Home » Of Mice & Men – Earth & Sky

Of Mice & Men – Earth & Sky

door Maurice van der Zalm
172 views 3 minuten leestijd

Met Defy wist Of Mice & Men sterk te overtuigen. De vraag is of ze dat geluid en vooral dat gevoel op Earth & Sky weten door te zetten. De video’s bij Mushroom Cloud en titelnummer Earth & Sky liet al een veelbelovend geluid horen en dat weet de band op het gehele album vast te houden. Earth & Sky verhaalt over het feit dat je jezelf altijd kunt verheffen ondanks de tegenslagen die het leven je biedt. Een veel voorkomend thema in de metalwereld en volgens mij zeker ook een mooie boodschap in een maatschappij die veel verlangt van een ieder.
Muzikaal klinkt Earth & Sky strak en sterk en dat komt mede door een uitstekende groove die ondersteund wordt door het opzwepende drumwerk van Valentino Arteaga. Daarbij kent Earth & Sky dat precaire evenwicht in zang waarin Of Mice & Men zich zo sterk profileert. Een keihard geluid in de coupletten krijgt bijval van melodieuze en toegankelijke refreinen. Dit evenwicht was zeker op Defy aanwezig en Of Mice & Men heeft deze lijn netjes doorgetrokken.
Luister zeker ook even naar As We Suffocate waarin de toegankelijke metalcore eveneens voorzien wordt van brute zanglijnen en heldere clean vocals. Er wordt binnen de compositie aardig gevarieerd met tempo en een fikse versnelling op zijn tijd geeft net dat beetje extra. De krachtige stukken klinken daardoor ook een stuk beter/harder.
Met Taste Of Regret wordt de schaal van metalcorerichter nog een stukje opgeschaald. Alles grooved en beukt dat het een lieve lust is en telkens zorgt de band middels een spannende aanloop voor een fikse breakdown. Mushroom Cloud overweldigt je daarna alsof er een orkaan over de Azoren heen raast. Het tempo ligt een stukje hoger, waarmee het adrenalinepeil evenredig meestijgt door het opzwepende geluid. De clean vocals blijven even achterwege en het is mooi dat Of Mice & Men hiervoor kiest waardoor eentonigheid en voorspelbaarheid uitblijft. Mushroom Cloud is daarbij wel gevuld met wat lichte onregelmatigheden die inslaan als een bom. Die keuze voor sterke grunts was ook te horen in de opener Gravedancer. Met een licht oosters tintje start Gravedancer en dat tintje komt geregeld weer even terug in de gitaarmelodie. Qua zang is er niets van enige 1001-nachtromantiek te bekennen. Het is bruut en sterk neergezet en versterkt de herkenbare terugkerende gitaarriff. Twee topposities die het album al stevig in de klei zetten.
Het album Earth & Sky heeft dus de brute metalcorecomposities en de sterke composities die gesierd worden door eveneens fraaie melodielijn vol grunts en clean vocals. Met Deceiver en Meltdown laat Of Mice & Men horen dat ze ook de kant van de meer mainstreammetalcore goed beheersen wat de veelzijdigheid van de band netjes weergeeft. Toch ligt de kracht meer in de groovende stukken waartoe zeker ook The Mountain en How To Survive horen. The Mountain is een zeer veelzijdige compositie met een sterke breakdown die aangekondigd wordt door een stil moment en een stevig drumgeluid. Die opbouw in spanning houdt het inderdaad ook spannend. How To Survive start met lichte technoelementen en heeft een sterke intrinsieke spanning in zich die zich langzaam laat ontpoppen. Eenmaal los is het hek ook van de bekende dam en wordt er in een stevig tempo gewerkt aan een zwaar groovend geluid.
Earth & Sky is daarmee een heel gevarieerd album geworden waarop Of Mice & Men laat horen dat ze tot de grote jongens behoren. De veelzijdigheid in zang, maar zeker ook in stijl maakt van het album een evenwichtig product. Strak, krachtig, melodieus en vooral op veel punten heel toegankelijk.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00