Home » Metalcafe Live – De Vorstin (Hilversum) 31/05/2024

Metalcafe Live – De Vorstin (Hilversum) 31/05/2024

door Hans Kraaijveld
822 views 6 minuten leestijd

De Vorstin in Hilversum is een iconisch podium dat een speciale plek inneemt in de harten van metal liefhebbers. Met een reputatie voor het hosten van zowel opkomende als gevestigde metal acts, is het een bastion van de metal muziek in de regio. De zaal staat bekend om haar intense live shows waar de rauwe energie en passie van metal bands en hun fans samenkomen. De Vorstin biedt een platform waar de krachtige klanken van metal muziek resoneren door de zalen, en waar de gemeenschap van metalheads zich verenigd voelt. Het is een plaats waar de liefde voor het genre tot uiting komt in elk concert, met moshpits en headbangen als rituele dansen die de verbondenheid tussen de artiesten en het publiek versterken. Deze locatie is niet alleen een podium voor live muziek, maar ook een cultureel centrum dat de metal scene ondersteunt en promoot. Het organiseert evenementen zoals Metalcafe Live, waar lokale en nationale bands de kans krijgen om hun muziek te delen met een enthousiast publiek. Metalcafe Live beleeft vanavond z’n vijfde editie en is de voorgaande avonden ook al een groot succes gebleken.

Mourning Wood is de band die het feest op gang brengt met hun dansbare deuntjes en meezingbare teksten. Deze groep uit het diepe zuiden van Brabant (en een beetje daar omheen) staat bekend om hun vermogen om een goede avond vol onverwachte wendingen, alcohol en slechte beslissingen te creëren. Hun muziek, een mix van vrolijke melodieën en metal, zorgt ervoor dat het publiek vanaf het begin in de stemming komt voor een avond vol feest.

Gehuld in de meest foute hawai bloesjes, omringd door roze ballonnen en hawai slingers, wisten ze vanaf de eerste noot een heerlijk flauw feestje te creëren. De menigte begon te hossen op de aanstekelijke ritmes, en de band had duidelijk één missie: ons laten dansen. En dat lukte prima. Met attributen in overvloed (pun intended) op het podium, was het bij het tweede nummer al tijd voor de eerste moshpit. Het derde nummer, Modern Day Viking, bracht een zeevaarderssfeer met zich mee, en het hele publiek zat roerend op de vloer alsof ze de golven trotseerden. “Zeebeentjes inruilen voor shantybeentjes,” riep de zanger, en de menigte gehoorzaamde. Het tempo vertraagde iets voor Red Neck Redemption, maar helaas werd het nummer onderbroken door een “equipment” failure. De tweede poging leverde echter een uitstekend traag headbang nummer op. Heathen Hooray werd een call-and-response tussen band en publiek, en het laatste nummer was een verrassing: een metal versie van kabouter Plop’s kabouterdans, waarbij iedereen de danspassen al kende en nog best wel redelijk uitvoerden!

Alvader is een band met ervaren pagan metal-muzikanten die hun muziek smeden ter ere van hun goden, voorouders en de natuurlijke omgeving. Met leden van onder andere Heidevolk, :NODFYR: en Thronar, brengt Alvader een krachtige performance. Oorspronkelijk begonnen als een soloproject door zanger Joris in 2020, is de band uitgegroeid tot een volledige formatie in 2023. Hun muziek is een eerbetoon aan de tradities en de natuur, en ze weten hoe ze het publiek moeten betrekken bij hun energieke metal.

De gitaarintro was een rustige voorbode van de storm die zou losbarsten. Toen de galm van de hoorn klonk, wist iedereen dat het tijd was. De frontman, een wervelwind van energie, leidde de band met een passie die het gebrek aan vocale diepte compenseerde. Hun muziek, een mix van melodieuze riffs en krachtige ritmes, was uitstekend qua kracht en passie. De gitaarsolo’s waren technisch indrukwekkend en het publiek reageerde met een directe moshpit. Elk nummer leek een eigen leven te leiden, met Midwinternacht die een bijzondere vermelding verdient voor zijn samenhang en dynamiek. De stem van Joris, die aanvankelijk wat terughoudend klonk, vond zijn kracht en warmte naarmate de set vorderde. De tweestemmige harmonieën in Verenigd in de Hal en de afwisselende vocalen in Schildwal toonden de veelzijdigheid van de band. Het publiek werd uitgenodigd om mee te zingen met het titelnummer, wat resulteerde in een explosieve circlepit die de energie van de zaal naar een hoogtepunt dreef. Het laatste nummer van Alvader werd ingeluid met een wall of death, gevolgd door een vloervullende moshpit. “Nog eentje dan?” vroeg de band, en Ostara sloot hun set af.

Alvenrad is een folkmetalgroep, opgericht door Mark Bertszoon (zanger, gitarist) en Jasper Strik (toetsenist, zanger) in 2011. Ze verweven de rijke tradities van de Veluwe en de geest van de Germaanse dichters in hun muziek. Hun nieuwste album, “Veluws IJzer”, is een toonbeeld van hun toewijding aan het erfgoed van de regio, met invloeden van de volksmuziek der Lage Landen. Alvenrad heeft een unieke benadering van folkmetal die zowel oudgedienden als jongere fans van het genre aanspreekt. Hun optredens zijn bekend om hun verheven zang, krachtig gitaarwerk en het gebruik van een veelheid aan instrumenten, waardoor ze een essentiële stem in de moderne folkmetalscene zijn.

Het was dan ook een vertoning van pure kracht en vakmanschap. De soundcheck alleen al beloofde een spectaculaire set en de band stelde niet teleur. Met vier vocalisten die een breed scala aan grunts en screams ten gehore brachten, was het duidelijk dat Alvenrad een unieke ervaring zou bieden. Hun muziek, verrijkt met toetsenpartijen die naadloos in de mix pasten, creëerde een atmosfeer die zowel episch als intiem was. De Marke en Veluws Ijzer waren hoogtepunten, waarbij de laatste het publiek uitnodigde om mee te brullen op de maat. De energie was onmiskenbaar; een dikke moshpit was een veelvoorkomend gezicht en zowel de vocalen als de solo’s waren zowel scheurend als emotioneel. De Vliegden, het laatste nummer, was een meedogenloze afsluiter die de zaal deed schudden. Toen de band besloot nog één nummer te spelen, was het duidelijk dat niemand wilde dat de nacht zou eindigen. Tafels bezweken, er werd nog een keer op los gebeukt in de pit… het feest was compleet, en de herinnering aan deze avond zou nog lang nazinderen in de harten van de aanwezigen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00