Home » T.A.N.K. (Think of A New Kind) – Het is tijd om de mensen wakker te schudden

T.A.N.K. (Think of A New Kind) – Het is tijd om de mensen wakker te schudden

door Maurice van der Zalm
103 views 9 minuten leestijd

LogoTacheTshirtIn november 2012 lanceerde het Franse T.A.N.K. (Think of A New Kind) hun tweede (hele)cd Spasms Of Upheaval. Twaalf nummers met pure metal word je daarin om de oren geslingerd. Zie hiervoor ook de recensie op de site. De vijf heren halen hun inspiratie dan ook waarschijnlijk uit de decibellen die Machine Head, Meshuggah en Pantera hebben voortgebracht. Tijd om eens uit te vinden wat T.A.N.K. nu eigenlijk is. Bassist Olivier d’Aries beantwoordde een aantal vragen.
 
Spasms Of Upheaval is een uiterst geraffineerd en keihard stuk metal. Hoe is de nieuwe cd ontvangen in de diverse media ?
T.A.N.K.( Olivier d’Aries) : Allereerst zijn we blij met de aandacht die Rockportaal voor ons heeft door de recensie van de cd en de mogelijkheid voor een interview. Dankzij de goede promotie door Replica Records en Hard Life Promotion heeft de cd goede kritieken ontvangen in Frankrijk, maar zeker ook in het buitenland zoals Nederland. We zijn dus heel tevreden. We hopen nu ten zeerste dat het ook mogelijk is om naar Nederland te komen om ons geluid ook live neer te zetten. Volgens de meeste tijdschriften en webzines zijn we met Spasms Of Upheaval in staat geweest om onze echte identiteit te vinden en dat is toch het beste compliment dat we kunnen krijgen.
De naam ‘Think of A New Kind’ is nogal bijzonder. Wat is de betekenis achter de naam ? Is het wellicht tijd voor de mensheid om eens anders te gaan denken ? Volgens Einstein kunnen we de problemen die we zelf veroorzaken niet zelf oplossen door dezelfde manier van denken.
T.A.N.K. ( Olivier d’Aries): Wie is Einstein in hemelsnaam ? (haha). Okee een meer serieus antwoord is waarschijnlijk beter. Toen we besloten om de naam T.A.N.K. te gebruiken, hadden we het compleet gehad met de stomheid van het mensenras. Dag na dag zijn we bezig om onze planeet te verwoesten ; daarbij worden de rijken alsmaar rijker en de armen alsmaar armer….Nog een voorbeeld : toen mijn vader begon met werken, had hij geen diploma. Hij werkte echter zijn hele leven hard en kreeg het voor elkaar om zijn doelen te bereiken. Tegenwoordig moeten mensen diverse diploma’s halen om uiteindelijk bij MacDonalds te mogen werken, terwijl ze wachten op een baan waar ze tenslotte waardeloos betaald en behandeld worden. Leden van T.A.N.K. zijn geen perfecte personen. We hebben ook niet de pretentie dit te zijn en we doen niet aan politiek. Maar we willen wel door de microfoon schreeuwen waar we ons zo ontzettend aan storen. Als dat betekent dat we de boodschap kunnen uitdragen en mensen wakker kunnen schudden is dat okay voor ons. Dat is eigenlijk de visie achter onze naam : Think of A New Kind !!!
groupe-metal-tank-think-of-a-new-kind
De laatste jaren zijn we overspoeld met metalbands uit Scandinavië, Duitsland enz. Het laatste jaar zijn er toch een groot aantal Franse metalbands die een nieuwe cd uitbrengen. (Jenx, Klone, Lizzard, Magoa). Is er wat veranderd in de metalscene in Frankrijk ?
T.A.N.K. ( Olivier d’Aries): Persoonlijk ken ik onder andeer Klone uit de lijst en zij zijn erg goed. Hun zanger is werkelijk geweldig ! Magoa, die net hun nieuwe EP ‘Animal’ hebben uitgebracht, zijn eveneens Frans. Het is wel zeker dat er zeker wat veranderd is in Frankrijk in de jaren. Weet je, ons land was de laatste jaren ontzettend bezig met neo-metal en we lopen daardoor ongeveer vijftien jaar achter door een gebrek en het uitblijven aan een goede rockcultuur in ons land. Wij hebben geen ‘mythical metal of rockband’. Dankzij het internet is het mogelijk geworden voor mensen om ook andere goede bands te ontdekken en beetje bij beetje hebben de Franse metalfans kennis gemaakt met artiesten zoals Devin Townsend, In Flames, Fear Factory..enzovoorts. Daarvoor luisterden we alleen naar bands zoals Metallica, Slipknot, Rammstein, Korn, Limp Bizkit of Linkin Park, inclusief alle Franse klonen van deze bands.
Tegenwoordig heeft Frankrijk ook geweldige bands zoals Gojira en artiesten die herontdekt zijn zoals Franky Costanza van Dagoba, Guillame Bideau van Mnemic….
De muziek die T.A.N.K. maakt is uiterst energiek en barstensvol power. Door welke bands zijn/worden jullie beïnvloed ?
T.A.N.K. ( Olivier d’Aries): Wij zijn heel erg be ïnvloed door bands als Soilwork, Pantera, In Flames, Machine Head en de Textures. Zelf houd ik veel van bands zoals Symphony X, Evergrey of Kamelot. Sympheris (lead gitaar) houdt enorm van Alice Cooper, Kiss, AC/DC, Sybreed, Mnemic en Diablo. Drummer Clément Rouxel is gek van de Textures, Meshuggah en een heleboel andere muziekstijlen. Onze zanger Raf Pener houdt van de Textures, The Black Dahlia Murder, Job For A Cow-Boy en Death en onze nieuwe gitarist Nils Courbaron is een ontzettende fan van Nevermore en Megadeth.
thinkofanewkind
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Als we teruggaan naar de betekenis van de bandnaam wil je mensen wakker schudden en bewust laten zijn van waar we mee bezig zijn op aarde. Het valt me op dat de teksten van de nummers ook niet echt positief zijn. Is er binnen de teksten nog een boodschap die je het publiek mee wilt geven?
 T.A.N.K. ( Olivier d’Aries): Eigenlijk zijn de teksten niet eens zo pessismistisch als ze lijken. Je hebt gelijk als je bedoelt dat de onderwerpen vrij donker van aard zijn (pijn, dood, vragen over de toekomst gan het mensenras…) maar het is altijd verteld vanuit een ander perspectief. In het verlengde van de bandnaam, Think of A New Kind, nodigen we de luisteraars uit om eens goed te kijken naar de diverse onderwerpen. Er zijn verschillende stadia waarin je onze teksten kunt lezen/begrijpen, zodat het iedereen aangaat. Er is daarbij altijd sprake van een verborgen positieve boodschap, zelfs achter de meest donkere onderwerpen.
Uitzondering is misschien wel het laatste nummer van de cd, Daze. Hierin lijkt het tegenovergestelde naar voren te komen. Het lijkt ook een soort van berusting zo aan het eind van de cd. Kun je dit uitleggen?
T.A.N.K. ( Olivier d’Aries): Het is eigenlijk wel grappig dat je dit zegt. Raf schreef dit nummer. Hij was echter in een ontzettend beroerde fase van zijn persoonlijke leven beland en ik denk zelf dat dit het meest negatieve/donkere nummer is dat hij schreef. Maar het gevoel om iets positiefs te bewerkstelligen was zo enorm aanwezig dat het misschien juist in dit nummer wel duidelijker naar voren komt. Ik wil nogmaals benadrukken dat het ons doel is om om te gaan met deze (moeilijke) onderwerpen op een manier die je niet verwacht.
Jullie volledige debuutcd The Burden Of Will kwam eind 2010 uit. Nu is daar al Spasms Of Upheaval. Tussendoor hebben jullie ook nog een aantal optredens gedaan. Was het makkelijk om de nieuwe nummers te maken tijdens de promotie-activiteiten voor The Burden Of Will?
T.A.N.K. ( Olivier d’Aries) : We schreven het nummer in één jaar en het heeft niet zo lang geduurd omdat we alle vijf nummers componeren. Het moeilijkste in het geheel was het maken van compromissen. Dat is echt het moeilijkste van het schrijfproces. De meeste shows die we deden waren in 2010 en de eerste helft van 2011. Het was dus niet zo heel moeilijk om tijd te vinden om nieuwe nummers te schrijven ! Hoewel we in eerste instantie niet zeker waren of we tevreden waren over het uiteindelijke resultaat. Maar gelukkig vinden we de nieuwe nummers op de cd goed. !!
Jullie debuutcd The Burden Of Will werd goed ontvangen en kreeg gThink-of-a-New-Kind-Spasms-Of-Upheaval-300x300oede recensies. Was er sprake van een zekere spanning tijdens het schrijf- en opnameproces voor de nieuwe cd?
T.A.N.K. ( Olivier d’Aries) : Er was wel een zekere mate van spanning, maar dit kwam niet door de recensies die The Burden Of Will kreeg. Het was meer een persoonlijke uitdaging voor ons. Het is wel zo dat als webzines en fans Spasms Of Upheaval hadden afgekraakt, het uitermate triest zou zijn voor ons, maar we zouden er zelf toch een goed gevoel aan overhouden. We kunnen (nog) niet leven van het spelen in T.A.N.K. , dus we componeren allereerst omdat we het zelf zo leuk vinden. Daarbij houden we er ook van om te reizen en om andere muziekliefhebbers te ontmoeten. We zijn ontzettend blij dat beide cd’s zulke goede recensies krijgen ; het motiveert ons zeker bij het schrijven van nummers in de muziekstijl waar we zo van houden.
2012 loopt ten einde. Wat zijn de plannen voor 2013 voor T.A.N.K. ?
T.A.N.K. ( Olivier d’Aries) : We hebben kort geleden contact gemaakt met Hexagon Booking Agency, en zijn op korte termijn van plan om een aantal concerten in Frankrijk, maar ook daarbuiten te plannen. We hopen echt dat we in Nederland kunnen komen spelen. We denken momenteel ook na over een nieuwe muziekvideo en we zullen zeer binnenkort weer beginnen met het schrijven van nieuwe nummers voor onze derde cd. Blijf dus vooral opletten !!
Spasms Of Upheaval zal dan misschien de ideale springplank zijn om T.A.N.K. de aandacht te geven die de band verdient. Gewoon goede metal, gespeeld door integere jongens die wat te vertellen hebben. Met het jaar 2013 voor de boeg is er zeker veel mogelijk. Kijk uit naar T.A.N.K. op de festivals en zalen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00