Home » Paganfest 2013 – (Eindhoven) 03/03/2013

Paganfest 2013 – (Eindhoven) 03/03/2013

door Hans Kraaijveld
132 views 8 minuten leestijd

Het is weer een zwart geklede menigte die buiten de Effenaar staat te wachten. Het is echter niet het normale zwart geklede metal volk… Er zijn mannen met grote  baarden, mannen in kilts, mannen gehuld in piratenvlaggen en staarten op rare plaatsen. Dit hier en daar wat vreemd uitziende gezelschap staat te wachten op Paganfest 2013, wat dit jaar in de Effenaar gehouden wordt. De deur gaat precies op tijd open en de menigte mag naar binnen. Uitverkocht is het niet, lekker gevuld is de grote zaal al wel.
Bornholm mag het spits afbijten. Het podium is al mooi ingericht en de band komt zonder zanger op. Na een indrukwekkende muzikale intro komt ook de zanger het podium op om zijn harde scream toe te voegen aan de toch al stevige muziek. Voor sommigen is het nog wel even wennen, maar al gauw staan velen te genieten van de “opwarmer” van Paganfest. Muzikaal zit het goed in elkaar, er wordt af en toe driestemmig gezongen en ook de toetsenist voegt een behoorlijke hoeveelheid sfeer toe. Jammer dat deze zoals bij veel bands fysiek niet bestaat, maar alleen te horen is via opnames… De zanger is een aparte verschijning en headbanged er lustig op los. Al met al een heerlijke binnenkomer.
Als tweede mag Wolfchant het podium op. Het toch niet erg kleine podium van de grote zaal in de effenaar wordt ineens behoorlijk gevuld. Twee gitaristen, een bassist, een toetsenist, een drummer en niet een, maar twee zangers komen het podium op. Dit is apart om te horen, de beide heren wisselen clean zang en grunt met elkaar af en vullen elkaar aan. De combinatie die dit oplevert is echt de moeite waard. De band wordt wel even geplaagd door wat audio problemen, de lead gitaar verliest zijn signaal en de zang van een van de heren valt af en toe wat weg. Het publiek maalt hier echter niet om, de vuisten blijven omhoog komen en men schreeuwt lekker mee. De band weet het publiek lekker mee te krijgen, zeker met nummers als “Never too drunk”, wat uitstekend past bij de sfeer. De lead gitarist Skaahl verdient een opmerking, deze is echt een genot om naar te kijken, de solo’s zijn snel, clean en indrukwekkend.
De volgende band op het programma is Ex Deo. Deze heren maken death metal met maar een invloed: het romeinse rijk en al zijn gruwelijkheden. Compleet in harnas gekleed en voorzien van standaarden met adelaar zet men een authentieke sfeer neer. Er zit niet heel veel afwisseling in stem, maat of riff, maar wat men doet is goed en het publiek heeft er zin in. De muziek is qua tempo niet al te snel, maar het blijkt bij menig nummer een perfect headbang tempo, wat duidelijk te zien is in het publiek. Dat de sfeer er enorm zin in heeft wordt duidelijk als de zanger vraagt om een wall of death en vlak daarna een circle pit; de hele zaal staat op z’n kop! Roma Victor! Onaangekondigd blijken de heren al gauw hun laatste nummer gespeeld te hebben en na Eindhoven een romeinse provincie te hebben verklaard is de band het podium af voor het publiek er erg in heeft.
De enorme vikingen die hun boot vooruit stuwen middels het geluid van hun snoeiharde viking metal zijn nu aan de beurt. Thyrfing is de vierde band van dit al erg leuke feestje. In vergelijking met de bands tot nu toe is de opkomst niet erg indrukwekkend, misschien door het gemis van een intro? Het eerste nummer veroorzaakt in het publiek nog weinig reactie, behalve wat geheupwieg en wat meeknikkende mensen. De muziek doet een beetje denken aan Fintroll, maar dan in een wat langzamer tempo. Ook bij de volgende nummers lijkt het publiek nog niet helemaal warm voor de band. De muziek is zeker niet slecht, er wordt een goed stukje black/death metal opgevoerd, maar er mist wat van het oudere werk van Thyrfing, de folky invloeden zijn er een beetje uit in de nieuwere nummers. Tegen het einde van de set krijgt de band steeds meer response van het publiek en kan toch met een tevreden gevoel het podium verlaten.
Als vijfde band mag Arkona hun kunsten laten zien. Deze russische Pagan metal band wordt door menig review gekenmerkt als een van de beste Pagan metal acts van dit moment. De intro muziek laat ons weten dat hier een flink brok geweld aankomst. Als de intro afgelopen is komt er een massa zwiepend haar gehuld in wolvenvellen het podium op gestormd en gaat helemaal los. Masha Scream (of  Maria Arkhipova zoals ze eigenlijk heet) is een enorm brok energie op het podium. Haar grollende grunt stijl in die ze afwisselt met de cleane zang werkt geweldig goed in combinatie met de band. De teksten zijn voor ons Europeanen niet te begrijpen, deze zijn compleet in het Russisch. Dit past overigens perfect bij de stijl muziek, deze wordt gecomplementeerd met doedelzak en een aantal verschillende fluiten en ook nog een siberische drum. Dat de teksten niet te verstaan zijn is voor het publiek overigens totaal geen probleem, in nummers zoals “Zakliatie” zingt men het “Heya, heya heya hey-ya” refrein uit volle borst mee. De performance is geweldig om te zien en helemaal compleet. Het toekijkende publiek gaat dan ook volledig uit z’n dak, het feest is compleet. Overal zie je hossende en feestende mensen. Als op het laatst Masha vraagt om een wall of death is het helemaal raak. Bijna de hele zaal splijt zich in tweeën om op Masha’s teken onder luid gebrul op elkaar af te stormen en door te feesten. Helaas komt ook aan dit feestje een einde, onder luid applaus verlaat Arkona het podium.
Als laatste komt de band waar velen in het publiek de hele avond op gewacht hebben: Alestorm. Als deze piraten hun schip aanmeren en beginnen te spelen is het meteen en acuut feest met een hoofdletter F. De van oorsprong schotse band zingt over piraten avonturen, “whenches”, ale en rum! Ze combineren een trash/power metal met piraten invloeden, hierbij speelt de keytar van zanger Christopher Bowes een grote rol. De heerlijk vrolijke deuntjes die hieruit komen zetten de sfeer uitstekend neer. Halverwege het concert switched hij naar een tweede keytar genaamd “Mr. Stripey” en legt uit dat hij dit doet “omdat het kan”. Wat ook opvalt zijn de flessen alcohol (rum, gin en wodka) die aan het drumstel hangen. Hiervan wordt tijdens het concert dan ook daadwerkelijk getapt! De humor straalt er van af, zeker als er aan het publiek gevraagd wordt of het houdt van piraten. Dit wordt uiteraard bevestigd. Houdt het publiek ook van live muziek? Ook dit wordt bevestigd. Als er dan gevraagd wordt of men ook houdt van live piraten muziek is het antwoord natuurlijk ook duidelijk. De band besluit dan maar het nummer “Pirate Song” te spelen! Er wordt gedurende heel de show van Alestorm met de muziek mee gedeind, gehost en gepogo’d dat het een lieve lust is. Er zijn er maar weinig die stil staan, uitgezonderd het bar personeel waarvan sommigen alleen maar verbaasd naar het podium staan te staren. Het laatste nummer is voor de rumliefhebber: “Rum”! Aan het einde krijgt het publiek de opdracht om de zanger bij de bar af te leveren. Dit is niet aan dovemans oren gericht, het publiek draagt Chris richting de bar waar hij precies aan het einde van het nummer op terecht komt en het publiek gedag zwaait met een biertje in de hand.
Paganfest doet zijn naam echt eer aan. De pagan invloeden zijn uitstekend vertegenwoordigd in de lineup en een feest is het zeker. De opkomst was goed, zeker voor een zondag avond. Dit geeft wel aan dat dit genre populair genoeg is om een zaal zoals de Effenaar lekker gevuld te krijgen. Als dit een zaterdag avond was geweest had men de zaal wel kunnen uitverkopen. Als je er niet bij was heb je nog een aantal kansen om er heen te gaan, alleen zal je dan wel nog deze week naar Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland moeten… Mocht je de kans krijgen, het is zeker de moeite waard.
Alestorm @ Paganfest 2013 – Eindhoven 03/03/2013
[AFG_gallery id=’34’]
Arkona @ Paganfest 2013 – Eindhoven 03/03/2013
[AFG_gallery id=’35’]
Thyrfing @ Paganfest 2013 – Eindhoven 03/03/2013
[AFG_gallery id=’36’]
Ex Deo @ Paganfest 2013 – Eindhoven 03/03/2013
[AFG_gallery id=’37’]
Wolfchant @ Paganfest 2013 – Eindhoven 03/03/2013
 [AFG_gallery id=’38’]  
Bornholm @ Paganfest 2013 – Eindhoven 03/03/2013
[AFG_gallery id=’39’]
Sfeer @ Paganfest 2013 – Eindhoven 03/03/2013
[AFG_gallery id=’40’]
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00