Met de versoepelingen van de regels in verband met COVID-19 is het weer mogelijk om live muziek te gaan kijken. Niet met een paar honderd man in een zweterig zaaltje, al moshend en stagedivend echter. In plaats daarvan duiken er seated shows op. Dus met reservering een man of 20, steeds met 2 man maximaal aan een tafeltje in de kleinere zaaltjes. Natuurlijk besloot ik naar 1 van de eerste shows in mijn regio te gaan.

Het oogt allemaal wat anders dan anders in het kleine zaaltje van S-Plaza. Er zijn geen standaard podium lichten, de bar staat buiten de zaal en tja, een reden voor een fotopit of barrier is er natuurlijk niet. De sfeer is relaxed en iedereen zit braaf met 1 of 2 personen aan een tafeltje. Ook de bandleden van openingsband Changing Tides moeten wat gepaste afstand van elkaar en van het publiek houden. Toch, dat moment dat die breakdowns je om de oren slaan is bijna genoeg je tot tranen toe te roeren. Wat hebben we dit gemist met zijn allen? Niets boven de energie van een live show.

Mocht je bij Changing Tides denken aan piratenmetal (sommige bandshirts hebben ook een zeilboot in het artwork) heb je het mis. Dit is namelijk een naar deathcore neigende metalcore band uit Brabant. Met de zware breakdowns en overtuigende screams is dit nou echt zo’n band waar ik behoefte aan had. En hoewel ik braaf op de stoel moet zitten laat ik het niet na lekker te headbangen. Ik mag niet klagen over de energie van vocalist Kasper die niet bang is alles te geven, ook al staat hij slecht voor 20 man. Ik mocht dan al langer bekend zijn met hun werk, dit eerste live optreden wat ik van ze mocht bijwonen heeft me overtuigd. Perfect bandje voor fans van gewoon wat lekkere, energieke metalcore.

Nephylim zag ik al diverse keren eerder live. De laatste keer semi-live bij de Isolation Sessions live stream. Muzikaal stellen deze mannen nooit teleur. De melodische death metal met lichte uitstapjes richting black metal is altijd boeiend om naar te luisteren, zeker wanneer het gitaarwerk wat technischer van aard is. Het is heerlijk te zien dat het spelplezier hoog ligt vanavond. Je kunt zien en voelen dat de heren gewoon stonden te springen om weer voor een publiek te spelen. Vocalist Tijn Bosters maakt gretig gebruik van de ruimte die er voor het podium is zonder de 1,5m te treden. Zijn plezier slaat zeker over op het publiek en hier is het ook weer headbangen geblazen op mijn stoeltje.

Al met al was het dus heerlijk om weer een live show bij te wonen. Ja, ideaal is het niet met deze omstandigheden. Maar alle basisonderdelen van een leuke avond waren daar: lekker bier, harde muziek, sympathieke bandleden en bezoekers en dat met een extra underground sfeertje door de locatie. Complimenten aan de organisatie en het ontzettend gastvrije personeel van S-Plaza. Ik heb mijn kaartje voor de volgende Metal Night in S-Plaza al in the pocket!