Home » Sleeping Romance – Wij maken een andere keuze

Sleeping Romance – Wij maken een andere keuze

door Maurice van der Zalm
258 views 8 minuten leestijd

SleepingRomance_cover
Enlighten heet de debuutcd van Sleeping Romance. Een Italiaanse band die bij het Zweedse Ulterium Records een deal wist te tekenen. Net terug van een tour door Europa met het Amerikaanse Theocracy beantwoorden de leden van deze female-fronted band een aantal vragen voor Rockportaal.
Jullie zijn een relatief jonge band. Kun je me iets vertellen over de band Sleeping Romance?
Lorenzo: Hoewel we een vrij jonge band zijn, is onze geschiedenis aanzienlijk langer en met de nodige problemen. Ik zal het je proberen in het kort uit te leggen. De band is een aantal jaar geleden opgericht in Rome in de periode dat Federico daar zijn leven deelde met een compleet andere bezetting van de band dan de huidige (behalve natuurlijk Federico Truzzi zelf uitgezonderd) en onder de naam Hybrid Resolution werden een aantal nummers op een demo opgenomen. Op het moment dat Federico weer terug ging naar Carpi om daar te leven kreeg de band een nieuwe vorm met een nieuwe bassist, Lorenzo, een nieuwe drummer, Francesco en een nieuwe zanger, Monica. Zij namen met nieuw materiaal een tweede demo op. Helaas leidde enige misverstanden tot het onvermijdelijke vertrek van Monica uit de band. Zij werd een paar maanden later vervangen door Federica. Toen we eenmaal een stabiele samenstelling van de band hadden, werd de cd opgenomen en even later besloot de band om Nicholas in te lijven als tweede gitarist.
Francesco: De Italiaanse metalscene is heel rijk: er is voldoende progressieve metal, epicmetal, deathmetal…enz. Helaas hebben we te maken en moeten we dealen met de Italiaanse paradox. De eigenaren van de diverse clubs in Italië investeren niet genoeg in de bands die met origineel materiaal komen. Zij hebben liever de coverbands, omdat ze denken dat mensen, het publiek, juist hiervoor naar de diverse clubs komen. Dat is ook de reden dat we in ons thuisland slechts sporadisch optreden. We zouden onze muziek heel graag meer willen spelen in ons eigen land.Sleeping Romance is een Italiaanse band. Kun je me iets vertellen over de metalscene in het zuidelijke Italië?
Jullie hebben, misschien heel begrijpelijk, een deal gesloten met het Zweedse Ulterium Records. Hoe is dat zo gekomen?
Nicholas: Nadat we onze cd hadden opgenomen hebben we geruime tijd gezocht naar een goede maatschappij, want we wilden graag dat onze cd goed gepromoot zou worden. Ulterium was de beste keus voor ons. De samenwerking verloopt tot nu toe heel erg goed en zij zijn enorm geïnteresseerd in ons en doen enorm hun best voor ons.
Nu zijn jullie een female-fronted band. Daar zijn er meer van. Op welke manier is Sleeping Romance anders dan de andere bands?SleepingRomance_pic2
Lorenzo: Het is niet heel makkelijk om iets te maken dat heel anders klinkt dan de andere female-fronted bands. Ons idee was om symfonische metal te mixen met een nogal afwijkende stem. We wilden absoluut geen sopraan in de puurste betekenis van het woord. Terwijl andere bands vaak een klassiek geschoolde zangeres hebben (ik wil daarbij zeggen dat dit niet fout of negatief is; het gaat hierbij om keuzes maken) hebben wij een andere keus gemaakt en dat kan opgevat worden als een manier om anders te klinken dan de andere bands.
Opvallend is het gebruik van de cello in enkele van jullie composities. Waar komt dit idee vandaan?
Federico: Ik houd van het geluid van de cello. Het heeft een donker geluid en tegelijkertijd is het vol met passie. Mijn liefde voor dit geluid begint eigenlijk op het moment dat ik in Rome woonde. Mijn huisgenoot speelde cello en het geluid dat hij voortbracht bleef maar in mijn hoofd rondhangen. Wanneer ik nu op het moment zou moeten kiezen welk instrument ik zou willen spelen, zou ik de cello zeker overwegen.
Federico, jij bent volgens mij diegene die het meest verantwoordelijk is voor het geluid van Sleeping Romance. Waar liggen je muzikale wortels?
Federico: Ik ben begonnen met gitaarspelen toen ik ongeveer veertien jaar oud was en ik ben er eigenlijk nooit meer mee gestopt. Ik ben een geluidstechnicus (ik heb daar ook een master voor gehaald in 2010 aan de Tor Vergata Universiteit in Rome) en daarnaast heb ik nog gestudeerd aan het Berklee College of Music Orchestration op het gebied van films. Ik ben eigenaar van een eigen studio en ik schrijf muziek voor de film, voor het theater en voor diverse media. Mijn leven bestaat eigenlijk gewoon alleen maar uit muziek (maken).
Enlighten is de cd van Sleeping Romance. Zelf geef je aan dat de cd ‘een reis door de ziel van de mens is’. Wat bedoel je daarmee?
SleepingRomance_pic3Federica: Het uitleggen gaat wel lukken. Enlighten is vooral een cd die gaat over de gevoelens van mensen. Alle teksten gaan over dit intropersoonlijke proces. Ik denk dat iedereen zichzelf zou kunnen/moeten spiegelen in het verhaal dat we met de nummers vertellen.
Jullie hebben van de cd een single naar voren geschoven. Wat was de reden om het prachtige nummer The Promise Inside te kiezen als single?
Federica: We hebben er veel over nagedacht, hoewel we eigenlijk vanaf het begin wel wisten dat dit de single zou gaan worden. The Promise Inside geeft eigenlijk perfect weer wie Sleeping Romance is met de krachtige en hartverscheurende kern van het nummer. Ik was zelf zeer onder de indruk van de mening van Theocracy toen we hen vroegen wat ze van het nummer vonden. Zij vertelden ons dat het nummer zeer geliefd zou zijn bij mannen door het krachtige karakter en geliefd bij vrouwen door de gevoeligheid erin.
Zelf ben ik ook geraakt door het nummer December Flower. Waar gaat het nummer over?
Federica: December Flower gaat over iets verliezen. Helaas duren banden soms niet voor eeuwig…en wanneer je iemand verliest voel je je achtergelaten, zoals een plant door een tuinier. Je voelt alles gewoon wegvloeien. Maar dat hoeft niet. Je moet gewoon weer sterk opklimmen/groeien, met je eigen bladeren en je eigen vruchten.
Daarnaast heft het nummer Devil’s Cave alles in zich voor mij. Ik schreef dat dit het meest complete nummer op de cd is. Waar ligt de inspiratie voor Devil’s Cave?
Federico: Ik zocht nog naar een iets dat meer metal en donkerder zou klinken dan alle andere nummers, dus met dit idee (en inspiratie) in mijn achterhoofd begon ik de muziek te schrijven. Daarna zijn we erover gaan praten en we besloten om iets te gaan schrijven over engelen en hun gevecht met duivels omdat de sfeer van de muziek ons juist in die richting duwde. Federica is toen begonnen met het schrijven van de tekst in navolging van het idee dat we erover hadden. Op datzelfde moment was ik bezig met een studie over fuga en één van mijn favoriete stukken is genomen uit het tweede deel van de negende symfonie van Beethoven. Dit paste volgens mij perfect in dit nummer.
SleepingRomance_pic1Je bent de afgelopen periode op tour geweest met Theocracy. Hoe hebben jullie dit ervaren?
Nicholas: De tour met Theocracy was echt te gek. Het was natuurlijk goed voor ons omdat het de eerste keer was dat we buiten Italië speelde. We wisten werkelijk niet wat we konden verwachten. Maar echt iedereen van Theocracy was erg aardig voor ons. Het leek vanzelf te gaan, want wanneer je weet waar je het over hebt en je mag werken met goede tourmaten dan is hoef je alleen nog maar op je best te spelen en je hoeft niet over andere zaken na te denken.
Zijn er nog meer plannen voor de toekomst?
Francesco: We zijn nu nog hard bezig met de promotie van Enlighten. De volgende stap is om een echte video te maken bij onze eerste single The Promise Insie en natuurlijk praten en denken we alweer na over een volgende cd. We hebben al een heleboel ideeën en ook daar zullen we aan gaan werken.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00