatline. Van de Hellfire Demos was er vroeg in de set ook nog Dronestrike.
 
Zanger Karl Willets was heel vrolijk. De voorraad Tripel Karmeliet die voor de band klaarstond, was eigenlijk vooral voor hem, terwijl zijn collega’s in de band het toch net iets rustiger aan deden. Het vrolijke enthousiasme van Willets over het Belgische publiek tussen de songs door stond wat in contrast met de serieuze ernst van de lyrics, maar ook zo kan het werken. Dat is misschien een les voor andere of beginnende deathmetalbands: hou de agressie en ernst in de songs en maak er voor de rest een feestje van. En een feestje werd het in Deinze. Al bij Dronestrike (tweede nummer in de set) ging de eerste crowdsurfer over de handen en daarna werd het nooit meer echt rustig voor het podium. Willets vuurde het publiek aan met wijdse gebaren en was bijzonder goed bij stem.
 
Memoriam zal nog vaak terugkeren naar België en Nederland, daar zal een Brexit maar weinig aan veranderen. Inmiddels is er zo’n stevige band tussen deze Britse bende en hun Europese fans dat zelfs Boris Johnson hen niet zal tegenhouden.


 
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00