Home » Simple Plan +AIR YEL + Mayday Parade + State Champs – 013 (Tilburg) 05/02/2024

Simple Plan +AIR YEL + Mayday Parade + State Champs – 013 (Tilburg) 05/02/2024

door Maurice Tonies
175 views 7 minuten leestijd

Het vorige bezoek van Simple Plan aan 013 in Tilburg smaakte alleen maar naar meer. In 2022 waren de Canadezen ook al in de Brabantse poptempel, maar fungeerden ze toen als special guest bij Sum41. Een uurtje stuiterde het publiek op en neer, maar eigenlijk wou iedereen wel meer horen. Gelukkig hoefden de fans niet al te lang te wachten, want op de tourlijst van de Hard As Rock Tour was ook een stop in Tilburg te vinden!

Het beloofde een lange avond te worden in Tilburg, want er waren niet twee, maar zelfs drie supportacts geregeld om de boel op stelten te zetten. Al vroeg in de avond stonden er dan ook grote rijen buiten de zaal, want er was voor deze punkavond geen kaartje meer te koop. Het was dan ook niet gek dat rond de klok van half zeven de zaal nog bij lange na niet vol stond toen zangeres AIR YEL zich op het grote podium kwam melden. AIR YEL en Simple Plan kennen elkaar al jarenlang, sterker nog AIR YEL ontfermde zich eerder over de social media van de Canadezen, maar maakte niet veel later ook haar debuut op het podium. De zeer enthousiaste dame speelde alternatieve pop en om de sfeer er direct in te gooien liet ze het publiek meezingen op covers van Paramore en Coldplay. Nu ze dan ook de aandacht van de bezoekers in Tilburg wist te trekken kon ze meteen laten horen wat ze nog meer in huis had. Met tracks zoals WONDERING en PLEASE was dan ook de vergelijking met Billie Eilish al snel gemaakt. De weg naar die grote roem is echter nog lang, maar aan enthousiasme was er in ieder geval geen gebrek.

Liefhebbers van punkrock werden in 013 op hun wenken bediend, want alvorens hoofdprogramma Simple Plan zich mocht laten zien mocht het publiek alvast stuiteren op Mayday Parade. De band uit Florida was al vaker in ons land te zien en aangezien er behoorlijk wat hoodies en bandshirts van de Amerikanen te zien waren in de zaal bleken er heel wat fans aanwezig te zijn in Tilburg. Deze lieten zich dan ook duidelijk gelden, de keeltjes gingen wijd open en de teksten werden woord voor woord meegebruld. Mayday Parade speelde een degelijke set, maar de neutrale toeschouwer zocht misschien naar een herkenbare hit, maar die is er eigenlijk in al die jaren nooit echt gekomen. Zo kende deze punkshow dan ook geen absoluut hoogtepunt, maar wel liet Mayday Parade de zaal alvast kolken. Het was dan ook al snel bewezen dat punkrock ook in 2024 nog springlevend is.

Nog een treetje hoger in de rangorde zijn de heren van State Champs! De band uit New York voerde het tempo vanaf de allereerste seconde meteen wat op en dat zorgde dan ook voor wat moshpits in 013. Ook State Champs was al een aantal keer in ons land te zien, waaronder een bezoek aan Jera On Air. State Champs speelde ten opzichte van Mayday Parade net met een tikkeltje meer power en dat had ook meteen die uitwerking op het publiek. 013 liet meer van zich horen, de vuisten gingen de lucht in en dat was ook wel logisch, State Champs speelde met vuur. Op de setlist prijkten vanavond voornamelijk nummers van het laatste album Kings Of The New Age, die volop werden meegezongen. Aangemoedigd door frontman Derek liet het publiek nog meer van zich horen, maar deze oproep was bijna niet nodig, zelfs de oudere nummers werden volop meegezongen. State Champs ging er dan ook compleet voor en rolde hiermee de rode loper uit voor het hoofdprogramma.

Rond de klok van negen uur doofden de lichten in de Tilburgse zaal opnieuw en klonk de alom bekende Star Wars-tune en dat kon maar één ding betekenen, het was tijd voor Simple Plan. Het feest barstte met I’d Do Anything en Shut Up! meteen los. De Canadezen lieten er dan ook geen gras over groeien en trokken vanaf de allereerste seconde alle registers open. Wat een energie! Frontman Pierre Bouwer was dan ook de ideale aanjager. Hij liet meteen horen hoe dankbaar hij was om weer in Tilburg te zijn en hoezeer hij ons had gemist. Uiteraard was Nederland de best crowd in the world en nodigde hij iedereen uit om op de fucking songs mee te zingen zo hard we konden. Met grote hits Your Love Is A Lie en Welcome To My Life had Simple Plan dan ook twee grote troeven in handen.

Simple Plan wist dan ook met hun vermakelijke songs de zaal van de 013 op zijn kop te zetten met zowel nieuwe nummers als nummers uit hun begintijd. Hoewel het toch nog echt februari was kwam er met het spelen van Summer Paradise een zomerse vibe voorbij in Tilburg. Grote strandballen vlogen door de zaal en de meezinger zorgde voor vele glimlachende gezichten, die na afloop hoorden  “Thank you for playing with my balls”. Zo bespeelde Simple Plan de zaal regelmatig met kleine opmerkingen en uiteraard werden de supportacts ook even uitgebreid bedankt. Er was dan ook geen vuiltje aan de lucht, de poppunk van deze heren werd goed gespeeld, strak gitaarspel, goede drums en een zeer enthousiaste band, die het vele touren absoluut nog niet beu zijn. Simple Plan wist dan ook wel hoe ze een feestje moeten doseren. Door keer op keer weer iets te roepen of een grappig nummer te spelen blijft de spanningsboog overeind. De punkklas in Tilburg bleef dan ook opletten, vooral toen de band een medley speelde met nummers zoals All Star, Sk8er Boi en zelfs Mr. Brightside. Een grote singalong volgde en het geheel was alleen maar sfeer verhogend. Door er vervolgens ook nog eens What’s New Scooby Doo? achteraan te spelen was wederom een gouden zet.

Simple Plan zette op deze avond ook even de schijnwerpers op hun supportacts door ze allemaal de revue te laten passeren. Zo mochten er bandleden van Mayday Parade en State Champs meespelen op Where I Belong en mocht in het toegift AIR YEL zich melden om de hit Jet Lag mee te doen. Simple Plan speelde dan ook een strak geregisseerde set met een hoogdravend tempo. Pas nadat de hit I’m Just A Kid had geklonken ging het tempo wat omlaag. Een mooi moment om het akoestische Untitled te spelen en vervolgens met Perfect een einde te maken aan deze mooie avond.

Foto’s door Dian van den Heuvel – Rockportaal.nl

[

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00