Home » Soen – Atlantis

Soen – Atlantis

door Maurice van der Zalm
894 views 3 minuten leestijd

Het Zweedse Soen is met het debuutalbum Cognitive een (progressieve) weg ingeslagen die geplaveid lijkt met juwelen en parels en brachten vijf meesterwerken op rij af. Met deze rijke discografie en een pandemie kwam het idee om de meest populaire composities opnieuw op te nemen met een klein achtkoppig orkest. Zoals je in het interview met Cody Ford hebt kunnen lezen, bleek het lot de band gunstig gezind te zijn en kon iedereen op eenzelfde moment spelen in december 2021 in de befaamde studio Atlantis.

Het geheel is op uiterst geraffineerde wijze vastgelegd op video en wordt op 18 november uitgebracht als DVD met daarop de elf meest populaire compositie en de nieuwe compositie Trials dat speciaal voor de gelegenheid is geschreven. Daarnaast vertolken ze hun eigen versie van Snuff van Slipknot en is er voor de fans/liefhebbers nog wat extra beeldmateriaal te vinden op de DVD.

In de intieme en besloten setting van de studio is het complete ‘optreden’ op eenzelfde intieme manier vormgegeven. Als voorman is Joel Ekelöf (natuurlijk) veel in beeld. Zijn zangstem fungeert als een nachtegaal in de progressieve setting maar hij is zeker niet continu de blikvanger op de DVD. Daar is het ook het optreden niet naar. Zelf vind ik het heel prettig dat de afzonderlijke camerabeelden/-shots op een rustige, bijna natuurlijke manier worden getoond. Wel vanuit diverse perspectieven waarin de extra (klassieke) muzikanten/zangeressen ruimschoots in beeld komen. Binnen de wonderschone composities van Soen weten zij nog net een extra accent toe te voegen aan het totale geluid waardoor het meer diepte krijgt en de muziek nog beter tot zijn recht komt.

De vertolking van de composities liggen, naar mijn idee, sterk in het verlengde van de akoestische shows die Soen afgelopen deed in Zuid-Amerika en Zoetermeer. Het is mooi om de samenwerking van Soen met het achtkoppig orkest te zien en de (belangrijke) taak die gitarist/toetsenist Lars Enok Ahlund heeft bij de uitvoering en de begeleiding van het orkest. Daarnaast is de concentratie van de afzonderlijke leden bij het spelen van de composities treffend en krijgt het basgeluid van Oleksii Kobel in bijvoorbeeld Jinn een prominente plaats waarbij hij ingetogen bijval krijgt van drummer Martin Lopez. Wanneer de strijkarrangementen daarna invallen is het puur genieten van het, nu al memorabele geluid op Atlantis dat sereen is neergezet maar waar de kracht van de muziek van Soen enorm sterk overeind blijft staan in deze setting. Dit doen ze nog eens rustig over in Savia waar ook multi-instrumentalist Lars voor wat aanvullende percussie zorgt.

Hoewel Soen op piano wordt bijgestaan door Joakim Simonsson is het Lars die in Illusion de toetsenpartij toch zelf voor zijn rekening neemt. Sowieso een prachtig schouwspel met Lars op piano en het gitaarspel van Cody die het geheel aanvult.

Het zijn maar een paar voorbeelden van wat je te zien en te horen krijgt op Atlantis. Natuurlijk mogen composities als Antagonist, Lunacy, Lucidity en Lotus niet ontbreken in deze set.

De vertolking van Slipknots Snuff past op de een of andere manier mooi in de hele set. Ten aanzien van het origineel klinkt het zelfs wat voller. Werkelijk een prachtige vertolking van een compositie waarbij het origineel intact blijft, maar bij Soen toch een extra impuls meekrijgt.

Het extra beeldmateriaal omvat een aantal delen uit een gesprek met Soen (in de zon aan een prachtig meer) en beelden van de voorbereidingen in de studio zelf. Niet alleen van de band zelf maar stukken van de repetities met de twee zangeressen en overige muzikanten.

Atlantis geeft je een mooie weergave van de vijf albums van Soen. Van voor tot achter is het achterover zitten en puur genieten van het geluid dat de band neerzet. Verwacht geen bijzondere show. Atlantis is een muziekervaring waarbij de muziek centraal staat. Qua camerabeelden is dat goed begrepen en krijg je de mogelijkheid om de artiesten puur te zien spelen in alle concentratie.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00