Home » ProgAtom – Spiral

ProgAtom – Spiral

door hansravensbergen@rockportaal.nl
135 views 3 minuten leestijd

Prog in je moerstaal. Je komt het niet vaak tegen. Maar ik hou er wel van. Meer nog dan van accentrijke zang van veel niet Engelstalige bands. Het voegt ook een bepaalde charme en intimiteit aan de muziek toe.
ProgAtom is daar ook een voorbeeld van. De groep komt uit Noorwegen en zingt (uiteraard) in het Noors. De band bestaat uit Arild Sveum (toetsen), Mattis Sørum (gitaar), Rune Ulen (drums), Åsmund Mjelva (basgitaar) en Tore Christer Storlid (zang). Van dit vijftal is Mattis Sørum voor mij een goede bekende. Deze multi-instrumentalist en producer maakte deel uit van de Noorse band Pictoral Wand die in het eerste decennium van deze eeuw twee albums uitbracht.
Maar wat heeft ProgAtom behalve de Noorse taal muzikaal te bieden? Naast eerder genoemde Pictoral Wand zit ProgAtom ook in het muzikale (zij)straatje van landgenoten The Windmill en Magic Pie.
Naast akoestische gitaar is op het hele album (gesamplede) Mellotron aanwezig. Dat geeft de muziek regelmatige een authentieke twist, zoals gelijk op openingstrack Apent Hav te horen valt. Intens en gevoelig is A Vre met emotionele zang van de prima zanger Tore Christer Storlid. Tidstyv vind ik een van de betere nummers en doet denken aan Magic Pie. Hier laat men zich van een stevige kant zien. Het nummer is toegankelijk vanwege de zanglijnen. Een voortdurend swingend orgel en het gevarieerde gitaarspel inclusief een aantal bijtende en jubelende gitaarsolo’s van Mattis Sørum maken het tot een van de hoogtepunten. Groot is dan ook het contrast met de akoestische intro van Vakker Og Skjor. De alom aanwezige toetsen en gitaar stuwen het nummer regelmatig omhoog.
Sirkel is volledig instrumentaal en lijkt door het gitaarspel bij vlagen een ode aan Focus. Als enige overschrijdt Homo Digitalis de tien minuten grens. Het is een echte prog-epic met breed uitgesponnen instrumentaal intro, tal van mooie overgangen, tempowisselingen en muzikale uitspattingen waarbij het gitaarspel en toetsenwerk van Arild Sveum centraal staat.
Spiral wordt afgesloten met Den Neste Veg. Een klassiek prognummer van acht minuten met veel afwisseling, heerlijke gitaarsolo’s en wervelend toetsenwerk. Een waardige afsluiting van een fijn album. Spiral groeit met iedere luisterbeurt. Die luisterbeurten helpen je ook te wennen aan de Noorse taal.
Ben je overigens benieuwd naar Nederlandstalige prog, check dan dit album….
https://youtu.be/tp8pN7FR_Ac

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00