Home » Ronnie Baker Brooks – Times Have Changed

Ronnie Baker Brooks – Times Have Changed

door Eric van den Bosch
165 views 3 minuten leestijd

Ronnie Baker Brooks - Times Have Changed coverHet leukste weetje dat ik ontdekte over Ronnie Baker Brooks bleek niet waar. Volgens Wikipedia werd de productie van Ronnie Baker Brooks’ debuutalbum Golddigger gedaan door Janet Jackson. Dat bleek echter Jellybean Johnson te zijn, drummer van The Time en met Jimmy Jam & Terry Lewis ook werkzaam voor Jackson in de begindagen van haar doorbraak.
Gelukkig blijven er meer dan genoeg leuke weetjes over. Ronnie Baker Brooks heet eigenlijk Rodney Baker, maar heeft ‘Brooks’ erachter geplakt toen hij in de band van zijn vader Lonnie Brooks ging spelen. Hij speelde overigens op zijn negende (!) voor het eerst mee. Van 1998 tot 2006 bracht hij drie soloalbums uit, met medewerking van veel beroemde namen. Na meer dan tien jaar komt er nu weer een album uit, Times Have Changed.
Het eerste wat producer Jordan deed was Baker Brooks uit zijn comfortzone halen. Alle effectpedalen aan de kant en laat de sound uit de versterkers en vooral de vingers komen. Omdat de plaat werd opgenomen in muziekstad Memphis was het niet zo ingewikkeld er een hoop mensen bij te krijgen. Steve Cropper (Booker T & The MG’s), maar ook pa Lonnie Brooks, Angie Stone, rapper Al Kapone en nóg een rijtje musician’s musicians werkten mee. Zelfs de in 2013 overleden Bobby Bland is nog op dit album te horen.
Met in elk nummer steeds weer nieuwe gasten en ook nog eens zes covers had het makkelijk een rommeltje kunnen worden. Dat is gelukkig niet het geval. Baker Brooks is overigens niet eenkennig, want het gaat van Chicagoblues (het Robert Cray-achtige titelnummer, met ook nog een flard hiphop met Al Kapone), via Stax-soul tot de broeierige Curtis Mayfield-cover “Give Me Your Love” – een duet met Angie Stone – en randjes funk.
Leuk detail: het intro van opener “Show Me”, de eerste van twee Joe Tex-covers, is net wat anders en klinkt nu als het deuntje dat de Blues Brothers Band gebruikt als ze in de gelijknamige film in een zaal wachten op John Belushi en Dan Aykroyd. Niet zo gek, want Steve Cropper, de gitarist uit die band in die film, speelt mee op dit nummer. Bobby Bland is te horen op de Clapton/Knopfler-cover “Old Love”. De nummers zónder gasten doen niet onder voor die mét gasten, zoals blijkt uit de mooie afsluitende soulballad “When I Was We”.
Ronnie Baker Brooks en Steve Jordan hebben er een mooie mix van ingetogen en feestelijk, bluesy en soulvol van gemaakt. Baker Brooks mag dan geen uit duizenden herkenbaar eigen gitaargeluid hebben, zijn songs, zang en gitaarspel verraden wel veertig jaar ervaring met blues en soul, waarbij zijn nieuwsgierigheid naar nieuwe artiesten en stijlen heeft gezorgd dat de verzadiging achterwege is gebleven.
Times Have Changed is daarmee een fijne, veelzijdige bluesplaat met nostalgie als bonus.

Ronnie Baker Brooks website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00