Home » The Fun Lovin’ Criminals + Rudeboy Plays Urban Dance Squad – 013 (Tilburg) 02/05/2024

The Fun Lovin’ Criminals + Rudeboy Plays Urban Dance Squad – 013 (Tilburg) 02/05/2024

door Maurice Tonies
232 views 6 minuten leestijd

Donderdag 02 mei was het double bill-avond in 013! Twee acts die allebei hun hoogtijdagen vierden in de jaren ’90 kwamen beiden naar Tilburg om oude tijden te doen herleven. Terwijl de ene act juist bekend stond om de schmoove shows met een relaxte attitude stond daar tegenover juist een energie rockact met een zeer actieve frontman. Twee werelden waren dan ook verenigd in 013 waar velen wel zin hadden in een avondje vol nostalgie.

The Fun Lovin’ Criminals wisten met het verschijnen van hun debuutalbum Come Find Yourself in 1996 direct hoge te ogen gooien en fans voor zich te winnen. Deze fans zagen vanavond dat er van de originele bezetting niet heel veel meer over was, maar dat dezelfde vibe als van toen was gebleven. Terwijl de zaal in 013 alvast werd ondergedompeld in wierook begonnen de heren aan hun set met als ideale opener The Fun Lovin’Criminal. Direct begon het publiek in Tilburg te dansen en de teksten mee te zingen. Ondertussen zagen we hoe frontman Brian “Fast” Leiser vanachter zijn toetsen ook nog eens de trompet erbij pakte om de alom bekende tonen te spelen. De multi-instrumentalist was goed bij stem en zijn coole houding was precies wat deze show nodig had. De heren zouden de setlist geheel kunnen vullen met wat classics, maar The Fun Lovin’ Criminals hadden niet stilgezeten. Onlangs verscheen hun nieuwe EP The Roosevelt / Capistrano Sessions waarop een aantal nieuwe nummers te horen waren, waaronder dus het nieuwe Hot City Nights. Al snel werd dan ook duidelijk dat ook anno 2024 de heren het niet verleerd waren om toffe tracks te maken.

Zo passeerden er vanavond alle nummers van de Capistrano Sessions en tussendoor klonken de vele bekende nummers van weleer. Zo werd het publiek weer even “Loco” genoemd, zong iedereen braaf Up On The Hill mee en veranderde de grote zaal in Tilburg in een discozaal met Love Unlimited.  De band verkeerde dan ook in vorm en na al die jaren lieten ze horen absoluut nog pretty cool te kunnen zijn. De moves waren ze dan ook niet verleerd. Tussendoor zweepte drummer Frank The Rhythm Master de boel graag wat op en speelde Naim Cortazzi zwijgzaam zijn riffs. Iedereen bij de band kende dan ook zijn rol. Zo haalde frontman Fast af en toe ook nog zijn basgitaar tevoorschijn om de muziek nog wat extra dimensie te geven. Alles was dan ook in dienst van de muziek en dat de band dan ook nog eens veel nummers van het debuutalbum Come Find Yourself speelde verhoogde alleen maar de feestvreugde, waarbij als hoogtepunt afsluiter Scooby Snacks niet mocht ontbreken!

Terwijl vervolgens door de speakers de een na andere rockklassieker klonk werd er snel weer omgebouwd. Met Rudeboys Plays Urban Dance Squad op het programma stond er namelijk nog heel wat moois te wachten en de markante frontman stelde vanaf het begin van de show niet teleur. Rudeboy zou men wel dat opgefokte Duracell-konijntje kunnen noemen dat altijd blijft gaan en blijft leveren. Zo ook vanavond toen hij samen met zijn band de muziek van Urban Dance Squad liet horen. De band van weleer stopte in 2000, beleefde een korte reünie in 2006, maar daarna was het echt over. Voor frontman Rudeboy was het echter nooit over en hij besloot een band bij elkaar te zoeken om zo de muziek van weleer te doen herleven en wat had hij een aantal geweldenaars op het podium staan. Urban Dance Squad werd al geroemd om hun muzikale kwaliteiten, maar de band van vanavond deed daar echt niet aan onder. Fijne gitaarsolo’s vlogen je om de oren en daarnaast ook nog eens heerlijke basloopjes./ De band was dan ook in vorm en dat kon ook gezegd worden voor de energie frontman.

Zo werd 013 getrakteerd op klassiekers zoals No Kid, Alienated en Good Grief en deze werden dan ook vol overgave meegebruld. Er waren veel diehard-fans in de zaal, want overal doken shirts op met het alom bekende bandlogo. Het grote gros van het publiek was dan ook samen met The Fun Lovin’ Criminals en Urban Dance Squad opgegroeid en een dagje ouder geworden,  maar niets hield deze fans dan ook tegen om er helemaal voor te gaan. De teksten werden meegebruld, er werden dansjes gemaakt, maar het duurde wel even voordat het publiek helemaal los zou gaan. Rudeboy Plays Urban Dance Squad bouwde de set dan ook graag op. Zo bleek Artantica het startsein om vervolgens het gaspedaal in te kunnen gaan trappen en er nog meer classics tegenaan te gooien. Zo zong iedereen vrolijk mee op Deeper Shade Of Soul en niet veel later op Happy Go Fucked Up. Ook Rudeboy zweepte de boel graag op en natuurlijk konden zijn bekende danspasjes niet vergeten worden.

Uiteraard mocht de grootste hit Demagogue niet ontbreken en vervolgens ging het compleet los in de Brabantse concertzaal. Ineens ontstonden er moshpits vooraan en even was iedereen terug in de jaren ’90. Deze opleving bleef een paar nummers overeind, want in het toegift gooide Rudeboy met Fast Lane nog wat olie op het vuur. Aangezien iedereen daarna weer even moest bijkomen van deze lange avond werd er afgesloten met Bureaucrat of Flaccostreet, waarbij de band voor de laatste maal hun kunsten mocht laten horen. Wat een heerlijke energieke show!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00