Home » Schizophrenia + Cryptosis + Evil Invaders – Groene Engel (Oss) 15/04/2022

Schizophrenia + Cryptosis + Evil Invaders – Groene Engel (Oss) 15/04/2022

door Jochem van der Steen
495 views 3 minuten leestijd

De laatste keer dat ik Evil Invaders zag stond ook Schizophrenia in het voorprogramma. Hoe ironisch dat Evil Invaders frontman Joe en ik die dag twijfelden of we elkaar al dan niet een hand kunnen schudden voor ons interview, omdat er toen verhalen gingen over een besmettelijke ziekte, Corona. Nu, twee jaar later weten we natuurlijk hoe serieus die ziekte bleek te zijn en moest Joe een aantal shows recentelijk afzeggen doordat hij Covid opliep. Gelukkig is hij voor deze avond in De Groene Engel weer opgeknapt.
Technische problemen spelen Schizophrenia parten vanavond, met als gevolg dat de show pas ongeveer een half uur later dan aangekondigd kan beginnen. Helaas werkt de techniek tijdens de show alsnog niet mee. De instrumenten klinken wat dof en frontman Ricky is eigenlijk alleen goed te verstaan bij de praatjes tussen de nummers door. Dat is erg jammer, want puur op hun eigen spel en uitstraling is niet veel aan te merken. Qua sound en uiterlijk voeren deze Belgen je mee naar de begindagen van bands als Slayer en Sepultura. Lekker beukende thrash met een vleugje death. Als ik later Ricky nog even spreek blijkt dat ze on tour zijn zonder hun vaste geluidsman. Helaas heeft dat dus zijn sporen nagelaten. Gelukkig is dit niet de eerste keer dat ik de mannen in actie zie, dus ik kan door het slechte geluid heen luisteren en de kwaliteit van het optreden zelf nog best waarderen.
Altijd mooi als een band net dat beetje extra doet wat betreft de podiumaankleding. Het Nederlandse Cryptosis (voorheen Distillator) heeft een bijzonder ogende, futuristische microfoonstandaard met lamp en een  podium brede videoprojectie op de achtergrond. Deze illustreren  het concept achter de futuristische, progressieve thrash ten volle. Het geluid is gelukkig beter dan bij het voorprogramma, dus ook muzikaal komt alles prima uit de verf. Helaas lijkt het podium wat te groot voor de band en lijken bassist Frank te Riet en zanger/gitarist Laurens Houvast geen echte eenheid te vormen. Een beetje meer beweging op het podium zou de algehele presentatie ten goede komen.
Die beweging hebben de mannen van Evil Invaders des te meer. Wat een wervelende show. Alle leden lopen van links naar rechts over het podium met grote snelheden, klimmen op monitoren en springen van speakers. Een extra soundcheck zorgt er nog even voor dat het geluid ook in orde is. Naast moshpit pleasers als Metal Penitentiary, Feed Me Violence en het nieuwere Sledgehammer Justice, durft Joe het ook aan om zijn stembanden na zijn corona besmetting danig op de proef te stellen met de ballad In Deepest Black. Dat zorgt dan ook voor kippenvel bij mij! Ook het nieuwe mid-tempo nummer Die For Me tovert een brede glimlach op mijn gezicht. Altijd heerlijk een favoriet nummer voor het eerst live voorbij te horen komen. Met hun energie, pakkende nummers en perfect op elkaar ingespeelde podiumact, weet de band wederom te bevestigen waarom zij vanavond de headliner zijn en vooral waarom hun ster nog steeds rijzende is.
Foto’s: Linda Kuijpers

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00