Home » Paaspop 2016: Vrijdag (Schijndel) 25-03-2016

Paaspop 2016: Vrijdag (Schijndel) 25-03-2016

door Maurice Tonies
139 views 12 minuten leestijd

PP20160325_Artur_LazarIMG_0085_168531511Onlangs was er op tv te zien dat de koeien weer naar buiten mochten en zich vol energie en enthousiasme als een dolle naar buiten baanden. Dit is voor festivalgangers niet anders. De festivalkoorts is door alle bevestigingen van diverse festivals niet minder door geworden. Velen hebben er al naar uitgekeken en vandaag is het eindelijk zover. De tent, luchtbed en slaapzak mogen weer van zolder, het festivalseizoen gaat beginnen. En waar kun je dan tijdens het Paasweekend het beste terecht? Bij Paaspop in Schijndel natuurlijk!
 PP20160325_Renata_SzostekIMG_8181_26421195Rockportaal.nl meldt zich graag op het festivalterrein in het Brabantse land en met maar liefst twee recensenten is er heel wat te beleven. Na de gebruikelijke toegangscontrole en het scoren van de consumptiebonnen mag het feestje echt gaan beginnen en voor de allereerste show van vandaag melden we ons in de grootste tent van Paaspop, de Apollo. BZB en Paaspop kennen een rijke geschiedenis, want de band stond er al menigmaal op de bühne. Terwijl de tent langzamerhand volstroomt trapt de formatie uit Brabant af met een ludiek filmpje, waarbij aansluitend het paasvuur wordt aangestoken op het podium. Vol enthousiasme trappen de heren af en het is meteen feest in de tent. Vandaag vieren ze de release van hun nieuwe ep Ankers en ze laten dan ook wat nieuwe nummers aan het publiek horen. Een fijne afwisseling, want het geijkte materiaal krijgt zo wat variatie. Wie de BZB al vaker gezien heeft kent ondertussen de taalbruggetjes van zanger Fred en ook de trucs die de mannen opvoeren op het podium zijn al eerder de revue gepasseerd. Maar wat is lekkerder dan meebrullen met klassiekers zoals Echte Vrienden en Koning Pintenman? Juist! Het festival is geopend!
PP20160325_Artur_LazarIMG_9857_12547434Paaspop heeft dit jaar veel bands op het podium staan die een nieuwe release hebben te vieren. Zo ook in de Phoenix-tent waar DeWolff staat te spelen. DeWolff waren eens die hele jonge gasten uit Limburg die nogal indruk maakten met hun hammond-orgel en jaren ’70 rock. Die periode is ondertussen al bijna tien jaar geleden en nu weet iedereen wel beter. De geoliede machine die DeWolff heet heeft in de loop der jaren al menig tent op zijn kop gezet en ook vandaag gaat het dak er af. Bluesrock is waar het om draait bij deze heren en DeWolff laat vandaag horen wat er eigenlijk allemaal op dat nieuwe album Roux-Ga-Roux staat. Met Love Dimension heeft de band een masterpiece in handen en het publiek smult van het heerlijk uitgesponnen nummer. Ook de lichtshow past prima bij de verrichtingen van DeWolff en zelfs na alweer het zesde album blijft de band boeiend om naar te kijken, Als de energie die we vandaag in de Phoenix-tent van het podium zien knallen het gehele weekend zo blijft doorgaan staat ons nog heel wat moois te wachten.
Ook voor nieuw talent is er ruimte in de programmering van Paaspop. 3FM Serious Talent Son Mieux mag vandaag een optreden verzorgen in de Jack Daniels-tent. Son Mieux, wat “zijn beste” betekent is een groep uit Den Haag die zich graag in het hokje van de synthpop plaatsen. Mede door de aandacht van zender 3FM is Son Mieux in een korte tijd erg populair geworden bij het jeugdige publiek wat graag komt kijken en meedansen in de Jack Daniels-tent. De hippe synthpop met goed drumwerk en ingewikkeld gitaarwerk gaat erin als zoete koek, maar dat maakt het nog niet tot een perfect optreden. Tussen de nummers door vallen redelijke gaten, waardoor het tempo er een beetje uitgaat. Gelukkig is daar zanger Camiel om het publiek te entertainen en vol trots stelt hij de nieuwe single Even aan het publiek voor, Dit blijkt niet eens meer nodig, want de vele fans eten direct uit hun hand. Son Mieux overtuigt echter nog niet helemaal, maar heeft absoluut potentie om een grote naam te kunnen gaan worden. Kensington is ook eens klein begonnen….
PP20160325_Renata_SzostekIMG_8322_26976165Terwijl het festival al een aantal uurtjes los is wordt het steeds drukker in Schijndel. Menig bezoeker heeft nog even de weersverwachtingen afgewacht en is pas later naar Paaspop gekomen. Nu is ondertussen het bezoekersaantal op volledige sterkte en dat is te merken in de Apollo. Jett Rebel mag zich daar komen melden. Deze Nederlandse band maakt lekkere jazzy poprock. De zaal staat redelijk vol en het publiek geniet duidelijk van de muziek en danst er lekker op los. De band freestylet er lekker op los bij sommige nummers, waardoor je een soort jam-achtig gevoel krijgt. Het is een mooi staaltje werk wat er neergezet wordt door frontman Jelte Tuinstra en zijn bandleden. Voor de gelegenheid heeft de zanger zich in een jurk gehesen en een grote hoed opgezet. Onlangs bracht Jett Rebel het album Truck uit, wat hij veelal alleen opnam met een taperecorder. Een moeilijke pil om doorheen te komen, maar live mogen de nummers er zeer zeker zijn. Ook hebben ze vast en zeker in de kleedkamer besloten om als geintje een medley van een halve minuut te spelen waar zowel Tonight, Louise en On Top Of The World zit verstopt. Vermakelijk en erg creatief! Zeer passend voor deze tijd wordt er afgesloten met een a capella stukje voor vrede en verdraagzaamheid. Jett Rebel heeft het weer goed voor elkaar!
Nederlands bands worden alsmaar groter en groter. Ook de heren van John Coffey. Of het nu door het biergooi-moment ging op Pinkpop of simpelweg de goede livereputatie, de Phoenix-tent staat helemaal vol. Er kan bijna niemand meer bij om de mannen te bewonderen. De vorige keer dat John Coffey op Paaspop stond was het ook al volle bak en nu lijkt het alleen maar nog meer te worden. Misschien wordt het toch eens tijd om de mannen te upgraden naar het grootste podium van het festival. Dan kan Rockportaal en samen met vele anderen ook bij zijn….
Gelukkig hoeven we niet te treuren, want er is genoeg te zien en te beleven. Het festival gaat door met Roostriders in de Loco Royale. De band maakt reggae muziek met als hoofdactiviteit het coveren van Bob Marley. Ze hebben een zeer volle zaal getrokken en krijgen een warm welkom na hun aankondiging. Er wordt lekker mee geswingd op de nummers. De band zet een erg goede set neer met o.a. Het bekende I shot the Sheriff. Een leuke stageperformance van de band maakt het geheel compleet, ook het achtergrondkoortje doet lekker mee. Zanger Junior Tecla praat ook leuk met het publiek tussen de nummers. Een top show van deze band.
FLC - Come FindVervolgens is het tijd voor de Fun Lovin’ Criminals in Apollo. De zaal staat redelijk vol bij aanvang. Ze gebruiken de Star wars theme als intromuziek, wat al veel applaus oplevert. De band is op tour om het 20-jarig jubileum van hun bekendste album Come Find Yourself te vieren. Ze trappen af met de hit Fun Lovin Criminals en de tent gaat uit zijn dak. Ieder nummer wordt lekker meegedanst en er wordt flink gesprongen op de muziek. De band heeft een erg strakke stage performance en heeft een leuke interactie met het publiek. De frontman Hugh ‘Huey’ Morgan laat horen dat hij zowel goed kan zingen als goed kan rappen en staat als een absolute baas op het podium. De definitie van cool en groovy mag hen overduidelijk worden toegedicht. De heren staan strak in het pak en weten de tent volledig in hun achterzak te plaatsen. Als “The Kings Of New York’ de grootste hit Scooby Snacks speelt klinkt er gejuich van voor tot achteraan. Een top set met als eindresultaat een zeer tevreden publiek.
Op Paaspop is ook een platenzaak te vinden waar de liefhebbers van het zwarte goud mooie releases kunnen scoren. In menig platenzaak is met regelmaat een instore te vinden van een artiest die een album komt promoten. Ook in deze grootse opgezette platenzaak in Thunder Alley, waar ook de mannen van barbierstation Schorem zijn gehuisvest is een hoekje vrijgemaakt voor wat optredens. Niemand minder dan Joey Cape, de frontman van Lagwagon komt daar zijn kunsten vertonen. Lagwagon is normaal gesproken een punkband, waardoor de teksten in een razend tempo voorbijkomen. Vandaag horen we hoe de teksten werkelijk allemaal klinken. Joey Cape begeleidt zichzelf op gitaar en zo blijkt dat de punksongs het zelfs op een akoestische manier fier overeind blijven. Ook een cover van No Use For A Name ontbreekt niet en zo brengt hij een ode aan zijn te vroeg overleden collega in het vak Tony Sly, Als er wat bekendere nummers voorbijkomen van Lagwagon juicht het publiek uitvoerig en zingt vanaf de eerste regels mee. Het publiek laat zich toch al luid horen, al is het maar om met elkaar iets te enthousiast te kletsen of het woord “SPEULUH” iets te hard te scanderen. Joey Cape laat zich echter niet van de wijs brengen en speelt een heerlijke set, waarbij hij soms wordt bijgestaan door vriend Walt Hamburger die al eerder een set op dit kleine podium speelde. Het optreden duurt helaas niet zo lang, want als iets heerlijk klinkt wil je altijd meer….
coohn.nl_-8357Golden Earring trekt na alle jaren nog steeds volle zalen. Trouwe fans reizen de mannen werkelijk naar alle uithoeken van het land achterna om de kunsten van deze helden te aanschouwen. Vandaag is de Apollo op Paaspop voor hen the place to be. De fans zijn samen met de band een dagje ouder geworden en genieten vandaag van de verrichtingen van de mannen uit Den Haag. Al 50 jaar in het vak en wie kent niet een van de vele grote hits? Vandaag klinken deze hits op Paaspop en er wordt volop meegezongen en gesprongen. Al vroeg in de set passeren Another 45 Miles en Twilight Zone, maar ook Je Regrette, van de laatst uitgebrachte ep The Hague staat op de setlist. Qua muzikale kwaliteiten heeft de band na al die jaren niet hoeven inleveren, maar de zangkwaliteiten van de heren begint nu toch echt wat af te nemen. Maar met zo’n grote muzikale staat van dienst mag je daar eigenlijk niet over klagen. Cesar Zuiderwijk laat horen waarom hij nog steeds een van de beste drummers van het land is en het publiek smult rijkelijk van nog meer hits zoals Going To The Run, Long Blond Animal en Radar Love. Er zijn simpelweg te veel hits die niet op een festivalshow zoals vandaag mogen ontbreken, Het lijkt dan ook een te geijkte set met de standaardnummers, maar dit is wel waarom de tent zo vol staat. Men wil deze nummers horen en krijgt ze op een dienblad geserveerd. De formatie uit Den Haag stond al op meerdere edities van Paaspop en aangezien de tent vanavond ook weer ramvol staat zal dit ongetwijfeld niet de laatste keer zijn dat Barry Hay en consorten zich in Schijndel komen laten zien!
Terwijl de kelen in de Apollo opengaan voor When The Lady Smiles speelt er in de Resto Lounge ook een te gekke band. Musest sluit deze eerste festivaldag af in de eettent van Paaspop. Deze tent is minder geschikt voor een band als deze. Ja, de tent is groot, maar door de inrichting met de vele tafels is het zicht op relatief kleine podium niet gigantisch. Musest is inderdaad een coverband die nummers van de wereldberoemde band Muse spelen. De Nederlandse band doet zijn naam eer aan. De heren zetten een geweldige show neer. De zaal zingt mee met de bekende nummers en gaan uit hun dak. Zowel de oude hits als de nieuwe nummers van het Drones album komen voorbij. De solo’s worden door de gitarist echt geweldig neergezet. Als je je ogen dicht doet is het soms net Muse zelf. De zanger komt erg dichtbij met zijn vocalen en de band zet de nummers foutloos neer. De performance van de band is erg goed en zweept het publiek steeds meer op. De zaal geniet echt jet volle teugen en juichen na ieder nummer. Echt een geweldige afsluiten van de eerste dag op Paaspop 2016.
Zo eindigt op elk podium van Paaspop de eerste dag van het festival. Terwijl er veel bezoekers richting de parkeerterrein gaan om hun vervoersmiddel op te zoeken gaan de echte diehards richting de camping om daar nog een feestje te bouwen of even een aantal uurtjes rust te pakken. Een festival vreet energie en er zit nog zoveel moois in het verschiet!
Tekst door Maurice Tonies & Tasmara Reuling
Fotocredits:
BZB: Renata Szostek – Flickfeeder
DeWolff: Artur Lazar – Flickfeeder
Jett Rebel: Renata Szostek – Flickfeeder
Golden Earring: Coohn.nl – Flickfeeder

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00