Home » The Dire Straits Experience- 013 Tilburg 21/05/2019

The Dire Straits Experience- 013 Tilburg 21/05/2019

door eilish@rockportaal.nl
868 views 3 minuten leestijd

Het is inmiddels meer dan 40 jaar geleden dat we voor het eerst de opening van Sultans of Swing op de radio hoorden. Al is de band nu al bijna 25 jaar uit elkaar, de wereld is hun muziek nog lang niet beu! Oud Dire Straits lid Chris White staat nog steeds met plezier op het podium en dat is zeker te merken. Vanavond spelen ze de eerste van de vier shows in Nederland, waarvan er twee uitverkocht zijn. Dat belooft wat!
Ze komen op met donder en bliksem. Geen echte natuurlijk, maar de lichten en geluidseffecten komen toch goed in de buurt. Dat het geen echt onweer is doet echter niets af aan de sterke aftrap. Telegraph Road is het eerste nummer dat gespeeld wordt, gevolgd door het maar al te herkenbare keyboard deuntje van Walk Of Life. De klassiekers worden goed in stand gehouden en hebben niets van hun magie verloren. Tijdloze muziek, zonder twijfel.
Chris White, het enige overgebleven originele bandlid, is zijn touch ook zeker niet kwijt. Hij speelt maar liefst drie of vier verschillende instrumenten, en hoe. Na een paar nummers spreekt hij even snel het publiek toe. Hij bedankt ons voor het komen en zegt daarna maar door te gaan met waar we allemaal voor betaald hebben: muziek spelen! Wat erg eerlijk van hem is, aangezien de tickets niet goedkoop waren. Nummers zoals On Every Street weten nog steeds een gevoelige snaar te raken, althans voor mij. Het is ook wel een beetje jeugdsentiment. Ja, ik ben pas 22, maar de muziek van The Dire Straits was veel voorkomend op mijn vader’s eigen gebrande vakantie cd’s.
Dat is nog iets dat opvalt vanavond: een erg gemengd publiek. Nogmaals bewijs dat de muziek van de Dire Straits tijdloos is en dat het goed wordt doorgezet door de heren van The Dire Straits Experience. Er wordt relatief weinig gefilmd, wat erg fijn is om te zien en ook weer iets zegt over de impact van de muziek. Het gitaarspel en de zang van Terence Reis komen gevaarlijk dicht bij dat van de originele zanger, dat geeft Chris zelfs toe. Sorry, Mark, maar het is toch iemand gelukt! White heeft zes steengoede muzikanten achter hem staan en is daar duidelijk dankbaar voor.
De lichtshow is gedurende de performance niet erg opvallend of uniek, behalve bij het nummer Private Investigations. Er wordt afgewisseld tussen wit en rood licht, op het ritme van de muziek. Telkens als het licht rood wordt klinkt er een diepe bas die door heel het lichaam gaat. Hierdoor geeft het podium de indruk van een kloppend hart, erg indrukwekkend om te zien! Uiteraard wordt Sultans Of Swing nog gespeeld, waarbij de muzikanten zich helemaal laten gaan. Het razend populaire nummer zal zijn charme nooit verliezen. Brothers In Arms slaagt er ook nog steeds in om kippenvel te bezorgen.
2,5 jaar geleden stonden ze al in 013 Tilburg, maar dan in de kleinere zaal. Nu staan ze op de main stage met een volle zaal voor hun neus. En of dat verdiend is? Jazeker! Toch weer even een reminder dat een tribute band niet minder goed hoeft te zijn dan the real deal. De heren van The Dire Straits Experience zijn weldegelijk de Sultans of Swing!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00