Home » ¡Pendejo! + Helmet – Dynamo (Eindhoven) 30/07/2018

¡Pendejo! + Helmet – Dynamo (Eindhoven) 30/07/2018

door Jochem van der Steen
265 views 3 minuten leestijd

Voor een act als Helmet open je natuurlijk tijdens de vakantie je deuren… Zo laat Dynamo deze warme maandagavond zien. Er zijn wat opstartproblemen met bier en kassa’s maar gelukkig zijn die nog opgelost voor het voorprogramma start.
¡Pendejo! speelt een thuiswedstrijd en heeft de perfecte sound voor een hete zomeravond. Naast vuige stoner hebben de heren namelijk ook flinke Spaanse invloeden in hun geluid, inclusief trompet en Spaanstalige teksten. Dat geeft het optreden net dat extra zomerse vakantiegevoel.
Zanger El Pastuso weet hoe hij op een podium moet staan en zijn afwisseling van zang en trompet is boeiend. Los van dat spelen de mannen gewoon een strakke set zonder te veel gelul en klinkt het allemaal lekker fuzzy en hard.
Alt-metalband Helmet is van invloed geweest op zoveel bands van The Dillinger Escape Plan tot een Linkin Park dat je als echte muziekliefhebber er gewoon bij moet zijn. Bovendien waren Beavis en Butthead ook fans. En het feit dat deze referentie wat gedateerd kan klinken geeft aan hoe lang deze band al bestaat en ook gelijk dat de gemiddelde leeftijd in de zaal een tikkeltje hoger is dan normaal. Gelukkig is er een klein ventje voor bij het podium die dat gemiddelde weer wat omlaag weet te halen.
In het begin raast zanger/gitarist Page Hamilton als een dolle door de setlist heen. Het is ook een genot om te kijken naar de minstens even goede gitarist Dan Beeman die echt vol passie zijn snaren geselt.
Het is knap om te horen hoe Page oude en nieuwe nummers door elkaar weet te smijten zonder dat het ten koste gaat van het publieksenthousiasme.
Even later gaat het tempo wat omlaag en blijkt Page een relaxte gast die graag de interactie aangaat met het publiek, hoewel hem dat wat “Speulen, kut”s oplevert. Hij vraagt zich af of een man in een blauw-wit gestreept shirt gisteren ook in Parijs was, hoe het jonge gastje vooraan heet, hoe drums heten in het Nederlands, etc. Ook staat hij open voor verzoeknummertjes, ook al blijkt hij niet in elke verzoekje even veel zin te hebben… of de instrumenten daarvoor bij zich te hebben.
We noteren een historisch momentje als voormalig Rollins Band gitarist Chris Haskett op het podium komt om een nummertje mee te spelen omdat het een oude vriend is van Page en toevallig in Nijmegen woont.
Als de band na een toch al perfecte set terugkomt worden we getrakteerd op een opvallend lang toegift waarbij “Just Another Victim” toch wel de grootste crowdpleaser lijkt te zijn.
Ik kende Helmet natuurlijk van hun albums, maar was ontzettend verrast over hoe goed hun geluid live klinkt, hoeveel plezier deze band nog heeft in optreden en hun publieksinteractie. Zeer de moeite waard.


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00