Home » nulldB – Endzeit

nulldB – Endzeit

door Maurice van der Zalm
133 views 2 minuten leestijd

21 december nadert met rasse schreden. 2112 van Rush ligt op de draaitafel, maar daarvoor komt de Duitse band nulldB nog met hun tweede cd Endzeit. Voor de gelegenheid als digipack met dertien (!) nummers. In 2008 won de band de Rock en Pop award als best nieuwkomer in de categorie Hard ’n Heavy. Zo’n award win je natuurlijk maar één keer, dus zullen de vier leden van de band zich met Endzeit een plaats moeten zien te veroveren binnen de gevestigde orde.
Een Duitse band die rock speelt, wordt al gauw gekoppeld aan Rammstein. Er zijn echter slechts twee redenen om hiertoe over te gaan. Allereerst zingt ook nulldB in de Duitse moerstaal. Daarnaast ligt er een overeenkomst in het geluid. De nummers van nulldB zijn op een fundament van een stuwende ritmesectie gebouwd als een krachtige gitaarmuur waaraan de nummers als schilderijtjes zijn genageld. Vanaf het begin hakken de heren dan ook keihard met Tyrannei de cd open. Langzamerhand zwakt het tempo wat af om verder te gaan als een heavy rocknummer. Opvallend en prettig is de rasp van zanger Frank Kühnlein. Deze stem past goed binnen de nummers. Titelnummer Endzeit heeft wederom dat kenmerkende gitaargeluid (wat eventueel zou kunnen zorgen voor een Rammsteingevoel). De riffs in het nummer zou je daarnaast nog kunnen vergelijken met het geluid wat het Finse Lordi kenmerkend maakt. nulldB is echter van meer markten thuis. Roter Regen heeft een eenvoudig herkenbaar refrein waarmee juist de pop/rockkant wordt benaderd. Kinder Des Zorns is helemaal een mengelmoes van stijlen. Na een pagan (akoestisch) intro volgt er een riff a la Metallica; zet ook hier een herkenbare melodie tussen, een keyboardje en een lekker bass intermezzo en een hit is geboren. Het rustige Kaltes Herz past helemaal binnen het popgenre. Het is net geen ballad, doch wel een liefdesliedje. Daarna rockt nulldB gewoon lekker door. Ieder nummer heeft hierin zijn eigen accent. Versuch Es Doch rockt lekker weg en het daaropvolgende :Leben is bijzonder door een populaire melodie en een frivole sample van een muziekdoosje. Taub Blind Stumm heeft een herkenbare zware riff en door het scanderen van de titel in het refrein een voorspelbare live-hit. Met Freiheit en Die Jagd Beginnt eindigt nulldB de cd.
NulldB is zeker een Duitse band die populaire metal produceert. Minder hard dan Rammstein en net een tikje zwaarder dan Lordi. Zeker de moeite waard om eens goed te beluisteren.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00