Home » The Kik Speelt Boudewijn De Groot -Voor De Overlevenden & Picknick – Muziekgebouw Eindhoven (Eindhoven) 19/01/2024

The Kik Speelt Boudewijn De Groot -Voor De Overlevenden & Picknick – Muziekgebouw Eindhoven (Eindhoven) 19/01/2024

door Xander Pas
530 views 3 minuten leestijd

Voor de Overlevenden en Picknick kunnen terecht twee van de beste en belangrijkste albums in de Nederlandse pop geschiedenis worden gezien. Deze twee albums hebben enorm veel indruk gemaakt op duizenden Nederlanders, waaronder The Kik frontman Dave Von Raven die de albums als jongen van zes jaar oud leerde kennen. Vijf jaar geleden speelde The Kik deze albums voor het eerst integraal live. Helaas heb ik de eerste ronde gemist en bieden ze fans dit jaar een herkansing.

Waar Voor de Overlevenden mij kennis liet maken met de muziek van Boudewijn de Groot en de geweldige teksten van Lennaert Nijgh, was Picknick het album waardoor ik fan werd. Ik heb inmiddels al meerdere exemplaren grijsgedraaid en hoewel de albums me nog altijd niet weten te vervelen, is het af en toe fijn om deze nummers in een ander jasje te horen. The Kik bewijst opnieuw daar de aangewezen band voor te zijn. Een fris Rotterdams geluid wat sinds vorige week 13 jaar lang een glimlach op de gezichten van muziekliefhebbend Nederland tovert. Dit vijftal, in combinatie met een sterk orkest, is duidelijk fan en speelt overtuigend en met vooral een hoop plezier de nummers die ons allen dierbaar zijn.

Tussen de nummers door is er tijd voor humor en verhalen over de albums. Zo kwam de originele volgorde van Voor de Overlevenden ter sprake, waar Ken Je Dat Land? niet als slotnummer diende, maar als opener. De interactie die Dave Von Raven en Arjan Spies onderling hadden zorgde voor een dosis humor waar het publiek van smulde en die de sfeer voor de gehele avond zette. Ook de interactie met het publiek kon niet ontbreken, zo zongen we luidkeels mee met Mensen Om Me Heen. Wel een puntje van kritiek is dat de speciale suikerklontjes waar Spies het over had niet onder alle stoelen lagen, productiefout wellicht, ondanks dat dit een essentieel onderdeel voor de Picknick set was. Even zonder gekheid, dit was een geslaagde avond die de hoge verwachtingen meer dan waar heeft gemaakt.

Het geluid was goed, geen detail ging verloren, op een stuk gepsroken woord bij Cinderella na, al zou dit ook aan mijn plek in de zaal kunnen liggen. De akoestiek was mooi en nummers als Naast Jou, Testament, Beneden alle Peil en Verdronken Vlinder werden prachtig gebracht. Ook de psychedelische effecten van Picknick ontbraken niet en als kers op de taart zongen Elly Zuiderveld en haar kleindochter mee op het fantastische Meester Prikkebeen.

Voorheen was Het Land Van Maas en Waal het toegift, nu was dat Meneer de President, wellicht mijn favoriet van Boudewijn de Groot. De manier waarop Boudewijn steeds bozer wordt gedurende het nummer werd ook door Von Raven perfect gebracht, het was duidelijk dat dit nummer bijna 60 jaar later nog minstens zo relevant is. Een staande ovatie was welverdient. Tijdens de set door werden meerdere mensen in de band en het orkest bedankt, evenals de crew. Zo ook Ries Doms, de drummer van The Kik die over vijf dagen helaas zijn laatste show met de band zal spelen. Gelukkig hebben we vandaag nog een avond van zijn drumwerk kunnen genieten en gaf hij met zij goede timing en strak drumwerk net wat extra’s aan zijn favoriet Canzone 4711, dit was voor mij het hoogtepunt van de avond.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00