Home » Johan Längqvist over Candlemass, zijn voorbeelden en de songwriting van Leif Edling

Johan Längqvist over Candlemass, zijn voorbeelden en de songwriting van Leif Edling

door Xander Pas
827 views 5 minuten leestijd

Candlemass zijn een van de meest invloedrijke Zweedse doom metal bands. In 1986 brachten zijn debuutplaat ”Epicus Doomicus Metallicus” uit. De vocalen van dit album werden verzorgd door Johan Längqvist. Na dit album werd hij vervangen door Messiah. Waarom bleef het destijds bij één album? Welke projecten hielden hem tot zijn terugkeur naar de band in 2018 bezig? Deze vragen en meer worden in dit interview behandeld.

Het herkenbare skype geluidje klinkt even en dan neemt Johan al snel op, net klaar met het vorige interview. Na even kennis te maken stel ik de eerste vraag. Welke bands en muzikanten hebben u beinvloed?

Er zijn een hoop bands en muzikanten waar ik naar op keek in die tijd. Ik ontdekte bands zoals Rainbow en Queensrÿche. Het moment dat ik Sad Wings of Destiny van Judas Priest hoorde was ik verkocht. Rob Halford’s vocalen spraken mij erg aan en gaven me een idee met welke muziek ik me bezig wil houden. Ook Ronnie James Dio en Geoff Tate hebben me enorm beinvloed.

Hoe werd u de zanger van Candlemass?
In die tijd speelde ik nog in een band genaamd Jonah Quizz. De band naam is een speling op mijn naam. Een van de leden van Candlemass had me horen zingen met de band. Ik kreeg het aanbod om op hun debuutalbum te zingen. Aangezien Jonah Quizz enorm veel voor me betekende wilde ik geen permanente rol in de band. Uiteindelijk besloot ik alleen de vocalen te verzorgen voor dit album en werd ik opgevolgd door Messiah. Met Jonah Quizz hadden we een platencontract destijds, dat was erg bijzonder en die kans wilde ik niet laten schieten. Helaas is de band nooit ver gekomen.

Zou u wat herinneringen aan de opname sessie van Epicus Doomicus Metallicus kunnen delen?

Het album was vrij snel opgenomen. Ken je de band Heavy Load? Hierop antwoorde ik dat ik die band ken, waarop Johan verder vertelde: De broers Ragne en Stybjörn Wahlquist hadden een studio ter beschikking. Daar mochten wij het album opnemen. Dit deden we binnen een week ongeveer. Iedere dag speelden we een deel van het album.

Tussen de tijd dat u Candlemass verliet (1986) en weer lid werd (2018) heeft u met meerdere bands samengewerkt. Een van die projecten was Colorblind. Kunt u daar wat over vertellen?

Jij hebt je goed ingelezen, zei je Colorblind? Dit is de eerste keer dat iemand het daarover heeft in een interview. Ik was al bijna vergeten dat ik met hun heb gewerkt. Ik ken de leden goed. Heb ik meegezongen op het album? Waarop ik vertelde dat hij voor 2 nummers als zanger werd benoemd. Johan vertelde verder: Dat zou goed kunnen. Ik heb in de tussentijd ook voor Impulsa gezongen, ik weet niet of je die band kent. Daar heb ik een album mee opgenomen genaamd Expresions.

In welk opzicht is uw werk met Candlemass nu anders dan in 1986?

Er is in de periode tussen het opnemen van Epicus Doomicus Metallicus en nu veel verandert. Ik ben vader geworden van vier kinderen en ik heb in de tussentijd veel in de muziek gedaan, ook af en toe een show met Candlemass. Wel heb ik het idee dat ik nu meer vrijheid heb.

Betekend dat, dat u ook meer vrijheid met de songwriting heeft?

Als ik een nummer wil schrijven krijg ik daar de kans voor. Ook als ik solo werk wil maken is dat geen probleem. Al worden de meeste Candlemass nummers door Leif Edling geschreven. Hij is een fantastische songwriter, hij schrijft lange nummers en verteld daar echt een verhaal mee.

Helaas zijn er in 2020 en 2021 een hoop shows gecancelled. Zo zouden jullie heel Epicus Doomicus Metallicus spelen op Dynamo Metalfest. Zijn er plannen om dat album alsnog live te spelen?

In de meeste gevallen zijn we door de venue gevraagd een heel album te spelen. We hebben dit jaar heel Nightfall gespeeld. Als het ons gevraagd wordt doen we dat altijd met veel plezier. Al moeten we nu ook ruimte maken voor de nieuwe Candlemass nummers.

Ik ben blij dat u het over Nightfall heeft, ik heb het hele album live gehoord op Dynamo en was aangenaam verrast hoe u de nummers eigen heeft gemaakt. Was het moeilijk om die nummers te leren?

Er ging heel veel oefening aan vooraf, Messiah (de originele Nightfall zanger) heeft een breder bereik dan ik. Ik zing nooit nummers die ik niet mooi vind en kende deze nummers al redelijk goed. Nummers als Bewitched en The Well of Souls zing ik graag.

Zijn er bepaalde momenten die u bij zijn gebleven op deze tour?

Iedere song is voor ons bijzonder. De connectie met het publiek vind ik mooi. Het maakt dan ook niet uit of het publiek uit 2,000 man of 10.000 man bestaat, we doen altijd ons best om een zo goed mogelijke show te spelen. Wel herinner ik me dat we een hele goede show in New York hebben gespeeld.

Foto gemaakt door Xander Pas

Hoe verschilt dit album van voorgaande Candlemass album?

Ik denk dat het grootste verschil tussen dit album en The Door to Doom zit. Het album was al grotendeels geschreven toen ik lid werd van de band in 2018, dat was rond augustus. Het album kwam uit op 22 februari 2019. Het album moest opgenomen worden in een vrij korte tijd. Met dit album hadden we meer tijd en vrijheid. Ik denk dat het een mooi album is geworden.

Er zijn tussen de album door een hoop EPs uitgebracht. Zijn dit overgebleven nummers of hebben jullie de intentie om ook EPs uit te brengen?

Je bedoelt releases zoals The Pendulum? Dat zijn overgebleven nummers inderdaad. Waarom ze niet op een album staan weet ik niet. Ik weet eerlijk gezegd ook niet of er overgebleven nummers van dit album zijn.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00