Home » Symphony X – 013 (Tilburg) 20/03/2016

Symphony X – 013 (Tilburg) 20/03/2016

door Monica Duffels
180 views 6 minuten leestijd

Vorige maand zag ik de progressieve metalband Symphony X op een zondagavond in een bomvolle Boerderij in Zoetermeer  en nu mag ik ze nogmaals bewonderen tijdens de laatste show van hun Underworld-tour in een uitverkochte 013 in Tilburg, toevallig wederom op een zondagavond. Weliswaar in de “kleine” Jupiler zaal, die ter grootte vergelijkbaar is met die van Cultuurpodium De Boerderij, maar het lijkt of het publiek in de 013 toch wat meer opgepropt staat. Ik merk in ieder geval dat ik nu veel meer moeite heb om me door de mensenmassa te begeven. Ik kom niet alleen voor Symphony X, maar ook voor naar de band Myrath, een veelbelovende oriental metalband uit Tunesië, die me eerder  positief heeft verrast. Het valt me op dat Symphony X en de support acts Myrath en Melted Space in meerdere of mindere mate connecties met elkaar hebben, dus is het niet zo gek dat deze 3 bands gezamenlijk op tour zijn.
Melted Space 20-03-2016 013 006 door Monica DuffelsAls eerste mag het collectief Melted Space , opgericht door de Franse toetsenist Pierre Le Pape, het podium betreden. Over de jaren heen heeft Pierre een aantal albums uitgebracht waar veel bekende en minder bekende gastartiesten op meededen, zoals Arjen Lucassen, Liv Kristine (Leaves’ Eyes) en Kobi Farhi (Orphaned Land). Stuk voor stuk zijn de muziekstukken bombastische rockopera’s die eigenlijk vragen om een groot podium. Helaas is dit tijdens deze tour niet mogelijk als support act van grootheid Symphony X, maar de band maakt het er het beste van. Het valt me op dat de samenstelling van de band iets is gewijzigd. Vorige maand trad zanger Manuel Munoz (The Old Dead Tree) nog op als frontman. Nu is zijn taak overgenomen door een zanger die ik niet ken. Samen met Guillame Bideau verzorgt hij de cleane zang en de grunts.  Elk nummer wordt in een gevarieerde samenstelling gespeeld, waarbij er ook belangrijke rollen zijn weggelegd voor de zangeressen Clémentine Delauney (Serenity, Visions Of Atlantis) en Lucie Blatrier. Aan het einde van de show bedanken de bandleden uitgebreid hun publiek, de andere bands en crew met wie ze ruim een maand hebben doorgebracht tijdens de tour. Waar ik eerder niet zo onder de indruk van deze band was, vind ik dat de band nu een stuk zekerder en minder rommelig overkomt. Vanuit het publiek klinken ook positieve geluiden.
Na een ombouwtijd van een kwartiertje is het de beurt aan de Tunesische band Myrath. De band maakt symfonische powermetal en combineert dit met traditionele muzikale invloeden uit Noord-Myrath 20-03-2016 013 001 door Monica DuffelsAfrika en het Midden-Oosten. Wegens gezondheidsproblemen is toetsenist Elyes Bouchoucha al enkele weken uit de running en worden zijn toetsenpartijen overgenomen door hun producer Kevin Codfert. Kevin heeft een belangrijke rol gespeeld in de promotie van Myrath. Hij is bekend als toetsenist van de Franse progressieve metalband ADAGIO en maakte precies 10 jaar geleden kennis met Myrath, toen beide bands als voorprogramma van Robert Plant fungeerden op een festival in Tunesië. Kevin was erg onder de indruk van Myrath en nam ze onder hun hoede en zorgde dat ze werden geboekt voor bekende festivals als Progpower USA.  Een tour door Europa volgde, samen met de Israëlische band Orphaned Land. Zanger Zaher Zorgati heeft een krachtige rockstem en beheerst de specifieke Arabische toonladders die sommige nummers bevatten uitstekend. Tussendoor vertelt hij nog even dat de band ooit is begonnen als Symphony X-coverband, dus het is erg toepasselijk dat ze hier nu staan! Wat erg leuk is, is dat er veel mensen speciaal voor Myrath zijn gekomen, o.a. fans uit Israël, gezien de Israelische vlag die ze bij zich hebben. De nummers worden uit volle borst meegezongen. Het is een puik optreden, maar helaas overheersen de bas en de drums waardoor de zang af en toe slecht te horen is.
Vervolgens wordt er een half uur uitgetrokken om alles in gereedheid te brengen voor de progpower metal band Symphony X uit New Jersey. Vanuit mijn ooghoek zie ik componist/gitarist Arjen Lucassen voorbijlopen in het backstage gedeelte. Zanger Russell Allen van Symphony X heeft op diverse van zijn rockopera’s meegedaan, zoals Ayreon en Star One. Ik vraag me af of Arjen ook nog Symphony X 20-03-2016 013 005 door Monica Duffelshet podium op komt, maar dit is helaas niet het geval. Het opera-achtige intro Overture wordt ingezet en de bandleden druppelen een voor een binnen. Zanger Russell Allen komt op met een grote zonnebril en energiek als hij is maakt hij direct gebruik van alle de aanwezige ruimte op het podium. Tijdens het nummer To Hell And Back verruilt hij zijn zonnebril voor een wit/zwart masker en vervolgens voor een zwart/rode. Werkelijk álle nummers van hun nieuwe cd Underworld worden gespeeld en daarnaast is er nog wat ruimte voor publieksfavorieten als Sea Of Lies. Vooral de eerste helft van de set is als een voortdenderende trein, zonder al te veel geleuter en pauzes. Soms komt gitarist Michael Romeo naar voren en vestigt zo extra de aandacht op zijn zijn ingenieuze gitaarpartijen, hierbij aangemoedigd door Russell. Maar alle bandleden dragen zo hun waardevolle steentje bij. Helaas is ook tijdens dit optreden het geluid niet geheel in balans en overheersen met name tijdens de hardere stukken de zware drums en bassen te veel.  Op een gegeven moment heeft iemand in de zaal heeft een cadeautje voor de band: een pakje stroopwafels, welke dankbaar wordt aangenomen door Russell wanneer hij dit in de gaten heeft. Wat later in de set neemt Russell wat meer tijd om uitgebreid met zijn publiek te communiceren. Russell laat het publiek hem stukjes nazingen en is blij verrast wanneer iemand een ware King Diamond-achtige scream inzet. De gevoelige doch stevige rockballad Swan Song wordt opgedragen aan de pas overleden A.J. Pero, drummer van de band Twisted Sister en het slotnummer Legend aan de befaamde Ronnie James Dio. Dan is het optreden helaas tot zijn eind gekomen en nodigt Russell Allen alle bandleden van de tour uit op het podium te komen en met zijn allen maken ze een diepe buiging om zo hun dankbaarheid te tonen aan hun trouwe publiek.
Setlist Myrath: Jasmin – Storm Of Lies – Get Your Freedom Back – Believer – Wide Shut – Nobody’s Lives – Merciless Times
 Setlist Symphony X: Overture – Nevermore – Underworld – Kiss Of Fire – Without You – Charon – To Hell And Back – In My Darkest Hour – Run With The Devil – Swan Song – The Death of Balance – Out Of The Ashes – Sea Of Lies – Set The World On Fire (The Lie Of Lies) – Legend


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00