Home » Primal Creation – News Feed

Primal Creation – News Feed

door Maurice van der Zalm
158 views 3 minuten leestijd
  • Wacken Open Air was in 2019 het podium voor het Belgische Primal Creation. Bij de Belgische Wacken Battle wist de band de concurrentie namelijk (nipt) voor te blijven. Het is geen schande om van deze thrashers te verliezen want het album Demockracy uit 2017 liet al horen dat dit vijftal sterk uit de hoek kan komen. Wacken ging niet door maar dat weerhield de band niet om aan nieuw materiaal te gaan werken. 2020 was echter niet het jaar dat voorspoedig zou starten voor Primal Creation. Naast alle maatschappelijke onregelmatigheden brak zanger Koen Mattheeuws zijn heup en dit strooide nog wat meer roet in de Vlaamse frieten.

Met de release van het tweede album News Feed verloopt 2021 al een stuk voorspoediger. De eerste single Vial Play werd als voorproefje vooruit gestuurd en liet horen dat er in de thrashaderen van de heren nog altijd metal stroomt. In Vial Play is het gitaargeluid van Ruben en Cédric goed bepalend in een voor de rest sterke thrashbasis. Een thrashbasis die binnen het genre voor mij tegen de thrash van het Duitse Kreator aanschuurt. Na het intro Extremely Dangerous komt dat in A Post-Truth Order naar voren. Waar Primal Creation goed in is, is het spelen met variaties waardoor de composities uiterst aantrekkelijk aangeboden worden. Ook in A Post-Truth Order liggen er mooie variaties op het goede moment in het tempo. De compositie is daarmee goed opgebouwd en aantrekkelijk. Het frame bestaande uit bassist Ewoud en drummer Clint is stabiel en doet er in Please Disperse nog een tandje bij om de heimachine die zij personifiëren flink op dreef te krijgen. Daarbij gaat Please Disperse het goed doen omdat er een consistente headbandfactor aanwezig is in het geluid.
Halverwege het album ben ik het nog niet zat en de start van Antillecual Disease biedt spanning en vervolgt zijn weg in een uptempo. Drummer Clint houdt de vaart er in en zorgt ervoor dat zijn spel strak en stevig de riffs ondersteunt. Minder snel, maar met het thrashkarakter een basisvoorbeeld voor het genre gaan we via Follow The Reader naar Watch It Burn. Alles bij Primal Creation lijkt hier verzwaard te zijn. Je krijgt een vet en vol geluid voor je kiezen en zanger Koen heeft ongetwijfeld Cannibal Corpse in gedachten bij het vertolken van zijn teksten in Watch It Burn. En het is hier weer tijd voor een sample. Een truukje dat de band wel vaker toepast om een compositie even te breken en spanning op te bouwen. Ook in de afsluiter The Daily Noose wordt het toegepast en is het onderdeel van een relatief rustige start. Er gaat iets gebeuren en hier worden de verwachtingen ruimschoots bewaarheid. Het (Kreator) thrashkarakter dat we ondertussen gewend zijn van Primal Creation wordt even losgelaten en de band zoekt zijn heil hier in de traditionale thrashmetal. Daarvoor mag je nog even rustig genieten van de uitstekende groove die Lie-Share-Subscribe in zich heeft. Net als in Vial Play is het gitaargeluid hier bepalend en fungeert als  pilaar die het complete arsenaal in de compositie ondersteunt. De zang is zwaar en langzaam en biedt net dat donkere accent.
News Feed is een mooi vervolg op het debuut en ook hier weet Primal Creation de basisthrashmetal dusdanig te spelen dat er een gevarieerd geluid wordt neergezet.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00