Home » Tedeschi Trucks Band – Muziekgebouw (Eindhoven) 4-4-2019

Tedeschi Trucks Band – Muziekgebouw (Eindhoven) 4-4-2019

door Arjen de Graaf
338 views 3 minuten leestijd

Het is een mooie avond in Eindhoven. PSV maakt er in eigen huis een voetbalfeestje van terwijl een paar straten verderop het Muziekgebouw in vuur en vlam wordt gezet door de Tedeschi Trucks Band. De 12-koppige groep onder leiding van echtpaar Susan Tedeschi en Derek Trucks maakt zoveel indruk dat je gerust kunt stellen dat dit misschien wel de beste liveband van het moment is.
Je weet bij de Tedeschi Trucks Band van tevoren nooit wat je te wachten staat. De setlist is iedere avond compleet anders. Het enige waar je vanuit kunt gaan is dat je een mooie avond te wachten staat. In een sfeervol Muziekgebouw is dat deze avond niet anders. Het geluid is uitmuntend en de rest kun je wel overlaten aan deze rasmuzikanten. Het blijkt maar weer eens dat alleen puur vakmanschap genoeg is om een zaal in extase te brengen. Qua interactie met het publiek gebeurt er namelijk niet zoveel. Trucks lijkt er op het oog vrij onbewogen bij te staan de hele avond maar is wel de muzikale leider van de groep. Bovendien is alles wat hij uit zijn gitaar tovert van zo’n klasse dat je het gehele concert met open mond staat te kijken.
Dat geldt ook voor Tedeschi. Ze heeft een stem als een nachtegaal en vanaf het eerste moment dat ze die laat horen zorgt het al voor een brok in de keel bij menig bezoeker. Maar ook op gitaar staat ze haar mannetje. Niet zo technisch als manlief maar dat wordt gecompenseerd door pure inzet, emotie en gevoel. Haar hele ziel en zaligheid gooit ze erin wat haar regelmatig op staande ovaties komt te staan vanuit de zaal vol met intens gelukkige mensen. Iedereen is zich ervan bewust dat we naar iets bijzonders staan te kijken.
Bijzonder is ook dat alle muzikanten op het podium gedurende het optreden de kans krijgen te laten zien wat ze in huis hebben. De blazerssectie, achtergrondzangers (en zangeres), beide drummers en de toetsenist en bassist, allen worden veelvuldig betrokken bij het optreden waardoor het niet alleen om Tedeschi en Trucks gaat. Het is een (h)echte band. Zo deelt achtergrondzanger Mike Mattison de leadzang met Tedeschi tijdens een superieure uitvoering van de blues klassieker Key to the highway waarin ook Tedeschi en Trucks excelleren op gitaar. Misschien wel het hoogtepunt van de avond maar in ieder geval van de eerste set.
Na een korte pauze gaat het feest gewoon verder. Eigen werk wordt afgewisseld met covers waar de groep een eigen draai aan geeft. De veelzijdigheid is groot. Toch is het genot het hoogst als het volume iets opgeschroefd wordt en er stevig van leer wordt getrokken waardoor met name Tedeschi los kan gaan op gitaar. Maar ook de rustpuntjes zijn wonderschoon. Wat te denken van het prachtige Angel from Montgomery dat we natuurlijk kennen van Bonnie Raitt maar wat Tedeschi minstens zo mooi zingt. Het zijn slechts voorbeelden van hoogtepunten maar eigenlijk is het gehele concert adembenemend goed. Er moet veel gebeuren wil dit optreden niet bovenaan mijn jaarlijstje staan in december. Veel beter wordt het waarschijnlijk niet. Sensationeel goed!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00