Home » System Overthrow – Muziek gemaakt met een knipoog naar het verleden en een oog op het heden.

System Overthrow – Muziek gemaakt met een knipoog naar het verleden en een oog op het heden.

door Maurice van der Zalm
107 views 5 minuten leestijd

SystemOverthrow_Album_FB_1Het Nederlands/Belgische collectief System Overthrow wist met het gelijknamige debuutalbum mijn interesse dusdanig te wekken dat ik wat nieuwsgieriger werd naar de band achter de muziek. De drie heren én enige dame van het collectief zijn er eens even voor gaan zitten om een aantal vragen te beantwoorden voor Rockportaal.nl
Jullie hebben allen verschillende achtergronden. Hoe hebben jullie elkaar gevonden?
Hetgeen onze bandleden kenmerkt, is dat we allemaal op zoek waren naar een serieuze band waarin we echt ons ding konden doen. Dat hebben we nu gevonden bij System Overthrow. We hebben elkaar uiteindelijk gevonden via advertenties, audities en via contacten van bandleden. Het toeval speelt natuurlijk ook een rol in het samenstellen van een groep.
Ik heb gelezen dat jullie gemeenschappelijke doel is “..om echte muziek te gaan maken”. Wat wil je daarmee zeggen over de muziek in het algemeen?
We proberen muziek te maken op een pure en eerlijke manier, zonder al te veel toeters en bellen: rechttoe rechtaan metal. Wij verkiezen de directe aanpak.
Je noemt het al ‘rechttoe rechtaan meal’. Hoe zou je decmuziek van System Overthrow verder het beste kunnen omschrijven?
De muziek van System Overthrow is pure metal: het werkt in op de nekspieren door de hakkende ritmes, beukende bassen, vette riffs, flitsende solo’s en hoge vocalen. Er zijn invloeden van de jaren 80 (speedmetal, thrash- en heavymetal) in te herkennen. Het is een muziek gemaakt met een knipoog naar het verleden en een oog op het heden.
BandPhoto_2In welk nummer op jullie album komt dit het beste tot zijn recht en waarom juist dit nummer?
“System Overthrow” is wel ons lijflied geworden en is erg representatief voor onze bandstijl. Het is een direct en aanstekelijk nummer met een lekker tempo. Dit is het boegbeeld voor de sfeer die we willen brengen.
 
 
Els Emonds is sinds het vertrek van Ruud Haan de bassiste. Welke invloed heeft ze als bassiste op het geluid van de band?
De taak van de bas is om een stevige ondertoon te voorzien en om de gitaarpartij en drum aan elkaar te lijmen. Het geluid van de band wordt vooral bepaald door het concept dat we volgen, de leden geven daar hun eigen inbreng aan. Het totaalplaatje is leidinggevend.

En welke invloed heeft ze als vrouw in de band?
Onze bassiste werd in eerste plaats uitgekozen op basis van haar kunnen. Met de toevoeging van drummer Joeri Warmerdam zijn we nu een hecht team dat gewoon goede muziek wil maken. Als iedereen in de band dezelfde insteek heeft, verandert er niet per se iets door het introduceren van een vrouwelijk bandlid.
Jullie hebben al gesproken over muziek uit het verleden. Daarbij komt jullie muziek voort uit diverse muzikale achtergronden. Waar moet ik aan denken?
De bandleden van System Overthrow hebben diverse muzikale achtergronden. Dit omwille van de tijd waarin ze geboren zijn en de ervaring die ze hebben. De gitarist en zanger, Luc en Willy; hebben meer invloeden van de jaren 80, de drummer en bassiste, Joeri en Els, hebben meer hedendaagse invloeden. We volgen nu samen eenzelfde pad, gedreven door onze passie voor muziek.
Hoe komt dit terug in jullie composities?
De composities zijn het werk van onze gitarist. Qua uitvoering worden ze dan gefine-tuned samen met elk bandlid, daarin ligt dan ook dat stukje eigen achtergrond.
Behalve de invloeden uit het verleden maken jullie muziek met een nieuwe frisse kijk. In welk nummer op jullie album is dit het best hoorbaar?SystemOverthrowLogoBlack
“Raining Death” is een mooi voorbeeld van onze insteek, het proberen te verzoenen van oude waarden met de huidige muziek. Er zitten verschillende riffs en invloeden in verwerkt, zoals het stevige scheuren van de main riff en refrein, maar ook een muzikaal en een groovend tussenstuk. De kick van de drum is zoals in al onze nummers “de drijvende hartslag.”
Voor mij is het nummer ‘Rise From The Ashes’ dé combinatie van oud en nieuw. Hoe is het nummer tot stand gekomen en waar gaat het over?
We willen graag dat ieder zelf invulling geeft aan onze teksten en het exacte verhaal achter de teksten open laten. Wij zijn de soundtrack, u mag het verhaal schrijven en het aan uw eigen ervaringen koppelen.
Bijzonder (aantrekkelijk) is het stemgeluid van Willy van der Kaa. Is zijn manier een bewuste keus van zingen?
De zangstijl van Willy past goed bij het bandgeluid en bij zijn eigen stemgeluid. Zo geldt dat ook voor de speelstijl van de andere bandleden.
Alle nummers worden gekenmerkt door een muzikale basis waarin het gitaargeluid van Luc een belangrijke factor is. Hoe belangrijk zijn de snelle gitaarriffs voor System Overthrow?
De snelle gitaarriffs van onze nummers zijn kenmerkend voor het genre en de muziek. Zoals de meeste muziek worden de nummers geschreven op basis van een goede riff, hierin kun je al in een vroeg stadium het karakter van een nieuw groeiend nummer herkennen.BandPhoto2_1
Wat mogen we nog verwachten van System Overthrow?
Op dit moment zijn we volop bezig met het plannen van shows. Hou dus zeker de concertagenda’s en onze website of Facebookpagina in de gaten voor meer nieuws. Een eerste gig staat vast op het festival Incubate in Tilburg op 19 september!
 Die kan genoteerd worden in de agenda.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00