Home » Nergard – A Bit Closer To Heaven

Nergard – A Bit Closer To Heaven

door Maurice van der Zalm
174 views 3 minuten leestijd

cover nergard a bit closer to heavenIk leerde Andreas Nergard kennen door zijn bijdrage aan het laatste album van Tony Mills. Andreas Nergard is echter ook de drijvende kracht achter de Noorse melodic metalband Nergard. Hoewel je van een band niet echt kunt spreken. Je zou Nergard meer moeten scharen in het rijtje van metalprojecten zoals Ayreon of Avantasia en daar ligt, behalve de werkwijze, ook muzikaal een overlap. In 2013 debuteerde Nergard met het album Memorial For A Wish en anno 2015 brengt de ‘band’, onder de vlag van Battlegod Productions, A Bit Closer To Heaven uit.
Andreas Nergard is verantwoordelijk voor de composities, maar daarnaast ook voor alle drum-, bas- en keyboardpartijen. Hij wordt door een keur van artiesten bijgestaan. We noemen bijvoorbeeld Nils K. Rue en Jorn Viggo Lofstad (Pagan’s Mind), Ralf Scheepers (Primal Fear), Elize Ryd (Amaranthe), Andi Kravljaca (Aeon Zen), Michael Eriksen (Circus Maximus) en Thomas Loseth (Tempo). De acht nummers op het album zijn nogal verschillend van aard. Verschillend qua intensiteit of stijl. Maar ook ligt er een wezenlijk verschil in de kwaliteit.
Nummers die makkelijk in het gehoor liggen zijn Fall From Grace , Let It Come en Help Me Through The Night. Nummers die stuk voor stuk geen potten breken, maar door de melodieuze lijn wel tot de verbeelding spreken. Help Me Through The Night is gitaartechnisch trouwens heel lekker om naar te luisteren met een riff die in een stevige heavymetalbasis ligt gemetseld. Met de nummers A Bit Closer To Heaven en All I Want Is You (met uitzonderlijk engelengezang) gaat Nergard een kant op die mij een beetje te zoetig overkomt. Bijna net zo mierzoet als On Through The Storm. Maar deze ballad mag er zeker zijn. De samenzang van Elize Ryd en Andi Kravljaca is buitengewoon mooi en de stemmen passen goed bij elkaar. In I Will Find You is de sfeer een beetje te snel gladjes. De meerstemmige samenzang in het nummer maken het zelfs erg zoetsappig.
Opener Light And Shadows daarentegen is bijzonder krachtig. Dit nummer dat ruim acht minuten duurt, laat horen dat Nergard in staat blijkt te zijn om stevige metalnummers neer te zetten. De zang van Nils K. Rue is duidelijk kenmerkend aanwezig. Hoewel hij regelmatig dicht bij het geluid van James LaBrie ligt.
A Bit Closer To Heaven is daarmee een bijzonder album geworden met een ongekroond hoogtepunt, enkele zeer goede nummers die het bij een groot publiek goed zouden kunnen gaan doen en enkele composities die ik meteen doordraai. Nergard krijgt bij mij echter het voordeel van de twijfel. Van mij mag hij op het volgende album de krachtige metalkant wat meer naar voren laten komen en dan kan het zomaar zijn dat er een juweel uit voortkomt. Met dit album is Nergard in ieder geval A Bit Closer To Heaven.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00