Home » Schmutz – Pillow Talk

Schmutz – Pillow Talk

door Filip van der Linden
385 views 3 minuten leestijd

Schmutz is een Limburgse synthpopband. In 1984 scoorden ze een hit in België, Nederland en Frankrijk met Love Games. Na de release van het album Lip Service hield de band het echter voor bekeken. Sinds enkele jaren is de band opnieuw actief en zelfs in een nagenoeg originele bezetting. Enkel de inmiddels overleden Carlo Peeters wordt vervangen door Danny Pex. De nieuwe start van deze band werd bekroond met een nieuw album: Pillow Talk.
 
Dat nieuwe album van Schmutz omvat twee luiken: een eerste met nieuw werk en een tweede luik met heruitgebrachte nummers en een remix. Het nieuwe werk is lekker retro, maar heeft– op single On The Edge na –  een ondertoon van rock. Je herkent nog wel de typische akkoordenschema’s van de jaren ’80, maar de synths zitten hier veelal in een bijrol, terwijl de gitaren en drum meer op de voorgrond treden. De leeftijd heeft gelukkig wel nauwelijks invloed op de stem van Guy Peeters. Demons en ook nog Holding On zijn prachtnummers die het 35 jaar geleden goed zouden gedaan hebben op de radio. Stukken beter dan al die nieuwbakken bandjes die als de jaren ’80 willen klinken. Het sluit ook allemaal mooi aan op elkaar.
 
Het nieuwe materiaal van Schmutz omvat degelijke songs en die worden bovendien uitstekend gebracht, maar het materiaal mist soms een beetje pit en nog wat extra laagjes. Zeker als je die nieuwe nummers naast het oudere werk zet. Dat was – zoals toen gebruikelijk was – overgeproduceerd en dat mis je toch in het nieuwe werk, hoe degelijk dat ook is. Het nieuwe werk klinkt ook een tandje ernstiger dan vroeger, maar dat mag je wel verwachten van mannen die al lang geen 18 meer zijn.
 
Met Love Games en Straight From The Heart zat Schmutz vroeger in hetzelfde peloton te fietsen als OMD, Alphaville, Ultravox, The Popgun en Heaven 17. Ook de andere singles en nummers uit die periode zijn über-catchy en dansbaar en hebben die typische jaren ’80-galm op de stem en instrumenten. Het leert ons dat Schmutz veel potentieel had en in de juiste omstandigheden een Europese topband had kunnen worden.
 
De Buscemi-remix van Straight From The Heart is een ietwat overbodige halte. Het zal wel flatterend zijn dat een hippe houseproducer aan de slag wil met een oude song, maar die hippe producer voegt weinig opwindends toe aan dat reeds sterke nummer.
 
Pillow Talk is een prachtig visitekaartje van een synthpopband met een mooi verleden en een toekomst die netjes in het verlengde daarvan gelegd wordt. Wie ook maar een beetje interesse heeft in de muziek van de jaren ’80 kan op Pillow Talk zijn hart ophalen.
 
Je kan Schmutz deze zomer live aan het werk zien op 9 augustus op de Fonnefeesten in Lokeren (België). De Fonnefeesten zijn het gratis kleine broertje van de veel grotere (en te betalen) Lokerse Feesten.
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00