Home » Napalm Death – Effenaar (Eindhoven) 21/05/2017

Napalm Death – Effenaar (Eindhoven) 21/05/2017

door Maurice Tonies
325 views 6 minuten leestijd

Napalm Death keert terug naar de Effenaar! De Britse formatie was al eerder in de concertzaal te zien, maar vertoefde de afgelopen jaren op het voormalige Speedfest. Nu keren de mannen terug en heeft Eindhoven Metal Meeting er een mooi programma van weten te maken. Vijf bands staan er op het menu en terwijl de zon zich langzaam laat zien buiten de Effenaar is het binnen tijd voor Trashmetal, grindcore, deathmetal en een vleugje punkrock!
Bij binnenkomst blijkt dat men geen hele grote opkomst verwacht en met doeken heeft men de zaal wat kleiner gemaakt. Aan het programma en aan de schappelijke entreeprijs kan het niet liggen en we lopen snel naar binnen. Het bal wordt geopend door het lokale Dirty Protest. Het punkrockcollectief uit Woensel gaat vol enthousiasme van start en brengt de Effenaar in de juiste sfeer. Frontvrouw Lieke stuitert over het podium en schreeuwt haar longen uit haar lijf. Het lijkt zo’n lief klein meisje met blonde haren, maar echt niks is minder waar. Dirty Protest gaat er dan ook echt voor en dat mag ook voor de andere bandleden gezegd worden. Het is tijd voor hardcore meets punkrock en het aanwezige publiek kan het wel waarderen. De sfeer zit er dan ook meteen in en de vuisten gaan in de lucht. Ook een heel jeugdige fan met grote oorbeschermers maakt zijn eerste moves en springt op en neer, het begin van een mooie dag is gemaakt.
Het is hard werken voor de crew vandaag, de eerste ombouw wordt snel gerealiseerd zodat Lock Up kan beginnen. De supergroep bestaat uit bandleden die hun strepen al lang en breed hebben verdiend. Met bandleden uit Napalm Death, Brutal Truth en Cradle of Filth in je midden kan het bijna niet misgaan. Het is tijd voor grindcore, waarbij blootvoetse zanger Kevin van zich mag laten horen. Gekleed als een redneck laat hij horen wat er nu eigenlijk allemaal op dat nieuwe album Demonization staat. Het is tevens ook de eerste keer dat bassist Shane zich vandaag op het podium laat zien. Lock Up is namelijk een van de vele side-projects waarin Shane vandaag te zien zal zijn. Tussen de nummers door maakt Kevin zich druk over politieke misstanden en de chaos waarin we leven. Prima als een bandlid een statement wil maken, maar de frontman neemt er wel erg lang de tijd voor. Laat hem liever over het podium bulderen en zijn blote voet op een speaker plaatsen. Dat is ook waar het publiek zich even over beklaagd, maar als de heren spelen is het genot om naar te luisteren.
Vervolgens is het de beurt aan een van de publieksfavorieten. De naam Power Trip wordt al flink gescandeerd als de band het podium op komt lopen en met hun combinatie van trashmetal en hardcore gaan we terug in de tijd. De gitaren doen denken aan bands zoals Kreator, Sepultura en Slayer. Het zijn dan ook de splijtende gitaren die hun werk doen en de rauwe energie slaat over op het publiek. Circlepits, moshpits, het publiek is nu echt opgewarmd en eet uit de hand van de zanger. De Amerikanen zijn op dreef en weten het publiek keer op keer op te jagen. Er wordt flink met de haardossen geschud en dat is over het algemeen een goed teken. Om net zo snel met het hoofd te kunnen schudden zoals de drummer met zijn drumstel omgaat moet men van goede huizen komen, wat een geweldenaar. De bandnaam is goedgekozen, de Effenaar is terug in de tijd gegaan naar de trashmetal van de jaren ’80 en een vleugje ’90, een goede Power Trip dus!
Om geheel in de juiste sfeer te komen duiken er ineens overal Mexicaanse biertjes op in de Effenaar. Het kan dan ook niet anders dan dat het optreden van Brujeria aanstaande is. Wie nog nooit van deze formatie uit Tijuana heeft gehoord zal raar opkijken als deze bende het podium komt opstormen. Brujeria is Spaans voor hekserij en dat is pas het begin voor deze korte LOI-cursus Spaans voor beginners. Brujeria ziet er uit als een of andere Mexicaans gemaskerd drugskartel die iedereen van hun laatste dosis energie komt beroven. De muziek is hard en de Spaanse teksten vliegen je om de oren, waarbij de woorden Loco en Puto nog het meest herkenbaar in de oren klinken. Deze taalbarrière maakt het meer dan lastig om te kunnen volgen waar de nummers over gaan. Als dan ook nog eens hun sound nogal veel op elkaar begint te lijken is het een lastige missie. Even zijn de heren goed te volgen. Hun vete tegen de huidige president van de Verenigde Staten doet ook de Effenaar Fuck Donald Trump! scanderen. Ook zien we bassist Shane terug op het podium of moeten we hem nu in deze hoedanigheid met Hondo aanspreken? Brujeria haalt ook nog een truc met machetes uit waardoor het Mexicaanse feestje compleet is… Oé
Als slotstuk van deze mooie Metal Meeting Presents mag Napalm Death het licht in de Effenaar komen uitdoen. De Britse formatie is al jarenlang te zien in Eindhoven en laat zich ook vandaag van hun beste kant zien. De muziek is hard en genadeloos. Zanger Mark raast als een bezetene over het podium en doet dit op zijn karakteristieke wijze. Napalm Death laat gedurende de hele show het publiek stuiteren en er ontstaat een flinke moshpit. Over de gehele breedte van het podium vliegen de bezoekers van links naar rechts. Napalm Death weet wel hoe ze de tent op zijn kop kunnen zetten. Of de band nu nieuwe nummers speelt of uit het archief nummers oprakelt, elk nummer is raak. Tussendoor maakt de formatie uit Birmingham tijd vrij om te vertellen waar de nummers over gaan en zich druk te maken over kinderarbeid, politieke onvrede en respect voor vrouwen. Wel handig  om deze informatie te krijgen, want niet elke tekst is te verstaan. Het is feest in de Effenaar en het hoge tempo blijft de gehele show overeind. Napalm Death eert ook hun oude helden en speelt af toe een cover. Punkrock is wat de klok slaat en natuurlijk mag Dead Kennedys’ Nazi Punks Fuck Off mag niet ontbreken. Kennelijk heeft zanger Mark goede zin en gooit met een glimlach zijn schoenen in het publiek. De tour van Napalm Death zit er na vandaag op en ook de Effenaar heeft vandaag de laatste band mogen aanhoren. Een geslaagde Eindhoven Metal Meeting Presents zit er op!
Foto’s door Patrick Spruytenburg – Rockportaal.nl


 

 

 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00